用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享
樓主: ptrade
go

荃灣幼稚園,希望各位比比意見同分享   [複製鏈接]

我都係住荃灣, 個B 2015/6 出世, 係咪依家要報N班架啦??

回覆:likida 的帖子

Same😅😅

回覆:bbmo403 的帖子

你覺得同一間好定唔好?通常報得佢pg都係想搏佢收小朋友n班

回覆:阿土仔 的帖子

我都報左𤫊糧堂吖,你返邊個時段?

回覆 QABABY 的帖子

邊幾間直資同私小有offer ?

引用:回覆+QABABY+的帖子 邊幾間直資同私小有of

原帖由 win888 於 16-07-25 發表
回覆 QABABY 的帖子

邊幾間直資同私小有offer ?
佢fb 有寫

唔係想投訴, 亦明白各校有各校管理方針及教學模式. 只不過想將親身經歷分享

個人背景:
1/ 曾排隊排差不多3小時去拿申請表
2/ 一心認為係首選
3/ 最後係考唔到
4/ 所以你可以認為本人的親身經歷係吃不到的葡萄後結論出來
5/ 不過我盡能力去將事件描述出來, 而非感性表達
6/ 後來上過好多唔同的所謂國際PLAYGROUP, 或名星小朋友就讀學校的PLAYGROUP, 發現真係差別好大.

只描述事件, 請自行判斷:
1/ 排隊排2-3小時拿表, 而其他99%學校都已網上下申請或DOWNLOAD表格
2/ PLAYGROUP見到 教材陳舊, 教室陳舊, 好多教才非實體教材, 用紙畫或PRINT OUT
3/ 絕大部份DECORATION或展示都係平面的, 非PRINT出黎就係畫出黎
4/ INTERVIEW安排比較亂, 等完仲要排隊等
5/ INTERVIEW時老師強行拉小朋友出去玩, 而非請小朋友出去玩
6/ INTERVIEW時主任(估計係)眼神不友善, 對小朋友沒笑容, 仲有小小不耐煩感覺
7/ 星期六的課外班(估計係) 見到比較多是學術的, 學術之餘都只係坐定定, 老師講, 學生聽果隻.(真係非常靜)
8/ 班房印象中沒窗, 當然有窗都多數唔開而開空調, 不過睇家長有冇要求啦
9/ 當然其他做得到的我冇特別提, 因為跟其他學校一樣差不多, 清潔, 衛生, 保安

個人意見 (如果只想了解情況下列不用看) 是個人經驗意見, 不代表科學及不代表專業分析:
1/ 舊式教學方法, 主要係操練及學術, 學術, 學術. (我有朋友小朋友讀這間, 上到小一考試第一名)
2/ 估計紀律要求高, 嚴格教學為本
3/ 重理論, 不過估計小實踐. 由於好多教學工具都唔係實體工具或實物, 只係圖片及一張PRINT OUT
4/ 絕對跟不上現代的主題或多元教育 (個人認為沒有好與不好, 只有家長取向)
5/  建議參加佢的PLAYGROUP, 自己睇下軟硬件同出面差幾多, 個人意見是差非常非常遠... 邊間好邊間差請自行參加過後才判斷
6/ 下年K某D考唔到而又有參加過PLAYGROUP又認為好的學校可能會再考, 不過6楊是完全不會再考慮
7/ 對比起其他名氣比6楊差不多或比佢差的, 不論校舍, 安排, 老師主任門面 都真係好太多.

當然佢有方法令小朋友讀書考第一, 一定有佢可取的地方.
我不敢評論方法有效性或好定唔好, 只希望提供多一點資訊給各位可多考慮不同元素.

絕非希望大家唔好選6楊.

備註:
如果對教學方法有研究的都會知道:
William Glasser
“We Learn . . .
10% of what we read
20% of what we hear
30% of what we see
50% of what we see and hear

由於不是想抹黑或踩某間學校, 所以學校名應該用SEARCH功能SEARCH不出來. 不過有心睇晒的會知道是哪一間.

如果有令就讀這間學校的家長或任何人事唔開心, 請見諒...

引用:唔係想投訴,+亦明白各校有各校管理方針及教

原帖由 islz 於 16-08-08 發表
唔係想投訴, 亦明白各校有各校管理方針及教學模式. 只不過想將親身經歷分享

個人背景:
排2,3小時拿form.....是6楊嗎?

引用:唔係想投訴,+亦明白各校有各校管理方針及教

原帖由 islz 於 16-08-08 發表

個人背景:
一睇到排3小時兼被老師拉出去interview,已知道係地鐵商場個間呢間我都in過,感覺真係唔掂,校舍課室玩具都好殘舊,最難忘係interview被老師拖出去個刻...我個仔又係唔肯跟個老師,但被夾硬拖出去, 情形就好似俾人拖出去行刑咁...我完全唔明白點解個小朋友已經喊成咁都仲要迫佢...而且負責評分老師個d咀臉...真令人難忘...
佢唯一賣點應該係學術深,同埋荃灣老牌名校吧...坦白講而家幼稚園咁多選擇,真係唔一定要揀佢...而且響街見過呢間學校的小朋友,唔係咁乖...響公園玩時爭先恐後,又推人...咁當然可能只係個別小朋友,但佢嘅學生整體感覺真係冇其他同區學校如荃浸,靈糧個d咁乖...
不過公道d講,佢其他老師俾我印象係ok的...但再帶細女去in我覺得就免了...同區大把好過佢

荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記得是香港靈糧堂辦的靈糧,因聽聞有多一間不是該團體的靈糧在海濱開業!

引用:荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗

原帖由 sjsj000 於 16-08-10 發表
荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記 ...
冇錯,另有一間叫611靈糧堂相信只有返開佢教會的家長會俾小朋友讀...

我記得喇!真係611

個人認為學術深已不代表什麼.
因為好多學校學術都已經很深.

如果學術深再加德智體群美先OK.

仲有老師同家長一樣都係身教, 大人做咩小朋友就好似鸚鵡咁學會:
1/ 老師扯小朋友=小朋友就學會扯人.
2/ 老師黑面=小朋友就學會黑面.
3/ 老師罵小朋友=小朋友就學會罵人.
4/ 老師喝人=小朋友就學會喝人.

上述就是我唔選這間學校的重點.
申請人多不是借口, 大把大把學校申請人比佢仲多好幾倍, 為何人地又可以好好安排, 佢又安排唔到呢?

係咪人工問題定老師質素? 又或者行政問題?

大家都係家長, 希望各位讀這間的家長可留意一下是否有相關問題? 學校不能改, 只能在家庭教育方面多花功夫及時間.

囡囡15年6月~都係荃灣~
想問荃灣靈糧有N班嗎? 不是只有K嗎?

引用:荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗

原帖由 sjsj000 於 16-08-10 發表
荃灣真的有很多更好的選擇!靈糧係荃灣開咗!真係好開心!優質的教學質素令到越來越多家長爭住報讀!不過記 ...
但最後好多家長唔揀呢個offer, 所以大把位

但他們常滿額,我有朋友個仔想報,問極都無位!

引用:Quote:原帖由+sjsj000+於+16-08-10+發表荃

原帖由 gillgillmama 於 16-08-10 發表
冇錯,另有一間叫611靈糧堂相信只有返開佢教會的家長會俾小朋友讀...

...
611靈糧堂?係邊間呀?可pm嗎?

荃灣靈糧沒有PN班,他有K。如果想報PN,他有一個叫學前預備班的課程,是親子形式咁上,每星期返3天,每次個半鐘。

611靈糧堂嗰間叫做“生命樹”
‹ 上一主題|下一主題