用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀中學
go

英國讀中學

那區較好?是否南面好些。

引用:那區較好?是否南面好些。

原帖由 JoannMok 於 16-02-18 發表
那區較好?是否南面好些。
南部系一个5錯嘅地方,我女系brighton, 嗰度好靚,好方便,好多嘢食同天气較和喛,但好多時系揀学校先才揀地區!

回覆 DKmum 的帖子

先選學校,又是別一個好問題。我小朋友打算完成小學去讀中學,是否應由興趣選?還是應由希望讀的大學選?

回覆 JoannMok 的帖子

Yes. Schools in the South are generally better, but parents will be wise to stay away from this school. Our son was a student there and he was subjected to racist discrimination by the school (種族歧視).

我女兒在西南部讀了中學,去了兩年多,都未見過下雪,天氣很和暖,像今天天氣在13度,她帶過去的羽絨從未穿過。

srmsstudent 發表於 16-2-21 11:40

Yes. Schools in the South are generally better, but parents will be wise to st ...

很同情你的遭遇,但你可否進一步說明情況,因為你在不同POST留下同樣留言,有些POST是討論幾間不同學校,有些POST甚至根本未有學校在討論中,這樣對某些學校並不公平,亦對樓主的題目沒有幫助。

回覆 srmsstudent 的帖子

OooooActually, we do not know this on website.  Is there any way to select the school? Some are looking for ranking, activities and student care.  When kid is in priminary school, it is hard for parent to select for them based on those element.

回覆 andyng2014 的帖子

Ia there a lot of Chinese studying there?  What element when you select the school for kid?

我女兒學校很少中國人,
由中一至中七,
亞洲人不過10個,
這家學校少學生,
小班教學。
校長和老師都好,
隨時可以和校長溝通。

Can you tell me the name of school?  Is it co-ed?

回覆:英國讀中學

可否告知大約費用多少?由year 7 開始讀?
謝謝,想心中有個預算

引用:可否告知大約費用多少?由year+7+開始讀?

原帖由 my_lau_wong 於 16-02-23 發表
可否告知大約費用多少?由year 7 開始讀?
謝謝,想心中有個預算
要視乎你揀既學校係邊區、學校設施、知名度…等,一般倫敦附近大約每年40-5X萬或以上,如遠D既北愛爾蘭就大約每年2X萬左右。

引用:Quote:原帖由+my_lau_wong+於+16-02-23+發

原帖由 亮燈 於 16-02-23 發表
要視乎你揀既學校係邊區、學校設施、知名度…等,一般倫敦附近大約每年40-5X萬或以上,如遠D既北愛爾蘭就大 ...
40-50萬係淨學費嗎?包唔包括住宿費?還是寄宿學校?
謝謝

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-02-23+發表要視乎

原帖由 my_lau_wong 於 16-02-23 發表
40-50萬係淨學費嗎?包唔包括住宿費?還是寄宿學校?
謝謝

這是就讀私立寄宿中學既費用,已包所有費用。1)學費約£1XXXX/term,一年約£3XXXX,以現時英鎊約£1=$11計,假設學費是£35000/年,即每年學費約$385000。學費已包住宿及膳食費用。

2)機票:最少一年三套來回機票,假設學生票每套約$12000(如買倒頭會較平),即每年$36000。

3)監護人:監護人公司收年費約幾百至1500鎊左右不等,而假期住寄宿家庭就每晚約£3X,一年有機會住2X日左右。

這三條大數加埋就差唔多4X萬!

回覆:亮燈 的帖子

你小朋友都係英國讀書呀?佢地幾歲開始去呀?我想問問點解選擇英國既,唔選加拿大或者澳洲? 唔好意思,我真係唔清楚出國讀書情況 所以想了解多d... 做定功課
非常謝謝你

May I have the school name?

引用:回覆+JoannMok+的帖子 我女兒學校很少中國

原帖由 andyng2014 於 16-02-22 發表

我女兒學校很少中國人,
Can you tell me the name of school?

回覆 katrinafu 的帖子

我的小朋友未去讀書,在找資料中。

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,可說說如何選中學。我上星期去了AA的教育展,行了一個下午,很難選校。大家對小朋友的照顧很似很好,選擇多。真是眼花。

引用:回覆+亮燈+的帖子 亮燈兄,可說說如何選中

原帖由 JoannMok 於 16-03-07 發表
回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄,可說說如何選中學。我上星期去了AA的教育展,行了一個下午,很難選校。大家對小 ...
其實去升學展只是參考,除非你已有心儀學校。而我就係去AA考左試先,再根據成績、經濟能力揀學校。