用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

.

.

hppa  油天  發表於 16-2-24 09:20

引用:+本帖最後由+babaxmama+於+16-2-20+15:36+

原帖由 babaxmama 於 16-02-20 發表

大抽獎選了舊油,如果幸運地抽到了舊油,而我剛剛收到了kt ...
我不是用家,但聽聞KTS 九成升band 1 中學,環境優靜,學校配套亦足,例如自設面試班幫學生預備考中學!哥哥是一個獨立個體,不要為遷就妹妹而犧牲哥哥選校自由度!我會投KTS 一票

回覆:油天 vs kts

九成咪勁過 SFA ?

引用:九成咪勁過+SFA+? +

原帖由 stockmike 於 16-02-20 發表
九成咪勁過 SFA ?
的確差不多,舊年KTS發威,真係有九成,往績通常都有八成幾,其實KTS、SFA&九宣的band 1率一向都伯仲之間。

對男仔九龍城好 ? 還是油尖旺好?
九龍城英中有九華, 聖芳濟,還有其他嗎?
油尖旺有什麼英中?

請指教。

Macylau 發表於 16-2-20 15:49
我不是用家,但聽聞KTS 九成升band 1 中學,環境優靜,學校配套亦足,例如自設面試班幫學生預備考中學!哥 ...
完全同意! 我大嗰個好好彩, 自行時已中咗地區一缐, 後來又有間唔錯直資收咗。雖然仲有個细嘅跟尾, 最後我都係幇佢揀咗間直資, 覺得應該比較適合佢。始終兩人是独立個體, 冇理由因為要考慮另一個而影響佢。雖然放自行位時, 都有小小不捨。

引用:對男仔九龍城好+?+還是油尖旺好?+ 九龍城英

原帖由 quebaby 於 16-02-20 發表
對男仔九龍城好 ? 還是油尖旺好?
九龍城英中有九華, 聖芳濟,還有其他嗎?
油尖旺有什麼英中?
九華,聖芳濟 不是油尖旺校網嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:babaxmama 的帖子

男生如果去油尖旺的話,應該必中兩間男校,因為兩間学额加理埋都比B1男生数量多!

如果經濟不算充裕就唔好諗,油天又唔错又免費,阿妹又唔駛再煩!

恐龍家

你試諗下,如果哥哥讀舊油,妹妹升小一時你係咪會唔考任何直私而疊埋心水入舊油?如果係,就應該選舊油。但如果你都會畀妹妹試下考,又如果妹妹考到KTS甚至DGJS,你會唔會畀妹妹讀?定係會因為哥哥放棄了KTS要公平d,所以妹妹都放棄?如果妹妹有得讀,而今日你因為想妹妹有保障而哥哥唔讀,是否對哥哥唔公平?學費負擔方面,每個家庭有自己的困難,我們難以畀意見,但如果只能負擔一個,就不如疊埋心水妹妹唔考直私跟哥哥讀津校,原因都係一樣,今日你擔心負擔唔到兩個學費而要哥哥唔讀直私,他日如果妹妹考到好直私就因哥哥讀緊津校可負擔而畀妹妹讀直私,對哥哥都係唔公平。

至於升中校網,油尖旺兩間男校確係吸引,但前題係孩子要係band 1,我見呢度好多家長選校時會留意band 1率同校網內有咩band 1中學,大家假定了六年後孩子會係band 1,但我份人比較悲觀,我會諗下如果我的小朋友努力了六年,只是band 2甚至band 3,會點呢?舊油雖已是一線小學,但也有近四成是band 2及band 3生,油尖旺對band 2&3生而言極不利,band 2校得兩間,band 3校是band 3中的band 3相反,KTS band 1逾八成,就算小朋友是那兩成的band 2 or 3學生,九龍城網band 2&3學校較多選擇,當中不乏校風較好的band 3。

樓主兒子入唔入到KTS及舊油,言之尚早,以上少少愚見,希望能助樓主由另一些角度思考,不喜勿插

回覆 babaxmama 的帖子

為了細妹,揀油天。

我又覺得如在油天不達b1, 咁係kts都可能唔係b1,我會從校網,b1位方向考慮多d。

若最終揀油天,到妹妹考小一時,可只考比kts 高的學校eg dg, spcc, 咁就唔會有bad feeling

最後雖然私校弟妹不是必收,但有些是有分加,如妹妹能力和哥差不多,做下義工,可能都有得講,至於kts係點,就要等kts家長回。

都只係比更多角度樓主考慮。

Yanamami  不是必收但確是有优先(on waiting list時)  發表於 16-2-21 08:57

其實如果一個仔的話當然選kts 比較好。kts 有90%升band, 油天60幾%升band 1。不過我想油天在沒有select intake 的情況下都有60幾%, 其實實際上差都會唔會唔係相差太遠呢?而且兩個小朋友一個月可慳成萬蚊,呢一萬蚊可俾小朋友學多好多野,而且妹妹又必入唔駛煩。讀得好的話,男的可去九華,聖芳濟,女的可去九真。我心目中有油天已經好滿足了!唔知樓主會唔會想更上一層樓,值唔值每月投資一萬蚊就要看看你們家的經濟了!

如有妹妹跟尾,我會選油天!因為如果kts不收妹妹的話,妹妹又要再為考學校而煩惱,再者,在抽學校方面,妹妹係第二名子女,只得10分的情況下,也會輸蝕!

其次,我識人哥哥在Kts讀,真的不收弟弟入,但弟弟都係叻的,最後弟弟入了st. paul boy, 跟手第二年哥哥也轉了去st. paul boy. 這位弟弟當年有好多offers係手的,但kts就係waiting,所以你永遠不知道學校收生的準則的。

所以,如果我係樓主,我會play safe揀油天,況者油天也不差,第一省錢,第二如讀得叻的,我相信中升中時,同讀完kts升中的分别不大,無謂攞妹妹冒險。

babaxmama 發表於 16-2-20 15:26
大抽獎選了舊油,如果幸運地抽到了舊油,而我剛剛收到了kts second in,  如果有幸kts 收埋小兒,該如何決擇 ...

我一向係主張, 小朋友升小學既選擇, 係要以"家庭"為考慮, 而唔係個別小朋友

自己諗吓呢D情況:
1. 如兩個小朋友讀兩間唔同小學:
   - 如兩間學校都有活動需要家長參與, 你能兼顧嗎?
   - 有能力應付兩間學校既課程嗎?
   - 如有突發事件, 如8號風球, 黑雨, 如何安排兩間學校既接送?

2. 如大仔放棄舊油入了KTS:
    - 如細妹考唔到任何直資/私立小學, 最後仲要派埋入寶校, 咁點算? 當日要大仔放棄舊油攪到細妹只能入寶校, 又對細妹公平嗎?

私立小學, 學費可以年年加, 今日計既成本, 兩三年後可能已經係兩回事. 所以個人認為應以一家人所能承擔同配合既情況嚟選學校.

Yanamami  絶对同意  發表於 16-2-23 15:54
hppa    發表於 16-2-22 11:20
MrBeast  以"家庭"為考慮,agree 120%  發表於 16-2-22 09:50
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-2-22+09:52+

原帖由 hkpapa852 於 16-02-22 發表
yes, totally agree. 講得十分好

引用:+本帖最後由+babaxmama+於+16-2-20+15:36+

原帖由 babaxmama 於 16-02-20 發表

大抽獎選了舊油,如果幸運地抽到了舊油,而我剛剛收到了kt ...
KTS係睇高啲,但如果係我,我會揀油天,一方面可帶埋個妹,另一方面,萬一讀唔上,私校通常要另謀高就,津校還可賴死唔走

hppa    發表於 16-2-22 14:01

karen55407 發表於 16-2-22 12:21
KTS係睇高啲,但如果係我,我會揀油天,一方面可帶埋個妹,另一方面,萬一讀唔上,私校通常要另謀高就,津 ...

agree

回覆 hkpapa852 的帖子

高人真的是高人!

油天,官津名校,弟妹又必收,識人到弟妹ok, 跳埋去神校

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-2-22+09:52+

原帖由 hkpapa852 於 16-02-22 發表
👍👍👍