用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學  

ipadress 發表於 17-11-10 18:46
想問問來年入讀RSA的小朋友, 是否交2年成績 跟住等結果就得, 要唔要考 英數 / 面試。 RSA 好似好 難考到 ...

我都係交咗兩年成績表,今日啱啱通知,下星期要同小朋友同父母Skype , 擔心緊(emoji)(emoji)

ipadress 發表於 17-11-10 19:44
2018年9月, 你地報Y?

Y9

sumtung 發表於 17-11-10 19:34
我都係交咗兩年成績表,今日啱啱通知,下星期要同小朋友同父母Skype , 擔心緊(emoji)(emoji)
...

希望收到好消息

亮燈 發表於 16-5-14 19:55
英國中學由中一(Y7)至中七(Y13)共七年。以我所知,較平就係每年約£13XXX,最平就唔知喇! ...

北愛的中學連宿港幣$15萬?

BK999 發表於 17-11-18 16:59
北愛的中學連宿港幣$15萬?

係,但好難考。

亮燈 發表於 17-11-18 17:09
係,但好難考。

亮哥, 想問係北愛考試制度同UK 一樣,香港生成績唔係叻,只屬平平,真的可以順利考好GCE & ALevel?
有agent 提及成績一般可以選其他國家,UK 未必係好選擇,可能也辛苦,你D大小朋友考GCE 未?

BK999 發表於 17-11-19 18:07
亮哥, 想問係北愛考試制度同UK 一樣,香港生成績唔係叻,只屬平平,真的可以順利考好GCE & ALevel?
有agen ...

英國(聯合王國)係由英格蘭、蘇格蘭、威爾斯及北愛爾蘭所組成。所以係北愛讀書,係可以用UCAS報讀所有英國既大學。

考得好與唔好,係個人問題,我兩仔成績麻麻,但現在係英國讀書後既成績明顯有進步,主要係:環境、老師及佢地自己既改善而做成,缺一不可。

阿大現讀U6,準備考AL,的確係讀得辛苦,但總算開心。阿細現讀中三。

我個人覺得英國有好多唔同既寄宿學校可供選擇,如果能力可以的話,當然係英國讀書會好啲!

亮燈 發表於 17-11-19 18:15

英國(聯合王國)係由英格蘭、蘇格蘭、威爾斯及北愛爾蘭所組成 ...

我地係英國教育制成長,希望不用太大的轉變,又可顺利升讀,加上北愛中學的學費比較平實,有一定的吸引力。但agent 一句,如果去海外升學,問題係覺得HK 讀得辛苦,英國考兩個試,未必係好選擇。

BK999 發表於 17-11-19 18:24
我地係英國教育制成長,希望不用太大的轉變,又可顺利升讀,加上北愛中學的學費比較平實,有一定的吸引力 ...

我覺得考兩個(GCSE及AL)好過考一個DSE

回覆樓主:

香港初中升高中考校内試定生死,因中四要選科如文/理/商等,。。同gcse之後AL/IB差不多

亮燈 發表於 17-11-19 18:41
我覺得考兩個(GCSE及AL)好過考一個DSE

同意 !

brother4 發表於 17-11-19 20:31
香港初中升高中考校内試定生死,因中四要選科如文/理/商等,。。同gcse之後AL/IB差不多
...

同意

在任何地方也要付出努力,送出國是多一份體驗

回覆 亮燈 的帖子

Hi,,亮先生,RSA的收費表,如全年學費連宿加cultural visitors 一欄,是25萬左右了,??,,,

Shilanchoi 發表於 17-11-20 16:17
回覆 亮燈 的帖子

Hi,,亮先生,RSA的收費表,如全年學費連宿加cultural visitors 一欄,是25萬左右了,? ...

呢點唔清楚,最好問番RSA,因為我唔係該校家長啊!XD

我們交的是seven night boarders' school fee, culture visitor是一年交流

caerion 發表於 17-11-20 18:22
我們交的是seven night boarders' school fee, culture visitor是一年交流
謝謝你的解答

回覆 亮燈 的帖子

Anyway謝謝解答。因上面有家長講到RSA學費連宿是15萬,就好surprised .就收費表,一年的文化交流要13萬,,,,,

回覆 Shilanchoi 的帖子

Sorry,上面的家長沒有說是RSA,,,,,北愛有哪間學校學費連宿是15萬呢??求answer.  Thx Thx