用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學  

hello ,

我女都是打算今年讀完中三去讀中四,都正在進行中,在這裡都收穫良多,多謝咁多位!
可能有收國際生,上校網睇 RSD 資料都好齊,見今年成績又進步了!
相對RSA好像低調點, 見用家對RSA成績評價不錯,但收國際生人數較少,比較難入!
以上兩間都像有監護人服務,很吸引!
另女校Victoria 成績評價都不錯,又近市中心!
另考慮揀科,因香港中三剛開始才分開讀phy chem bio ,暫不知成績和興趣!

delfin 發表於 18-9-24 08:23
請問RSA是否都是經agent 報名?

ipadress 發表於 18-9-25 08:22
網上有人講話他們是直接聯絡英國學校報名的

好的,謝謝各位的資訊。其實我都知道遠,但睇餸食飯,budget 有限,希望真的能為仔仔選擇一間好學校。
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

ipadress 發表於 18-9-25 08:22
網上有人講話他們是直接聯絡英國學校報名的

Agent 說報名費要100英磅

亮燈 發表於 18-9-23 21:04
去讀中四?梗係依家報啦!

同一間學校,是否需要找兩間agent?

我也計畫仔仔下年去北愛讀書,但知不是很多agent做Royal School of Armagh, 可否給我agent資料,可以申請這間學校?thx

delfin 發表於 18-9-26 14:09
同一間學校,是否需要找兩間agent?

唔得架!同一學校只用一間agent

亮燈 發表於 18-9-26 19:38
唔得架!同一學校只用一間agent

好的

ipadress 發表於 18-9-26 17:58
英航傳下月底關閉香港外站 85名空服員被炒

惨惨

ipadress 發表於 18-9-26 17:58
英航傳下月底關閉香港外站 85名空服員被炒

想問問有冇直航去北愛?
另外大家知唔知道GCSE 讀幾多科?有冇必修科?

delfin 發表於 18-10-3 06:24
想問問有冇直航去北愛?
另外大家知唔知道GCSE 讀幾多科?有冇必修科?

北愛爾蘭Belfast 機場沒有直航,要在倫敦轉機。
除非飛愛爾蘭Dublin 機場。

亮燈 發表於 18-3-9 21:41

亮兄, 想問你仔仔平時搭邊間航空公司呢? 係咪係 London 轉機? 轉機閘口距離遠嗎? 14歲小朋友 handle 到嗎?

唔好意思, 咁多問題

英國北愛爾蘭男子寄宿學校 Campbell College 學校介紹 Video https://www.youtube.com/watch?v=EX7UzErQb5o

小時了了 發表於 18-10-10 11:19
亮兄, 想問你仔仔平時搭邊間航空公司呢? 係咪係 London 轉機? 轉機閘口距離遠嗎? 14歲小朋友 handle 到嗎?
...

搭開BA,係倫敦轉機,放心,佢過去時都係14歲,冇問題。

小時了了    發表於 18-10-10 11:24

sumtung 發表於 18-1-8 09:04
我囝囝讀緊中一,5號飛咗過去,插班中二。本來諗住九月過去升中二,但RSA中二冇位,要佢過去升中三,所以俾佢早d過去適應下。個人覺得早d過去好d,早d適應,讀緊中二,可以過去升中三。
我係經agent嘅,都好快。學費分三期俾,因為我哋係插班,所以要俾尾嗰兩期學費,deposit 俾咗500。
RSA睇咗2年嘅成績表,skype傾咗10mins咁上下,傾完好快知結果。
sumtung 發表於 18-1-9 08:26
160K-180K, 仲有要買機票喇
fr 發表於 18-1-9 12:39
RSA分三期交學費,在九月,一月,四月交

RSA 係咪 Royal School Armagh ? 今年年頭網友曾提及費用160K-180K, 但我係學校網站  http://royalschool.com/wp-content/uploads/2017/10/14-FEES-and-CHARGES-2017-18-Agreed.pdf 見到 2017 至18年嘅費 BOARDING FEES Seven Nights Annual £10,925 x 3 = £32,775 (~HKD327,773) 唔平喎?

TUITION FEES:£4,415

定係我誤解 RSA 其實係另一間平學校呢?

小時了了 發表於 18-10-11 00:30
RSA 係咪 Royal School Armagh ? 今年年頭網友曾提及費用160K-180K, 但我係學校網站  http://royalschool. ...

£10925 annual boarding fees係一年!另加tuition fees!

Belfastmummy 發表於 18-10-11 06:18
£10925 annual boarding fees係一年!另加tuition fees!
係喎!我傻咗添,唔該哂

Belfastmummy 發表於 18-10-11 06:18
唔好意思,RSA 學校我有以下疑問:

1)RSA Half Term 時係咪一定要離開學校返香港或去 Host Family 度住?
2)學校係開學、Xmas、Easter 及學期尾時有職員有校巴車海外學生到機場(因為我會用UM)
3)除咗 boarding fees 及 tuition fees,仲有無其他費用例如i) Registration fee; ii) Instrument hire fee; iii) Examination fees; iv) After school activities & weekend Programme cost; v) Weekly club fee; vi) Horse Riding fee; vii) field trips fee ; viii) Excursions fee ; ix) 英文額外補習 ESL ……

唔好意思,咁多問題

fcatherinehk 發表於 17-10-25 13:34
我都有留意RSA/Victoria college,成績好好,仲好過好多英格蘭嘅學校,而且學費合理,我打算暑假報名。
但  ...

Victoria college Boarding Fee for 3 Terms Indicative Fee 2019/20 £11,700 + Non-EU Resident Tuition Fee £8,150 呢個費用有無網友知道 Year 11 包唔包埋 GCSE textbook 價錢? https://static1.squarespace.com/static/529cde82e4b0afaae98d976b/t/5b8662512b6a28a0f8aeba05/1535533650617/Fees+Summary+2018-2019.pdf

Fee:
https://www.victoriacollege.org.uk/year-8-transfer-information >> VCB Fee Summary Document &
https://www.victoriacollege.org.uk/year-9-13-transfer-information/ & https://static1.squarespace.com/static/529cde82e4b0afaae98d976b/t/52e7f227e4b02b8e32ab47e7/1390932519754/Fees+List+Inserts+WEB.pdf