用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀書用BNO or 特區護照
go

英國讀書用BNO or 特區護照

亞仔14年去英國讀Y12 用特區護照,今年16年入大學前要重新簽証,如有BNO已過期,好唔好續領番BNO來用呢?唔知簽證係咪會好麻煩(轉換護照),因為之前係用特區護照簽證的!

引用:亞仔14年去英國讀Y12+用特區護照,今年16年

原帖由 ShirenIan 於 16-02-19 發表
亞仔14年去英國讀Y12 用特區護照,今年16年入大學前要重新簽証,如有BNO已過期,好唔好續領番BNO來用呢?唔 ...
個人意見:續領BNO,雖然一樣要簽證,但如去歐洲會方便好多!

引用:Quote:原帖由+ShirenIan+於+16-02-19+發表

原帖由 亮燈 於 16-02-19 發表
個人意見:續領BNO,雖然一樣要簽證,但如去歐洲會方便好多!
你系歸英派?

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-02-19+發表個人意

原帖由 tonychan9 於 16-02-19 發表
你系歸英派?
原來特區護照去歐洲會方便過BNO!我只係聽用過既人講會方便好多。乜野歸英派?如果閣下覺得特區護照方便D的話,隨便用,我冇意見啊!

回覆:亮燈 的帖子

謝謝!

引用:謝謝! +

原帖由 ShirenIan 於 16-02-19 發表
謝謝!
唔使客氣

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+16-02-19+發表

原來特區護照去歐洲會方便過BNO!我只係聽用過既人講會方便好多。乜野歸英派?如果閣下覺得特區護照方便D的 ...
等我以為你系歸英獨立派添!

問下用邊個䕶照要比人話乜派物派,EK 好快冇人敢出聲。

回覆:英國讀書用BNO or 特區護照

NL ~ wanna knw more

引用:問下用邊個䕶照要比人話乜派物派,EK+好快

原帖由 nintendo 於 16-02-19 發表
問下用邊個䕶照要比人話乜派物派,EK 好快冇人敢出聲。
你放心,我又唔會驚既!人地敏感,我都冇辦法,一樣米養百樣人,何況依家有咁多樣米!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-02-19+發表個人意

原帖由 tonychan9 於 16-02-19 發表
你系歸英派?
建議閣下可到親子王國:時政擂台,我諗那邊會適合閣下!

回覆 ShirenIan 的帖子

純個人經驗:2014 跟另一位用BNO 媽咪去英國探女,本人用特區護照,坐中國航空北京轉機,過關時關員要我出示回鄉證,BNO 家長不需要。回程在Heathrow airport 侯機室,航空公司職員再一次對乘客查証件,持有特區護照的乘客檢查証件十分嚴格(對相片及頁頁睇), BNO 媽咪就只show 一下個護照就得,完全冇打開(可能佢地以為係英國護照)。
囡囡經驗: 她是大學生,用特區護照跟BNO學生不同之處,BNO 學生不需要做Police regristation,特區護照學生學校強烈要求必需做,另外,她所讀的大學要特區護照學生每個月去學校international student office 報到,証明仍然在校(在英國),用BNO 簽証學生毋須報到。

引用:回覆+ShirenIan+的帖子 純個人經驗:2014+

原帖由 alee810 於 16-02-19 發表

純個人經驗:2014 跟另一位用BNO 媽咪去英國探女,本人用特區護照,坐中國航空北京 ...
謝謝資料

回覆 alee810 的帖子

好有用資料,成日有人問類似問題,你呢個解答最清楚!

引用:Quote:原帖由+tonychan9+於+16-02-19+發表

建議閣下可到親子王國:時政擂台,我諗那邊會適合閣下!
謝謝!

BNO 過期好耐,請問知唔知仲可唔可以RENEW?在香港可做到嗎?謝謝!

引用:回覆+ShirenIan+的帖子 純個人經驗:2014+

純個人經驗:2014 跟另一位用BNO 媽咪去英國探女,本人用特區護照,坐中國航空北京 ...
Too bad my son born after 1997 can't apply for BNO😓

亮燈  me too  發表於 16-2-20 21:28

dc0115 發表於 16-2-19 21:52
BNO 過期好耐,請問知唔知仲可唔可以RENEW?在香港可做到嗎?謝謝!
可以, 上網做

睇黎好似BNO較方便喎!謝謝你!

引用:BNO+過期好耐,請問知唔知仲可唔可以RENEW

原帖由 dc0115 於 16-02-19 發表
如何續領BNO
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160109/19445374