用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
樓主: 2sister
go

什麼叫神校   [複製鏈接]

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+16:27+

原帖由 mcl203 於 16-02-19 發表
再刻苦D再忙D....理論上....成績又好DD.....我估咋
一日24小時....睇下學生興趣係邊方面啫....擺左擺右都係 ...
我阿仔都係雙鎗學生。所以學習動機同時間管理對佢係十分重要,只要按排得好,雖然會比較吃力,但係仲可以兩邊兼顧。就我眼見練習前後有尐學生埋首溫書同有尐學生掛住撩女仔以睇得出分別啦!

Soundervolt 發表於 16-2-19 17:30
我阿仔都係雙鎗學生。所以學習動機同時間管理對佢係十分重要,只要按排得好,雖然會比較吃力,但係仲可以兩 ...
我又分享個case....聽番黎既....港隊學生....每日放學去体院操
操完返到屋企10點中....做一陣功課去瞓覺....每朝4..5點起身再做功課溫習
唔講佢成績好唔好...咁既決心拼勁都抵讚啦

我小朋友都玩鎗嫁喎...但我睇唔到時間管理到幾好...可以對佢全無影響
都係果句時間有限...無影嚮就 我認為 唔會囉...成日返學無時間食飯

hkpapa852 發表於 16-2-19 08:44
如果要咁計, LSC點都會收到D直屬小學既B2學生, SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!
...
SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!>>>未聽過我知好多band 3生也入唔番原校

mcl203 發表於 16-2-19 14:18
宜家對体藝學生見得多左....開始佩服旺角体藝中學
起碼佢地肯繼續走全人方向....肯收体藝學生...而甘願影 ...
【學界田徑賽】首日賽事結束 男女拔團體領先

港九區學界D1田徑比賽首日賽事結束,經過首天多個項目的決賽後,男拔和女拔分別在男子團體及女子體總成績領先。

今日下午的比賽天公不作美,雨勢越下越大,令到氣溫急降,而壓軸上演的男、女子x400米接力初賽,德望、女拔及協恩分別在女子組甲、乙及丙組接力中以最佳時間入決賽。經過首天賽事,男子團體總成績由男拔以117.5分領先得95.5分的喇沙,第3位是得82分的開平。女子團體方面,女拔以105分領先,第2位是89分的德望,協恩以86暫列第3。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-2-19+08:44+如

原帖由 ernestchow 於 16-02-19 發表
SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!>>>未聽過我知好多band 3生也入唔番原校 ...
其他SPCC,DGS我唔知,DBSPD主科合格一定升到,過去都是100%直升中一,當中有冇 Band 3 就唔肯定,你問返原作網友,全部 Band 1 亦不會!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

原帖由 ANChan59 於 16-02-19 發表
其他學校有沒有類似情況呢?一樣有!只是被放大抑或是縮小,或者根本冇人理。
想問下你仔仔反叛期,什麼時候完結?我正經歷中,痛苦中

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-19+發表其

原帖由 chun媽 於 16-02-20 發表
想問下你仔仔反叛期,什麼時候完結?我正經歷中,痛苦中
中三上學期。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

Soundervolt  朋友個女某熱門運動項目全港Top 3,因成績未達標DGS唔收,最後去佐對手學校。   發表於 昨天 18:08

聽番黎既....DGS收生唔一定係要成績好....又唔一定係体藝超好+成績幾好....只可以講岩唔岩要收既型...況且...某熱門運動項目全港Top 3....岩用既經教練推墊條路會直好多 ~~~

回覆:mcl203 的帖子

咁多聽返嚟,等我又講吓!

如果學校已經有幾個中一中二跳高,做好 succession planning ,而個排第三的個人最佳成績亦不標青,或者測試失準,我真係唔會收,無謂浪費名額,不如俾現有運動員機會。

我知部份學校是有運動員Quota,例如今年得15個,如果幾個短跑及排球隊員將會畢業,我會補充短跑及排球的後起之秀,而非過剩的跳高運動員,這個情況是供求,而非水準了!

ANChan59 發表於 16-2-20 11:31
咁多聽返嚟,等我又講吓!

如果學校已經有幾個中一中二跳高,做好 succession planning ,而個排第三的個 ...
唔使計到畢業咁遠....個個grade去計...邊個grade邊個項目都要預人既

唔係自己就當然係聽啦....又無從證實

引用:Soundervolt++朋友個女某熱門運動項目全港T

原帖由 mcl203 於 16-02-20 發表
Soundervolt  朋友個女某熱門運動項目全港Top 3,因成績未達標DGS唔收,最後去佐對手學校。   發表於 昨天  ...
照你咁講所有收sportsman嘅學校唔使睇學業成績?DGS收咗朋友女ranking更低嘅sportsman,而且DGS好坦白同朋友講係學業成績嘅問題。不過咁,如果DGS收B3 Sportsman而最後又可以有咁嘅公開試齊體成績就真係勁,真正Holistic education。

Soundervolt 發表於 16-2-20 12:13
照你咁講所有收sportsman嘅學校唔使睇學業成績?DGS收咗朋友女ranking更低嘅sportsman,而且DGS好坦白同朋 ...
我估下乍....除非係經教練搭路想入DGS....我估好難有好肯定途徑會知道係學業成績嘅問題
一般途徑申請....只係知 得 和 唔得....重申....估乍 ~~~

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-20+12:13+

原帖由 mcl203 於 16-02-20 發表
我估下乍....除非係經教練搭路想入DGS....我估好難有好肯定途徑會知道係學業成績嘅問題
一般途徑申請....只 ...
你啲言論有時幾有趣,我仔讀LS,唔收B3 Sportsman係Bro Steve親自公開講嘅,你又話學校可以呃人,如果係咁,呢個世界所有嘢都會係假嘅, right?

Soundervolt 發表於 16-2-20 12:27
你啲言論有時幾有趣,我仔讀LS,唔收B3 Sportsman係Bro Steve親自公開講嘅,你又話學校可以呃人,如果係咁 ...

咪住.....我無話學校呃人呀
我只係咁認為.....做生意既一定推自己產品...職業需要
又只係認為....想試咪試下囉....你去申請佢又收你...你又決定讀咪去囉
我只係吹下水...況且...相信唔多家長可以清楚毎個同學係咪經sportsman入
問D家長亦未必會坦白話你知係1..2...3....況且...佢認知既1...可能係2
都係果句...自己揾自己路行....理得佢乜1...2...3

我心目中的神校, 係適合阿女的學校

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+11:33+

原帖由 elbar 於 16-02-19 發表
【學界田徑賽】楊啟宇男甲跳高破紀錄奪金

楊啟宇喺今年由新亞中學,而另一位同學張宏峰亦係由寶覺中學轉投九龍華仁讀中五...乜九華都開始從其他學校挖尐預製金牌為學校增光?

回覆 Soundervolt 的帖子

原來如此,我知今年F1他們至少收了一位B3 運動員,不過用 F5轉校生來攞i獎似乎又唔似九華的作風...............

引用:回覆+Soundervolt+的帖子 原來如此,我知

原帖由 scooper 於 16-02-21 發表
回覆 Soundervolt 的帖子

原來如此,我知今年F1他們至少收了一位B3 運動員,不過用 F5轉校生來攞i獎似乎又 ...
我覺得收一尐F1-2學業成績滯後嘅sportsman,除咗可以令佢地一展所長,而且以B1學校嘅資源及條件,係可以有時間令佢地喺學業上得到進步。但到F5時先至由B3學校轉到B1學校,除咗為學校攞獎之外,得返一年多時間就畢業,我見唔到除咗名校畢業生涵頭外,實際對佢地有乜幫助。(徐校董主席都係F5先至由觀塘官校轉去旺角B1男校,佢而家都只係自居旺角男校畢業生,對舊校已隻字不提)

熱血勳章

引用:Quote:原帖由+scooper+於+16-02-21+發表回

原帖由 Soundervolt 於 16-02-21 發表
我覺得收一尐F1-2學業成績滯後嘅sportsman,除咗可以令佢地一展所長,而且以B1學校嘅資源及條件,係可以有 ...
「子非魚,安知魚之樂?」點解你覺得運動叻嘅學生轉去神校係為佐提升學業成績呢?佢地目的可能是享受參與高水平的比賽,識到志同道合的朋友,可以嗎?另外,既然可以在自己喜愛的學校畢業,只提自己的畢業學校亦無不可。

王家爸爸  有理   發表於 16-2-22 10:12

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-21+發

原帖由 EASTCOAST 於 16-02-21 發表
「子非魚,安知魚之樂?」點解你覺得運動叻嘅學生轉去神校係為佐提升學業成績呢?佢地目的可能是享受參與高 ...

有邊個家長或學生唔想學術成績有進步?如果想參加高水平比賽,轉職業啦,我識人十六歲轉打Pro。「子非魚,安知魚之樂?」我因經常接觸某體育總會,見到有好多Sportsman及家長要求總會或教練撘路入名校,佢地都係希望靠轉名校途徑將來可以繼續上大學鋪路。識得志同道合的朋友?去到頂級水平,志同道合的朋友在所屬體育總會已經識哂啦! 呢尐高年班挖角好明顯係各有所求!讀得一年半載就當自己在該校接受教育,而名校囉佐個本應屬於其他學校既(高年班)獎牌返黎據為己有,當自己出品,呢點雙方都好明顯係貪慕虛榮既行為啦!

scooper  有同感  發表於 16-2-22 17:31
‹ 上一主題|下一主題