用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

首先要多謝 henry mother ,佢上BA 網上睇,費得平,就通知我,跟住我打去 BA check,原來打去 香港 BA 是平一些。因為有一次我上網買,henry mother 打電話買平左 $1000, 因為我要買兩個細路,退票再買仲平。

分亨一下他們的生活,

Billy 由 campbell 轉去 Armagh,他說今年比較幸苦,因為兩間学校程度不同, Armagh 是一所讀書学校,鬼仔好勤力,他在星期六日要温書 (lulu 爆比我聽), 他以前在 Campbell 日日都 hea 住讀,假日出 belfast 睇戲食 suisee ,可能 lower form (Year 8,9,10),他終於除了牙,鬼妹話佢好靚仔,他的 puppy love 在三個月內玩完,他有痛苦過,明白拍拖是浪費時間和金錢。

Lulu 讀得好輕鬆,我問佢,佢話好似渡假 feel,她細細佃話鍾意鬼仔,出國讀書是她的期望,好彩她仲未拍拖。

同房有四個鬼妹一齊住,她的英語能力進步神速。lulu 比較好動,佢個各又易記,平時星期五六日放假,鬼妹仔執埋佢返老家住。第一次, Lulu 覺得新奇,後來她唔想去住,她話要坐 4-5 鐘車,同學間屋好大,四周是森林,晨早六時起身,晚上八時上床。出 town 要坐成個鐘車程。但學校鼓勵她假日去同學仔家住,作為父母,當然好,可以訓練佢,同人相處。尼個星期,考完試,又去左另一鬼妹家。

佢在 Armagh 讀得唔錯,在香港好懶,但她在那裡竟然都愛讀書,奇績。

雖然同哥哥一所中學,但他們只有在 canteen 見面,呀妹無錢問呀哥攞。呀哥病左,就問呀妹取 panadol .....

Lulu 都左牙了 ,個樣好肉酸,成個 sou 牙珍咁!

北愛真是一個好純的地方,呀仔在 campbell 時,有家長請同班同學去玩彈床,旅行就去巴黎,去瑞士滑雪。他們很重視家庭生活,請同學到家開生日會。

我不是常常上來答傘,多謝亮燈這個有問必答的活潑份子。

keep 住這個 chat ......

hennyyoyo 發表於 16-6-4 22:58
你好平喎你2016暑假2000hkd?

記住做 BA 会員,儲 AVIOS 分,我用 AVIOS 分加現金買。

好似 27000  AVIOS 分加 $3800HKD 買的。二張單程。

引用:Lulu+讀得好輕鬆,我問佢,佢話好似渡假+fe

原帖由 billylulucoco 於 16-06-04 發表
Lulu 讀得好輕鬆,我問佢,佢話好似渡假 feel,她細細佃話鍾意鬼仔,出國讀書是她的期望,好彩她仲未拍拖。 ...
見你分享,都知你替一對兒女在當地學習既放心又開心!

休息尼年,來年又煩申請 A LEVEL .... VISA ....,又比英領湯!

引用:好似+27000++AVIOS+分加+$3800HKD+買的。二

原帖由 billylulucoco 於 16-06-04 發表
好似 27000  AVIOS 分加 $3800HKD 買的。二張單程。
明白

引用:Lulu+讀得好輕鬆,我問佢,佢話好似渡假+fe

Lulu 讀得好輕鬆,我問佢,佢話好似渡假 feel,她細細佃話鍾意鬼仔,出國讀書是她的期望,好彩她仲未拍拖。 ...
Armagh依家幾$學費?係咪學校做埋guardian?

回覆:北愛爾蘭寄宿中學

我想問学費大概幾多( year 10/11)?
生活費.,什費貴嗎?謝謝。

引用:Quote:原帖由+billylulucoco+於+16-06-04+

原帖由 hennyyoyo 於 16-06-05 發表
Armagh依家幾$學費?係咪學校做埋guardian?
Armagh 2015-2016 學費連住宿 14500, 未計1000 雜費(lulu 貴些⋯⋯校巴出入機場,英文班(新生),學鋼琴)

引用:我想問学費大概幾多(+year+10/11)? 生活費

原帖由 greenblee 於 16-06-05 發表
我想問学費大概幾多( year 10/11)?
生活費.,什費貴嗎?謝謝。
同上文差唔多,Armagh 係一間平民學校,不是貴族學校,所以價格平民化。

引用:Quote:原帖由+hennyyoyo+於+16-06-05+發表A

原帖由 billylulucoco 於 16-06-05 發表
Armagh 2015-2016 學費連住宿 14500, 未計1000 雜費(lulu 貴些⋯⋯校巴出入機場,英文班(新生),學鋼琴 ...
有 Year 7 -8 ?
因agent 話 呢間只收 Year 9以上!

引用:我不是常常上來答傘,多謝亮燈這個有問必答

keep 住這個 chat ......  ...
謝謝你寶貴既分享就真,睇見都覺得開心,希望阿細都一樣開心啦!

引用:Quote:原帖由+billylulucoco+於+16-06-05+

原帖由 katrinafu 於 16-06-05 發表
有 Year 7 -8 ?
因agent 話 呢間只收 Year 9以上!
有人去讀 year 7.... 我個女  year 8

引用:Quote:原帖由+billylulucoco+於+16-06-04+

原帖由 亮燈 於 16-06-05 發表
謝謝你寶貴既分享就真,睇見都覺得開心,希望阿細都一樣開心啦!

...
一定開心,如果他愛 sport, 佢㑹變成大隻仔, 可以參加港男,正!

引用:Quote:原帖由+亮燈+於+16-06-05+發表謝謝你

原帖由 billylulucoco 於 16-06-06 發表
一定開心,如果他愛 sport, 佢㑹變成大隻仔, 可以參加港男,正!
希望佢開心啦!我都成日提醒佢、鼓勵佢多參加運動、活動!

billylulucoco 發表於 16-6-4 23:49

keep 住這個 chat ......  ...
好高興見你在這裏分享小朋友留學的生活點滴,替你開心小朋友不斷成長和進步。得閒多些上來傾下,有好多事情要請教你。
‹ 上一主題|下一主題