用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

jeibe98 發表於 17-2-2 22:56
原本計劃送女往英國讀Y9, 但睇完這個post, 現在决定往北愛,因比較合我budget, 減左OEA, 10萬左右, 果女就 ...

冇錯,監護人不能離學校太遠,如冇親戚、朋友或私人既話,就要搵guardian公司,但北愛既公司會比英格蘭既貴,每年行政費都要£1000或以上,未計每日住宿。

亮燈 發表於 17-2-3 07:47
冇錯,監護人不能離學校太遠,如冇親戚、朋友或私人既話,就要搵guardian公司,但北愛既公司會比英格蘭既 ...
亮燈哥,想問我選擇了victoria college belfast, 呢閰有冇學校做番guardian? 同埋呢間好吾好? thank you

jeibe98 發表於 17-2-3 13:30
亮燈哥,想問我選擇了victoria college belfast, 呢閰有冇學校做番guardian? 同埋呢間好吾好? thank you

...

唔好意思,我都唔係太清楚,只知有香港人讀呢間,你可問下其他家長或e mail學校問下。

亮燈 發表於 17-2-3 13:36
唔好意思,我都唔係太清楚,只知有香港人讀呢間,你可問下其他家長或e mail學校問下。
...
anyway多謝你先,我已找太子間agent代辨申請入學,據他講,監護人應該可找倫敦家姐做,但要到時和學校方面傾。到時才算,申請左先,怕今年無晒寄宿住,希望今年九月能入學,女兒早些適應

jeibe98 發表於 17-2-3 16:40
anyway多謝你先,我已找太子間agent代辨申請入學,據他講,監護人應該可找倫敦家姐做,但要到時和學校方面 ...

唔使客氣。咁又係呀!報左先,監護人方面都唔難解決,祝你成功。

jeibe98 發表於 17-2-3 08:40
anyway多謝你先,我已找太子間agent代辨申請入學,據他講,監護人應該可找倫敦家姐做,但要到時和學校方面 ...

Hi 你好,victoria college 地區好好,位處名校區!前前後後都係本地名校行5-10分鐘就係女皇大學!成績也Ok

Belfastmummy 發表於 17-2-3 19:08
Hi 你好,victoria college 地區好好,位處名校區!前前後後都係本地名校行5-10分鐘就係女皇大學!成績也O ...
thank you, 希望今年去到啦!

回覆 haroldng_co 的帖子

Hi haroldng co
你仔仔今是年去讀Year 幾?
小兒今年去RSD讀 Year 9

我女兒,上星期經agent 申請victoria college belfast,今日agent 回覆話唔接受了。亮燈哥,你用边間agent申請的,可以PM我嗎,再試下。

另想知,我女今年中三,14 歲,今年申請北愛讀番中三,唔可以的嗎?超年齡?

如果今年唔收,九月就升中四,十月再申請2018,可以申請北愛邊year 11 定12。好煩惱,仲有边間北愛中學今年申請重有位呢!

jeibe98 發表於 17-2-7 16:39
我女兒,上星期經agent 申請victoria college belfast,今日agent 回覆話唔接受了。亮燈哥,你用边間agent ...

Check pm

回覆 ft315 的帖子

Hello Hello, 我仔今年去Y8咋, 佢仲細, 所以好擔心, 8月會陪佢去一次, 你會去嗎?

haroldng_co 發表於 17-2-9 08:19
回覆 ft315 的帖子

Hello Hello, 我仔今年去Y8咋, 佢仲細, 所以好擔心, 8月會陪佢去一次, 你會去嗎?

你仔仔是否現在六年級?九月去讀丫8?我仔仔現在六年級,但九月去讀Y9,但我正考慮改讀丫8,可能會較易適應。

請問大家有無開電話或上網卡比小朋友

caerion 發表於 17-2-10 14:18
請問大家有無開電話或上網卡比小朋友

有,用3,£20一個月

亮兄,唔該曬,請問是否到左當地才買

caerion 發表於 17-2-10 16:50
亮兄,唔該曬,請問是否到左當地才買

唔使客氣,係呀!到左先買

回覆 亮燈 的帖子

O, thanks

haroldng_co 發表於 17-2-16 08:37
回覆 亮燈 的帖子

O, thanks

唔使客氣

機票嘅嘢真係海鮮㗎 要成日check住!3/7-28/8 £665return

Belfastmummy 發表於 17-2-18 03:05
機票嘅嘢真係海鮮㗎 要成日check住!3/7-28/8 £665return

呢個價好抵,可惜學校假期附近日子就唔平喇!
‹ 上一主題|下一主題