用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請大家不要同時註冊兩間學校
樓主: puichingforsure
go

請大家不要同時註冊兩間學校

引用:Quote:原帖由+puichingforsure+於+16-02-17

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+fatdogman+於+16-02-17+發表

原帖由 puichingforsure 於 16-02-17 發表
係,不過都有D係正面競爭嘅。
同意

taiyeung 發表於 16-2-17 14:16
我想借位讚下我女現正pn間學校,剛剛出左k3考P1初步統計資料,考獲學校唔係重點,而係學校通告呼籲家長為他 ...

我識你間學校的PN家長hold住三個位,全部AM,最近又走去考IS

964000 發表於 16-2-17 12:07
我識人St Cat 加 ESF 讀足兩年,到Yr 2 時向ESF 要求上午轉下午班,得左

好有米哦!

puichingforsure 發表於 16-2-17 22:53
睇錯!我以為你放坑真揀LH,不過各有各選擇,有D人真係未必揀龍校

...

都有媽咪比較之後,選LH棄坑真,不想小朋友語言發展黃金六年有缺失,最後小朋友也考到比坑小更好的小學。

回覆 puichingforsure 的帖子

都唔明hold住幾個offer 既人點解唔可以體諒下其他家長同小朋友? 如果近開學或已開學仲揀來揀去, 根本對小朋友同大人都無好處。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 puichingforsure 的帖子

同意,hold一陣諗清楚係 okay 既。但都無理由諗到快開學先放。如果大家都將心比己,就唔會成日睇到一方面有家長不斷上來xx vs xx ,但另一方面有d家長因一個offer 都無非常擔心。

支持, 最遲二三月好放出來啦, 但好多学校5月再交錢, 好多人到交錢前先放, 自私

好多家長怕決定錯而留兩間唔同type學校到大訂我都覺可原諒, 但超過兩間好過份, 而仲要開學才決定, 好無良心, 呢D橫掂遲早都要決定何必阻住學校call waiting la, 到時有位無人讀, 有人想讀又無位, 可試想下將心比己, 利申, 我只留左一間學校 因interview已比較到咩學校係最適合而升小最有優勢, 所以早決定早了件事, 要後悔放邊間都會後悔 而讀邊間都一定有用, 所以唔好諗太多

同意, 大家都講得好好! 雖然家長都好擔心揀錯, 所以死HOLD爛HOLD等自己慢慢諗, 但係愈拖得耐, 就愈更加亂諗.....而且拖到臨開學至決定放位, 會令到學校行政立立亂, 又要重新CALL WAITING 之類.......真係對學校同家長都無好處.

引用:Quote:eesmile+發表於+16-2-17+10:41+年年

原帖由 puichingforsure 於 16-02-17 發表
其實那些在給了大訂甚至買了校服書簿後才收到心儀的學校CALL WAITING的家長真的很慘,無情情洗多一筆錢。如 ...
You are totally right

簽名被屏蔽

其實我都依然唔明白點解可以咁多offer系手,唔系註冊佐就無囖咩。不過我覺得D家長好過份,自己搖擺不定,其實有時候有無霖下自己子女,成日轉校,小朋友都唔知道點適應。

簽名被屏蔽

引用:Quote:Wonderful-Baby+發表於+16-2-22+14:5

原帖由 puichingforsure 於 16-02-22 發表
學券得一張當然只可HOLD一間學券學校,所以HOLD咗聖心的人人不會同時HOLD埋坑真,但系佢地可以HOLD其他非學 ...
咁多間收,一定係神童或未來國家領導人

adrio  有位留加埋有錢洗那是家長的決定,反而建議有有二選擇的家長己絰比了兒子一個选選擇就不要再考waiting学校吧   發表於 16-2-24 08:44

簽名被屏蔽

我都覺得, 有好多OFFER 未必代表小朋友超級叻, 無OFFER就代表小朋友唔叻....面試呢樣嘢某程度上係緣份+運氣遊戲. 只不過無OFFER或只得一個OFFER嘅家長, 見到人哋咁多OFFER, 又問XX VS YY, 心裡面真係百般感受......