用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學
樓主: beautyyk
go

協恩中學

^曾小姐^ 發表於 16-2-16 14:14
2間自行冇收,兩間都跨區,最後靠大抽獎入藍田st paul,可能佢除成績外,其餘百冇

...

全級第—會有校長推薦去SPCC? 其他直資(DGS GH SPCS)全部唔收?定佢全部無考—心入津校?津校禁睇全港排名都唔收佢真係好怪~

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+16-2-17+07:43+編

原帖由 Yanamami 於 16-02-17 發表
佢只考協恩一間直資,佢自己都一心諗住津校自行實收,放榜日乜叩門文件都冇準備

引用:Quote:原帖由+^曾小姐^+於+16-02-16+發表本

原帖由 JOJA 於 16-02-16 發表
唔好介意,可能小朋友成績真係很好,但面試表現有遜,連兩間自行也落空。

...
其中一間自行只係入表唔駛in的都唔收

回覆:協恩中學

但考得差過佢都入咗spcc,mcs,張祝珊,可能佢百冇關係

馬媽媽  Bad luck!!  發表於 16-2-17 14:55

^曾小姐^ 發表於 16-2-17 08:31
但考得差過佢都入咗spcc,mcs,張祝珊,可能佢百冇關係

那同學張祝珊可能是抽入, 不是自行入.

引用:+本帖最後由+馬媽媽+於+16-2-17+12:07+編輯

原帖由 馬媽媽 於 16-02-17 發表
no,2個張祝珊都係自行入,大抽獎冇填,但課外就好出色

我女都百冇,只係全級二,都入左協恩。

馬媽媽  全級二,why choose 協恩 but not other.  發表於 16-2-17 14:53

回覆 BNTYA01 的帖子

阿女鐘意

醒目開學勳章

回覆:協恩中學

副校長同我講,佢地好睇次弟個排名的,
所以唔係話全級第一就收硬,都要睇埋整班考生個排行榜

小木偶媽咪 發表於 16-2-18 00:57

...
禁如果佢间学校110名都係band1, 都算—線小学吧~—線小学級—的地区/全港排名差極有限?

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+16-2-18+00:57+副

原帖由 Yanamami 於 16-02-18 發表
禁如果佢间学校110名都係band1, 都算—線小学吧~—線小学級—的地区/全港排名差極有限? ...
咁又唔知呢⋯面試表現、眼緣等等都加埋吧,總之個升中遊戲有驚又有喜,真係好多野估你唔到

Yanamami 發表於 16-2-18 07:57
禁如果佢间学校110名都係band1, 都算—線小学吧~—線小学級—的地区/全港排名差極有限? ...
所以我極之懷疑係個學生操行有問題, 可能只有B-甚至C.

因為大多數所謂B1中學, 操行無B, 基本上唔會考慮, 以全級第一既成績, 心態上都係去搏神校, 咁操行要求應該更高, 至少要B+
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-18 09:03
所以我極之懷疑係個學生操行有問題, 可能只有B-甚至C.

因為大多數所謂B1中學, 操行無B, 基本上唔會考慮,  ...
那間小學, 如是全級一, 老師不會寫得太差, 應有B+ or 以上. 可能張祝X不單看成績, 還看其他.

馬媽媽 發表於 16-2-18 09:57
她那間小學, 如是全級一, 老師不會寫得太差, 應有B+ or 以上. 可能張祝X不單看成績, 還看其他.
...
如操行有B+或以上加上地區一線大校全級第一, 就算CCS唔收, 另一間無乜理由In都無得In啩?

馬媽媽  她好像沒說自行二無得interview, 只說它不收.  發表於 16-2-18 10:08
Yanamami  咪係!  發表於 16-2-18 10:03
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

馬媽媽 發表於 16-2-18 09:57
她那間小學, 如是全級一, 老師不會寫得太差, 應有B+ or 以上. 可能張祝X不單看成績, 還看其他.
...
級一及操行達標,不計張祝珊不用面試,—般津直都总应有面試机会吧……一線小学的級一,操行達標,只有听过XXX vs YYY vs ZZZ的份兒,那会無offer要靠大抽奬的?就算一心要入津校,也沒理由不多考幾间直資的,不合一般常理。

馬媽媽  她們的級一很强很自信的, 但現實弄人.  發表於 16-2-18 10:18
馬媽媽  而且她前屆級一都是不考直資, even 不考SPCC.  發表於 16-2-18 10:13
馬媽媽  Maybe, she do not want or have money to pay schools fees or 太自信.  發表於 16-2-18 10:10

小木偶媽咪 發表於 16-2-18 00:57

...
Please note that she said 2個同學(名次較低)入張祝珊都係自行入,大抽獎冇填,但課外就好出色

大貓媽媽  咁如果同學係果間學校自行名單中嘅呈分排名同收左果幾個差唔多,但冇特異功能,面試又差,操行又一般,咁冇   發表於 16-2-19 11:23
大貓媽媽  津校自行冇可能唔係成績先行吧...學校概覽都列左計分比例啦。  發表於 16-2-19 11:22
hkpapa852  CCS一向都以學術成績為首要收生條件  發表於 16-2-18 10:15

馬媽媽 發表於 16-2-18 10:03
Please note that she said 2個同學(名次較低)入張祝珊都係自行入,大抽獎冇填,但課外就好出色

...
不計張,—般津校多靠自行收成績好的学生以平衡大抽獎符碌入的較遜同学,很多没特異功能成績標青的同学都有—線津校青睞。直資才較著重特異,津校还以成績操行為重吧~

馬媽媽  她好像沒說自行二無得interview, 只說它不收.
津校不收—線小学的級—,真难想像~
至於不想付費讀直資,或者都会in下攞經驗?

馬媽媽  自行少位, 全港一線Top students 很多,一山還有一山高  發表於 16-2-18 10:33
馬媽媽  唔出奇,她們的級一很强很自信的.I guess 她的自二是BPS, St. Mary etc. Her interview may be poor.   發表於 16-2-18 10:26

我估協恩現階段主力收文武全材吧,即使不是頂尖,至少也要文又得武又得。

朋友女女學校,

A 呈分 (校內)5名內,操行A-,有課外獎項,自言面試淡定 (因多外出辯論、比賽的經驗),唯沒有參加任何運動項目。

B 呈分 (校內) 10-20名,操行A,少量課外獎,有參加體育校隊 (無獎項)。已收call。

回覆 馬媽媽 的帖子

馬媽媽  自行少位, 全港一線Top students 很多,一山還有一山高***********************

正正就係禁先唔可以坐定粒六,间间直資都考下,以防萬一。