用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 什麼叫神校
樓主: 2sister
go

什麼叫神校   [複製鏈接]

kidba 發表於 16-2-18 14:45
覆 myfanwy 的帖子

協恩2015年度入三大率都有50.3%, 不過greenapple1093個表無mark啫

"Results of HYS sixth-formers have soared to new heights, with 50.3% of students pursuing tertiary education (bachelor degree programs) in HKU, CUHK and HKUST."

請問以上資料來自何處?校務報告只有個沒有百分率pie chart咋!

王家爸爸  用量角器度?  發表於 16-2-19 09:13

回覆 greenapple1093 的帖子

problem solved
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3092735&extra=page%3D1&page=36

香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都……

johnnywalker  SORRY,我搞錯左,當我無講過  發表於 16-2-22 19:41
johnnywalker  spcc? 佢dse成績唔係好配「神」呢個term呢  發表於 16-2-22 19:38

引用:香港中學神级學校,我認為:DBS,+DGS,+QC,+

原帖由 ilyrd 於 16-02-18 發表
香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都…… ...
你漏佐LSC

王國會長

minmin 發表於 16-2-18 11:18
如學生運動勁(如已是港隊)! 但成績平均分只得75,會否有机會考入神校嗎? 如真的被收,學校又會否有特別幫 ...

據說, 神校會收精英運動學生, 收佢係要幫學校攞彩,
唔會特別幫佢補底, 有時間都要佢去操運動, 而且聽聞一學年內唔逹標(攞唔到獎), 學業又唔得會請佢離開.

ilyrd 發表於 16-2-18 18:19
香港中學神级學校,我認為:DBS, DGS, QC, SPCC為神中之霸。以上4間睇怕任何一間收了小朋友都…… ...
QC 會收一斑軒官大抽獎入去有可能有些係good luck 的band 1尾生

dse2017  So what?  發表於 16-5-4 05:59
saiwanho  same applies to other linked govt primary schools.  發表於 16-2-19 01:00

引用:+本帖最後由+瑩瑩老豆+於+16-2-18+22:31+編

原帖由 瑩瑩老豆 於 16-02-18 發表
LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起碼都要係B2成績。

ernestchow 發表於 16-2-19 00:40
QC 會收一斑軒官大抽獎入去有可能有些係good luck 的band 1尾生

如果要咁計, LSC點都會收到D直屬小學既B2學生, SPCC, DGS, DGS仲要收埋小學部既B3學生添!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 16-2-19 02:32
LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起 ...
Soundervolt 但課外活動成績就街知巷聞果間學校?

"神秘學校"又豈止一間呢!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:什麼叫神校

神校…top20%就神…入三大,讀神科!
bottom20‰就神…入三大,要靠神仙打救!

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-2-19+02:32+L

原帖由 hkpapa852 於 16-02-19 發表
Soundervolt 但課外活動成績就街知巷聞果間學校?

"神秘學校"又豈止一間呢!
可能不是,旺角體校好少好少因學業及運動成績趕學生出校,操行反而會!

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳傷中二退役,沒有被趕出校,只是由運動獎學金轉一般奬/助學金,他發奮努力讀書,入咗 lB,入咗UST Global Business. 事在人為。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-19 09:22
可能不是,旺角體校好少好少因學業及運動成績趕學生出校,操行反而會!

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳 ...
我無意針對某一間或多間中學, 只想講現今好多學校都將資料收收埋埋, 好神秘.

不過咁都好, 總好過一D專玩語言/圖表/統計偽術既學校.

王家爸爸  越來越多學校唔公佈成績資料,港華公佈得比DBS仲少。  發表於 16-2-19 11:38

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-02-19+發表S

原帖由 ANChan59 於 16-02-19 發表

三年前一個港青田徑選手,因嚴重腳 ...
呢件事我都畧有所聞,十分勵志。不過當一尐sportsman失去攞獎能力,而學業成績又追唔上嘅時候就會變成「屎坑關刀」,會喺學校變成透明人,唔使學校溫馨勸退,自己返學都冇癮啦。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-19+09:22+可能

原帖由 hkpapa852 於 16-02-19 發表
我無意針對某一間或多間中學, 只想講現今好多學校都將資料收收埋埋, 好神秘.

不過咁都好, 總好過一D專玩語 ...

不用擔心,是人是鬼我心中有數,我知你說是其他學校。

我在EK已經前後有十年,人與事見了不少,越接近收生面試,越多難聽的說話。所以我在日誌有Q&A添!

旺角體藝學校個名都好得意,音樂藝術方面都好好,不過少人提及,可能贏得太遠。

當有人問到我意見,我熟悉的範圍會坦然相告,決定是他們自己作出,如果收錯風,責任亦屬於自己,將來不要怨其他人!

孩子選擇學校十分重要,我一定同孩子一齊去,看看,聽聽,溝通,感受一下不同學校。他們的看法跟成年人會有不同,但都要尊重,因為幾年下來,都是他們享用的。

神校不用美化,亦不用醜化,每間都有自己獨有的傳統及DNA!最重要是那一間較適合自己的孩子!選大學選科亦一樣。

我家孩子跟LSC幾批朋友仔好 friend,可能都不是運動選手,在孩子心中冇鬼,最緊要啱咀型,大人反而麻煩些。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+ANChan59+於+16-02-19+發表可

原帖由 Soundervolt 於 16-02-19 發表
呢件事我都畧有所聞,十分勵志。不過當一尐sportsman失去攞獎能力,而學業成績又追唔上嘅時候就會變成「屎 ...
其他學校有沒有類似情況呢?一樣有!只是被放大抑或是縮小,或者根本冇人理。

運動場是英雄地,一些青年人不懂得什麼是多元智能,除了運動,還有好多選擇值得嘗試!在多方提醒,支持下,自己放棄自己,好難有人幫到你。

阿仔讀完中一,我問過他旺角體藝有什麼特別?

他想一下,他說我可以幾個月內知道自己的優點,在那方面可以發揮。我問只是你還是其他同學都一樣。他說大部分,而且可能跟以前的 comfort zone 完全不同。

聽完,我就放心了,跟著就是反叛期開始!

引用:Quote:原帖由+瑩瑩老豆+於+16-02-18+發表本

LSC講到明唔會收B3成績嘅Sportsman,就算特異功能幾超班,出賽一定攞金牌都唔會收,Sportsman入學門檻最起 ...
B2 都要睇吓係咪自評既

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

原帖由 ANChan59 於 16-02-19 發表
其他學校有沒有類似情況呢?一樣有!只是被放大抑或是縮小,或者根本冇人理。

其實旺角男校同九龍城男校只係氣氛上敵對,私底下好多都攬頭攬頸,阿仔其中一個老友都係旺角男校學生,仲成日開玩笑叫阿仔轉校拍檔出賽雙打。其實呢類型學校嘅好處係在於能夠提供多元化嘅方向俾學生成長,跟有尐只著重公開試成績嘅學校有好大分別。所以如果俾我揀鄧X或旺角男校,我都會選擇後者。

ANChan59  They are friends. Rivalry comes from adults, not kids.  發表於 16-2-19 13:04
王家爸爸    發表於 16-2-19 11:35

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+16-02-19+發

原帖由 mcl203 於 16-02-19 發表
B2 都要睇吓係咪自評既
自己噏乜都冇用,發球權在學校手中。

回覆:什麼叫神校

神校
只收有特異功能的學生
其他的神仙難幫

引用:Quote:原帖由+mcl203+於+16-02-19+發表B2+

自己噏乜都冇用,發球權在學校手中。
咁話講乜收生標準,都係學校自己講,件件B1頭都得,事實係??

‹ 上一主題|下一主題