用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小仲有面試嗎?!
樓主: lovecupid
go

福小仲有面試嗎?! [複製鏈接]

qq1218 發表於 16-2-20 22:08
但唔明點解有D要in 小孩,有D只in家長
應該是因為已經SECOND IN之後REJECT

引用:Quote:qq1218+發表於+16-2-20+22:08+但唔明

原帖由 failingfelix 於 16-02-20 發表
應該是因為已經SECOND IN之後REJECT
你意思是rejected 之後都有得call in

回覆:福小仲有面試嗎?!

想問下今天是否call了一部份second in waiting 家長去in 同一部份first in waiting 小朋友去in?

回覆 pekkle321 的帖子

其實福小除了這兩批之外, 今天還有一段時間是給再入FORM的新申請者再IN過. 不過沒有對外公怖, 之前D舊帖都有家長講過. 嶺小都是一樣,不過嶺小我記得好似有公怖會有第二輪申請, 嶺小我就是waiting後又要和其他新申請者再IN過, 最後給reject,, 我小朋友又係一間學校都冇, 所以有感而發, 敬希見諒! 不過, 每間學校都有自己的interview形式, 學舊帖其他姊妹話斎都無話可說. 虎年過時多雙非, 出生率高,  大把人選, 學校梗係選D覺得合適佢自己的學生. 睇番今年其他帖說蛇B考幼稚園細B都有幾個OFFER, 同我以前真係爭得遠.

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2732726&extra=page%3D4&page=1

引用:回覆+pekkle321+的帖子 其實福小除了這兩

原帖由 waiwaileung1 於 16-02-20 發表
回覆 pekkle321 的帖子

其實福小除了這兩批之外, 今天還有一段時間是給再入FORM的新申請者再IN過. 不過沒 ...
原來仲可以申請過,我呢啲first in waiting咪無希望,點解佢唔公開比人再申請

回覆 CareyTang 的帖子

有同感, 請問你有收到信再in 嗎??
我唔太理解仲咩要靜靜雞收第二輪....考家長誠意嗎? 怛剛剛1月在觀塘學校展問過啲老師, 問佢地waiting 有無機會, 佢地無咩反應喎又無提第二輪收生....係咪覺得我問得唔夠誠意, 唔so 我.......

CareyTang 發表於 16-2-20 23:48
原來仲可以申請過,我呢啲first in waiting咪無希望,點解佢唔公開比人再申請

...

我都唔知呀! 我依稀記得以前有姊妹在BK提個話有人IN過5次, 但我唔知是否可不停申請還是其他原因! 不過, 以前福小都冇咁受歡迎, 初接手時, 好似得2百幾個人IN已有一半有OFFER, 現在無可否認是愈來愈受歡迎,  我想如果冇埋左派背景, 重多人申請. 咁又唔好話無希望的, 一定有機會過我這些REJECT的. 加油!

引用:回覆+CareyTang+的帖子 有同感,+請問你有

原帖由 desmond100104 於 16-02-21 發表
回覆 CareyTang 的帖子

有同感, 請問你有收到信再in 嗎??
我無收到信呀!我有寫信諗住等吓有無得再in,但無收到信呀!如果知可以再申請都想試吓⋯⋯不過學校方面攪到咁複雜咁既

回覆 desmond100104 的帖子

我想呢間唔會只係睇誠意, 真係會睇埋學生啱唔啱佢, 以確保收生質素, 要不都唔會玩IN咁多次,重要waiting都要選過才有得IN. 播道校長就會比較睇誠意.

回覆 waiwaileung1 的帖子

我覺得要in好多次先收都唔係大問題,呢個係學校的權利

但無公開收第二輪新申請的話是事實的話, 就對其他waiting同reject 但又無被揀去再in 有點不公平

因為咁樣第二輪新申請的學生會排在第一輪waiting 同reject之前

所以如果有公開第二輪,我會重新申請,再in唔得也接受

前兩年大仔是順利進入第二次面試,之後沒有收到offer,反而一齊面試的同學第一次面試之後rejected, 填表俾錢再申請,最後收咗仲讀緊!

回覆:ltiger 的帖子

我in 完第二次後收waiting信,之後入咗。

咁似乎係第一次waiting就仲有機會,第二次waiting有可能certify.

睇番學校網頁,依家仍然可以下載報名表。可能真係一路收緊生。如果我係reject或waiting而好想入,唔想等運到就可以入表?

始終不是一線名校,人人都是爭個水泡.....
學校做生意,都是想收夠人老師有工開....

回覆:lovecupid 的帖子

既然係水泡,咁點解你要開呢個post話自己冇得in多次?你咁講好似有少少睇唔起呢間學校,可能你面試時已比學校feel到你搵水泡,會唔會?

Mathew0214 發表於 16-2-21 13:51
[size=13.3333px]可能你面試時已比學校feel到你搵水泡,會唔會?.
第一次面試是不用見家長的.....福記用來給小朋友練習面試而已....
只係原來寄封求位信就可以再in多次....
當係少咗個機會帶佢去練習而已....

福小全名係?

回覆:elysion 的帖子

Lovecupid 少一次練習唔可惜丫,呢啲時間,要in的學校都in晒,唔駛再練習啦!晤明你點解開呢個post.

覆elysion, 福小即係福建中學附屬小學。
英文學校黎。銜接大部分學生直升福建中學(英中)。
小一小二一個外籍一個本地教大部分科目,打好英文基礎。低小唔谷,三四年級開始有要求,五六年級谷。

真正的小一學位競賽在六月四日後開始啊.....

回覆:lovecupid 的帖子

何解?

引用:真正的小一學位競賽在六月四日後開始啊....

原帖由 lovecupid 於 16-02-21 發表
真正的小一學位競賽在六月四日後開始啊.....
大抽獎係競賽
唔怪得要練習咁多次

‹ 上一主題|下一主題