用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

回覆:北愛爾蘭寄宿中學

個個都想德國容入難出,德國語是欧州最難其中之一,算德國畢業一般連master要七年,如其中一科不成格,補考要花上十年時間,香港是英語最主,德國畢業生香港難找工

引用:回覆+亮燈+的帖子 我同阿女講,入左籍再返

原帖由 123BB 於 16-07-01 發表
回覆 亮燈 的帖子

我同阿女講,入左籍再返香港搵食,唔對路時又可以去德國、法國等等歐盟國家搵食、居留, ...
我唔同,我同阿仔講:如果你有本事,而你又鍾意既話,你就繼續係果度生活、工作,唔需要返黎香港,因為香港唔係生活既地方。

引用:Quote:原帖由+123BB+於+16-07-01+發表回覆+

原帖由 亮燈 於 16-07-01 發表
我唔同,我同阿仔講:如果你有本事,而你又鍾意既話,你就繼續係果度生活、工作,唔需要返黎香港,因為香港 ...
非常認同

亮燈  謝謝  發表於 16-7-1 17:33

回覆 brother4 的帖子

其實我有諗過俾個女去德讀中學。你講得冇錯,我同事個朋友響德國讀左N咁多年碩士,仲未畢到業

你想法也是我的想法去德國,其實自己在另一個討論區問過,答案好負面,所以不會去。

回覆 亮燈 的帖子

係,讀書辛苦!工作辛苦!居住環境差!佢地呢代人以後更冇好日子過,呢度唔講啦,大家心照。

如果德文關過到,其實德國係唔錯既國家,所以有心的話必須中一、二就過去讀寄宿。

有時會睇海外華人的討論區,感覺係華人在歐州多國如德國、荷蘭等有難多融入問題,這些國家比較排外,而英國算是歐州中最接納華人的國家。當然畢業後能否申請居留,是另一個要考慮的地方。

123BB 發表於 16-7-1 16:48
回覆 亮燈 的帖子

係,讀書辛苦!工作辛苦!居住環境差!佢地呢代人以後更冇好日子過,呢度唔講 ...
大家香港人,有苦自己知!但唔係我地既錯,................

請問大家知唔知近排申請student visa 大约需時幾耐?(即由上到領事館到拿回簽証)

現在簽visa大慨15個工作天

去年聽人說, 一般11, 12工作天。今年似乎慢了點。

15 個working day.....好担心趕唔切呀!因為同亞囡plan 左8月6号出發旅行, 依家仲等緊學校嘅CAS letter

可申請快証一星期内攞到証。

回覆 的的媽媽 的帖子

咁急既

其實本身6月頭學校己出左信.. 但其間我幫亞女換左passport .. 我唔知變左封CAS letter 唔用得... 要等新passport 攞左有新no 再amend 返封信

引用:15+個working+day.....好担心趕唔切呀!因

原帖由 的的媽媽 於 16-07-02 發表
15 個working day.....好担心趕唔切呀!因為同亞囡plan 左8月6号出發旅行, 依家仲等緊學校嘅CAS letter :di ...
仲未有?我仲以為我等得耐,原來你仲耐,我就剛攪掂網上簽證表,約左星期五上簽證中心。

我都知道有一星期快証, 只不過好像時間有點尷尬,好似有4星期足夠咁, 想省回$1800!

回覆 scso 的帖子

準備2015年9月到英國留學,一齊分享吓!
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2967060&fromuid=803400

look my post .... between 2015 August 22 to September 1

回覆 billylulucoco 的帖子

謝謝你
‹ 上一主題|下一主題