用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 vs 聖心,點揀?
樓主: Rongrong002
go

德望 vs 聖心,點揀?

引用:就小學而言,聖心較有人情味,不會放棄任何

簽名被屏蔽

原帖由 vandr 於 16-02-21 發表
就小學而言,聖心較有人情味,不會放棄任何一個學生,成績較差同學有補底班,老師會加強照顧,亦會安排留班 ...
可能就是這個原因德望成績好D

原帖由 vandr 於 16-02-21 發表
就小學而言,聖心較有人情味,不會放棄任何一個學生,成績較差同學有補底班,老師會加強照顧,亦會安排留班 ...
我識有個家長個女曾經讀德望小學,但係成績唔得,要比校長照肺,有其他家長提議呢位家長到時見校長時喊住下跪,求校長唔好比小朋友留班、趕出校呢位家長最後當然無跪,最終幫囡囡轉左去st clare讀

引用:Quote:原帖由+vandr+於+16-02-21+發表就小

原帖由 sunnygirl 於 16-02-21 發表
我識有個家長個女曾經讀德望小學,但係成績唔得,要比校長照肺,有其他家長提議呢位家長到時見校長時喊住下 ...
好多人㨂學校都追求排名,成績,神校。
其實說穿了,主要手段必是汰弱留強,你以為神校真係可以band3教到變band1嗎?
所以自己㨂學校看自己想點,想人情味定要成績(係學校成績吾係你自己成績),想愛心德育學校定培養戰士戰鬥格。

回覆:德望 vs 聖心,點揀?

那個...
其實...
德望成績真係咁好嗎?
聖心人情味會多到跟唔上唔使留班唔使照肺?
我唔係好睇得明大家講乜

引用:那個... 其實... 德望成績真係咁好嗎? 聖

原帖由 siden 於 16-02-21 發表
那個...
其實...
德望成績真係咁好嗎?
我覺得一個半個case,當小故事

德望只是地區性名校!港島無人like!

引用:德望只是地區性名校!港島無人like!

原帖由 cwcwcw 於 16-02-21 發表
係咪真係港島嘅就會好啲?身邊好多朋友咁覺得!

又唔好話無人like,只係港島人好少會報九龍區嘅學校,可能因為港島區已經好多好學校選擇,唔需要去到九龍咁遠度讀。

我是由細到大的港島人,但是我不覺得GH只是地區名校,它個校舍真是無幾間港島學校有同樣環境,但是交通不便兼無校車,所以考到可能要搬過海了。

德望各方面喺全港排名都好高,點只係地區性名校,佢排名even高過聖心。
只係住港島返德望交通難攪啲,地點隔涉無校車小學部又返得早。

簽名被屏蔽

引用:Quote:sunnygirl+發表於+16-2-21+21:47+我

原帖由 puichingforsure 於 16-02-22 發表
下跪?D家長似系想跣喱個家長多尐喎!唔好意思,我笑咗喱個回應好耐!! ...
個d家長提議得係因為知有人咁做過

簽名被屏蔽

港島傳統女校多,但如果要找一間注重運動,校園設施一流又all round的女校,都冇乜選擇。港島地方所限,連找一個有戶外空間的幼稚園也不多。不過如果港島番德望都幾難,因冇過海校車,公共交通不便,而且是小學7:30am上課的。所以住港島的真係除非搬屋,否則真係無謂稔,跟本無得稔。

簽名被屏蔽

個人認為真係睇你住九龍定香港,而選讀那間,兩間都係本區有名神校,德望近年hit左,是因為校舍大,配套自然多,但聖心在香港區都唔差,換轉你的家族多期住在港島,根本就會留在港區中,好多傳統聯校,都是港島出名過九龍校,近小朋友好重要,而且小學好多人都搏女拔,都有人話女拔出名過德望,所以小朋友休息好重要

兩間都是很好的學校, 好難比較邊間好d, 不過論幼稚園排名, SH排第7, GH排17:
http://www.hkpep.com/2013/yzyjj.php#.VsqoL6MiC_I

唔知幫唔幫到你...

同學仔的家姐德望幼稚園,但距地考慮放棄德望小學,因為太谷太多功課。距細仔系同我仔一樣讀浸幼,大家理念唔一樣,距地希望happy,所以家姐唔考慮德望小學了。

不過你囡囡兩間都得,其實應該係叻囡,兩間都會入到小學。
如果兩間位置都不是問題,想全能BEST OF THE BEST選德望,想重讀書就聖心。

有識聖心小朋友同德望小朋友,其實兩間出黎的學生都係好好,不過隨住德望貴族同名氣化,聖心好似平民些,當然裡面或會有很多隱形同低調的有錢人。