用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 有無自閉小朋友語言能力都好好?
樓主: wendyb1121
go

有無自閉小朋友語言能力都好好? [複製鏈接]

自閉症患精神病機會較大,真係從小介入好好多,大左好難搞。

回覆 wendyb1121 的帖子

以上多位家長已經畀咗好多好建議了希望樓主可盡快為囡囡安排評估及治療,而不是一般化的社交小組。

2013年後各個先進國家已按最新的DSM5手冊不再有亞氏保加症這類別了,只用自閉症譜系障礙,嚟說明小朋友在固執重複行為及社交溝通兩大方面上徵狀的多寡。唔好只用語言好不好來自行定奪小朋友是否有自閉症。

其實言語是溝通的重要條件,除包括大家較易察覺嘅發音,詞彙,句式發展外,仲包括很重要的語言運用。小朋友在一般场合極度堅持己見又未能明瞭同齡小朋友都可以明瞭嘅社交互動潛規則時,必定會造成很大的困難,不是ㄧ般化的照顧可以改善問問題,希望囡囡快些得到評估後得到語用行為上的治療,現時樓主也可多了解過來人在家中成功幫助孩子的分享,加油!

自閉症人士的語言發展有快有慢。遇過一位成年人完全不會發聲表達自己,雖然他間中會用手指指示想要的東西,但多數情況只會呼喊或拍打自己的頭部,要身邊的人猜測他的需求;有些學生兩歲多已經會用三四個字的短句說話,雖然他們懂得說話,卻不會適當運用口語溝通,例如有一位學生,上廁所時會對媽媽說:「你要飲水!」令人摸不著頭。

引用:Quote:原帖由+wendyb1121+於+16-02-14+發表

原帖由 chanyuen2012 於 16-02-15 發表
通常佢地嘅語言理解比較慢,其實佢答覆你唔食飯就無奶飲,好明顯佢唔明點解你仲唔開奶比佢。我仔果時被cac ...
我仔2歲半了,都未講野但佢句句都聽得明的
真係好氣餒

‹ 上一主題|下一主題