用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 北愛爾蘭寄宿中學
樓主: happybibi
go

[英國] 北愛爾蘭寄宿中學   [複製鏈接]

尋日我女女話想去外國讀書, 佢今年升中二, 但我想佢中四先過去, 暫時都想去北愛爾蘭讀, 是否明年就開始搵學校? 不過我擔心既係北愛既英文口音係唔係真係好難聽? 日後要考牛津或劍橋有冇可能?定係一定要讀返北愛既大學?

123BB 發表於 16-6-23 14:55
尋日我女女話想去外國讀書, 佢今年升中二, 但我想佢中四先過去, 暫時都想去北愛爾蘭讀, 是否明年就開始搵學 ...
有心牛劍就唔好貪平了

123BB    發表於 16-6-23 16:46

samsam123321 發表於 16-6-23 16:45
有心牛劍就唔好貪平了

不一定是牛劍, 我只係打個比喻, 算啦, 見步行步啦, 我之前係想佢大學先去外國讀既, 但佢d性格好似唔適合香港死板既教育制度

123BB 發表於 16-6-23 14:55
尋日我女女話想去外國讀書, 佢今年升中二, 但我想佢中四先過去, 暫時都想去北愛爾蘭讀, 是否明年就開始搵學 ...

中二後暑假報名,如有信心可以依家報名,睇下下年可否去讀中四!

回覆 billylulucoco 的帖子

請問出town要成個鐘咁耐,咁請問學校附近有無餐廳/小食店或店舖?星期六日學校有無車接送學生出town買野/食野?Thanks

回覆 亮燈 的帖子

亮燈兄
我追你既post追左好耐啦, 你d資料好有用, 不過我仲有問題想問, 北愛讀中學, 之後佢地既前路係如何? 我女女就唔想返香港工作, 佢想留入喺英國, 我地又應該如何鋪排呢?

引用:回覆+亮燈+的帖子 亮燈兄+我追你既post追

原帖由 123BB 於 16-06-24 發表
回覆 亮燈 的帖子
其實我都唔知前路如何,因阿細過去讀Y9,仲有漫漫長路,到時先算,而除左英國,愛爾蘭亦係一個選擇,愛爾蘭讀完大學,可在該國搵工(一年內),之後做幾年就可居留。

亮燈 發表於 16-6-24 09:34
其實我都唔知前路如何,因阿細過去讀Y9,仲有漫漫長路,到時先算,而除左英國,愛爾蘭亦係一個選擇,愛爾蘭 ...

你意思係北愛讀中學, 愛爾蘭讀大學? 但如果選讀royal school armagh日後考倫敦既藝術大學難嗎? 入讀中學會睇中二既成績嗎?

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-24+09:34+其實我都

你意思係北愛讀中學, 愛爾蘭讀大學? 但如果選讀royal school armagh日後考倫敦既藝術大學難嗎? 入讀中學會 ...
將來既事我真係唔知啊!我都係見步行步,只要子女開心就得!

亮燈 發表於 16-6-24 10:03
將來既事我真係唔知啊!我都係見步行步,只要子女開心就得!

做父母真係辛苦, 可能你個個係仔擔心既野比較少

引用:Quote:亮燈+發表於+16-6-24+10:03+將來既事

做父母真係辛苦, 可能你個個係仔擔心既野比較少
其實冇乜分別,當然,女係會再擔心少少,但我覺得順其自然,盡力而為就可以喇!

各位師兄、師姐:
我是迷途新手,考慮緊送阿女去英格蘭定北愛爾蘭讀書,有好的女子宿舍學校嗎?有家長可以開心share 嗎?

引用:各位師兄、師姐:我是迷途新手,考慮緊送阿

原帖由 caerion 於 16-06-26 發表
各位師兄、師姐:
我是迷途新手,考慮緊送阿女去英格蘭定北愛爾蘭讀書,有好的女子宿舍學校嗎?有家長可以 ...
其實好睇你既經濟能力,同埋你女女既意願。

其實阿女無所謂,但我地只知道地理、同學費二者有分別外,其他都唔清楚,因為我地唔識朋友在北愛果邊讀書,希望有高人指點。

引用:其實阿女無所謂,但我地只知道地理、同學費

原帖由 caerion 於 16-06-26 發表
其實阿女無所謂,但我地只知道地理、同學費二者有分別外,其他都唔清楚,因為我地唔識朋友在北愛果邊讀書, ...
我係完全冇親戚朋友在英國,所以對我黎講,倫敦同北愛都一樣遠。只係學費及環境既分別,加上我只能負擔北愛既學費,所以就揀北愛,唔使諗咁多。

英國脫歐, 我都好亂....唔知去邊度讀好, 又怕第日北愛都獨立

引用:英國脫歐,+我都好亂....唔知去邊度讀好,+又

原帖由 123BB 於 16-06-27 發表
英國脫歐, 我都好亂....唔知去邊度讀好, 又怕第日北愛都獨立
獨立到先算啦!咁如果將來中共亡黨亡(国)呢?

亮燈 發表於 16-6-27 10:07
獨立到先算啦!咁如果將來中共亡黨亡(国)呢?

引用:英國脫歐,+我都好亂....唔知去邊度讀好,+又

原帖由 123BB 於 16-06-27 發表
早幾個月前北愛已公投完,不脱離留英。

Last June 2016, Billy tell me his friend who is studying in Campbell College (Year 10) ... job attachment one week, they will under training at coffee shop, office clerk, motor shop..... very insteresting ... student can get the ceritficate.
‹ 上一主題|下一主題