用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SPK面試
樓主: kylie_ng
go

SPK面試  

引用:點解我朋友兩個女都讀緊唔係咁講的,佢話媽

原帖由 lovely_meloci 於 16-02-28 發表
點解我朋友兩個女都讀緊唔係咁講的,佢話媽咪係舊生和家姐讀緊係差不多必收!希望你們所說的才是真啦!發放 ...
媽咪舊生係多數收,家姐讀緊卻吾一定,我朋友個細女比家姐醒目,但真係吾收,聽修女之前講過「要把神的恩典留給其他家庭,不應只眷顧同一家庭」,所以孖女個D都甚少。

引用:點解我朋友兩個女都讀緊唔係咁講的,佢話媽

原帖由 lovely_meloci 於 16-02-28 發表
點解我朋友兩個女都讀緊唔係咁講的,佢話媽咪係舊生和家姐讀緊係差不多必收!希望你們所說的才是真啦!發放 ...
Agree!

引用:我係用家,+我相信九成以上spk+students+ 都

原帖由 Kafather 於 16-02-28 發表
我係用家, 我相信九成以上spk students
都唔係關係入, 大家放心, 老師嘅經驗好快可睇得出邊個適合讀。

...
見得小朋友多,性格調皮/乖乖淡定其實真係十分鐘分到,係有主覌成份,但吾怕醜淡定一定着數。

引用:Quote:原帖由+Kafather+於+16-02-28+發表我

原帖由 964000 於 16-02-28 發表
見得小朋友多,性格調皮/乖乖淡定其實真係十分鐘分到,係有主覌成份,但吾怕醜淡定一定着數。

...
但好明白幾千人 in 當中起碼有好多都乖乖,咁好難選擇

回覆:964000 的帖子

唔通真係要選一些有家庭背景人士

引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+16-02-28+

媽咪舊生係多數收,家姐讀緊卻吾一定,我朋友個細女比家姐醒目,但真係吾收,聽修女之前講過「要把神的恩典 ...
但報名表毋需填母親是否舊生,連就讀學校也不用寫,相信學校不會逐個check吧,那如何得知誰是舊生子女?

btrue  不用check,不積極參與舊生活動等同街外人  發表於 16-3-1 12:54

taiyeung 發表於 16-2-28 14:41
但報名表毋需填母親是否舊生,連就讀學校也不用寫,相信學校不會逐個check吧,那如何得知誰是舊生子女?

...

Oh 很鼓舞!

引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+16-02-28+

媽咪舊生係多數收,家姐讀緊卻吾一定,我朋友個細女比家姐醒目,但真係吾收,聽修女之前講過「要把神的恩典 ...
咁有個细妹(细b)跟尾係咪基本冇可能 ?

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-02-28+發表媽咪

原帖由 musicfreer 於 16-02-28 發表
咁有個细妹(细b)跟尾係咪基本冇可能 ?
我稔你當冇priority, 要靠自己考咁,考得好我估吾會專登吾洗吧。

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-02-28+發表見得

原帖由 south_north 於 16-02-28 發表
但好明白幾千人 in 當中起碼有好多都乖乖,咁好難選擇

咁看背景又screen左一堆。我識幾個spk女,一個父母醫生,一個父親大學講師,一個父母係建築師,一個父親中高級公務員,另一個家姐DGS。全部淡定斯文的乖乖女。

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-02-28+發表媽咪

原帖由 taiyeung 於 16-02-28 發表

...
朋友係舊生,佢話佢交表時交埋自己畢業證書,佢囡最後入到am class , 中女非大女,但佢囡本身都叻,乖及靚靚女的,也同時考到st Clare's , 聖心我就吾知佢考吾考到,吾知關吾關事。

做人至緊要開開心心 :-D

964000 發表於 16-2-28 15:10
我稔你當冇priority, 要靠自己考咁,考得好我估吾會專登吾洗吧。
細b睇怕都無行...
請問以你所之最大的超大b係幾月?

964000 發表於 16-2-28 15:14
咁看背景又screen左一堆。我識幾個spk女,一個父母醫生,一個父親大學講師,一個父母係建築師,一個父親中 ...

引用:Quote:964000+發表於+16-2-28+15:14+咁看背

我有朋友個女好叻女讀緊聖心, 考spk時都好乖無喊但無offer, 但佢另一個醫生朋友個女喊晒反而收左... ...
我覺得喊曬唔代表小朋友唔叻。我發現越主動及醒目的小朋友其實係越容易喊及笑,因為佢地反應快及樂於表達情感。就算喊住都可以表現倒自己、唔會冇反應。其實如果大家覺得學校係只收有背景人士的話又何必去考,考完又話人地唔公平,正式輸打贏要。其實我覺得學校收唔收雖然都有大半靠運氣,但都唔可以沒剎家長對小朋友的栽培及努力。種瓜得瓜、種豆得豆,你怎麼教小朋友我確信有經驗的老師就只在這5分鐘已足夠看到。

引用:Quote:964000+發表於+16-2-28+15:14+咁看背

我有朋友個女好叻女讀緊聖心, 考spk時都好乖無喊但無offer, 但佢另一個醫生朋友個女喊晒反而收左... ...
從來幼稚園的收生結果跟表現未必有直接關係,小朋友咁細跟本睇吾到乜野,主要看背景(父母有財力有學識培育)及小朋友正正常常(起碼受教聽老師講,不是小霸王冇禮貌,過度活躍等),眼緣(生得靚靚當然著數好似相睇咁),理念相同(所以喜歡舊生/同教會/有兄姊讀緊)。不過如果又有背景又表現好就事半功倍啦。

964000 發表於 16-2-28 15:49
從來幼稚園的收生結果跟表現未必有直接關係,小朋友咁細跟本睇吾到乜野,主要看背景(父母有財力有學識培育 ...
非常中肯

引用:Quote:原帖由+musicfreer+於+16-02-28+發表

從來幼稚園的收生結果跟表現未必有直接關係,小朋友咁細跟本睇吾到乜野,主要看背景(父母有財力有學識培育 ...
講完一大堆,其實都係,隨緣啦。

小新mama 發表於 16-2-28 15:48
我覺得喊曬唔代表小朋友唔叻。我發現越主動及醒目的小朋友其實係越容易喊及笑,因為佢地反應快及樂於表達情 ...
這位家長不用太敏感
面試從來沒有單一考慮, 我亦認同小朋友表現反映了家長的努力, 沒有人會反對這點的
大家只是分享所見所聞, 這裡亦沒有人輸打贏要, 因為結果還未公佈

當年我個in 培正涙眼盈眶都收咗。

喊,都要睇點喊。

老師看得出小朋友雖然驚怯,但努力克服,表現出服從合作合羣就算緊張都願意有禮對答,分數不會同冇喊嘅差得遠。

咁喊爆尖叫唔合作當然可以close file。

SPK已經算係唔多睇家底收生,一堆平民百姓在內。大把醫生女報呢間唔收。亦識唔少舊生女考唔入。有見過分離時哭但房門一關即刻收聲,可能人地正是如此。

其他名幼我唔敢講,但呢間,9成收嘅都唔係睇家底。所以若報呢間唔收,父母職業唔夠靚並不是自我安慰嘅藉口。

siden 發表於 16-2-28 16:56
當年我個in 培正涙眼盈眶都收咗。

喊,都要睇點喊。

佢就係話爆喊...
不過始終唔係第一身經歷, 實情係點無從得知, 大家聽下就算 (為免大家誤會, 已刪原文)
我相信大家當然對spk有信心, 亦對自己小朋友有信心, 否則都唔會報考