用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 東華三院李賜豪小學 小六補課好辛苦,有冇家長有同感?
go

小六補課好辛苦,有冇家長有同感? [複製鏈接]

今個星期我小朋友收到課後輔導同朝早補課回條,全級強制一星期三日要返720分,仲要其中一日放學後要補課到4點半,我個小朋友呢幾日一直都好唔開心,其實小五小六導修堂都已經用嚟做練習,無得做功課,功課亦有做Pre-S1,仲唔夠咩? 教育局話每日留校時間應該係7個鐘,依家多咗1-2個鐘!

但我真係唔夠膽當面同學校講,其實有冇家長都覺得多咗啲? 希望校方感受到學生的辛苦。

1    0    0    0

回覆 glyan 的帖子

返7點幾咁早?  是個個學生都要嗎? 我仔現在小五, 我好擔心呀

對,所有學生都要…… 我問過我小朋友,佢朝早補課時都係發夢,老師對答案,佢就寫低答案,根本無心機做。佢成績一般,但平時做功課都算認真,補課反而令佢亂做卷。

如果係自願參加,我覺得無問題,一定有啲同學想補。但我小朋友只係想瞓多陣,呢個要求唔過份呀! 補課又唔係正規課程….. 我甚至唔介意學校派返份練習返嚟,我哋星期六、日當功課做。

我囡9月返小學,這么恐怖

補課效果真係因人而異,恐怕有啲細路(好似我果個咁),只會愈補愈無心機,咪係其他地方發洩返出來。

怡媽媽,如果你覺得恐怖,有得揀時就諗清楚

唔該!确實還有一間選擇:蘇浙,唔知選哪間,頭痛!

怡媽媽,蘇浙我唔清楚,我亦唔會叫人一定要揀或者唔好揀李賜豪,每個小朋友的能力性格都唔同,唔同家長又有唔同價值觀,做父母唯有盡量攞多啲資料先去做選擇。
可以去下啲學校開放日睇下,不過我諗間間學校都係賣廣告,講得好好聽,如果你問,"學生上課開心嗎"之類,學校實話開心架,都總會有家長話開心......或者你可以問學校一啲資料性問題,補課補幾密,係咪自願性,小一功課每日幾多樣,作文要寫幾多字,每年幾多次評估考試,自己再衡量適唔適合自己小朋友。

你说的很对!谢谢你

回覆 怡妈妈 的帖子

似乎你读的并不是很开心了!我都怕选错学校我本住南区,好不容易跨到湾仔区。

這間學校功課都幾多, 英文比較淺要自己操多d

回覆:小六補課好辛苦,有冇家長有同感?

請問補課是否要谷小六生上band 1? 去年派位如何?

補課是否要谷小六生上band 1? <-- 全級都要補的話,現實啲講,band 2 都未必一定上到band 1,何況band 3。咁樣補法有幾成功?點為之成功?可能要問返學校。好消息係學校早前出咗通告,課前課後補課都轉為自願性質。

我唔識計補課有無令我個細路成績進步,但當我見到自己個細路唔補之後,心情好咗同精神咗,主觀覺得唔補好過。

引用:今個星期我小朋友收到課後輔導同朝早補課回

原帖由 glyan 於 16-02-20 發表
今個星期我小朋友收到課後輔導同朝早補課回條,全級強制一星期三日要返7點20分,仲要其中一日放學後要補課 ...
,

回覆:dreamdream081 的帖子

學生真惨!'

dreamdream081 發表於 16-5-25 23:12
,

老實講小學唔操,上到中學人真係追唔到!

醒目開學勳章 王國長老

朋友住得遠, 堅持唔肯返唔肯補 (已升中)

據我所知,早上補課措施本年度已取消了

大家都好大压力,見到亚仔日日返學都學吾到野!天天都是發白日夢&#128554;
我最愛的BOWIE 仔2004/3/7 2.73kg (早產b)2006/12  30lbs 92cm
‹ 上一主題|下一主題