用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT 9 上唔到 10
樓主: newlife2015
go

ORT 9 上唔到 10 [複製鏈接]

回覆:ORT 9 上唔到 10

🈶冇睇過the magic school bus 嘅繪本?大大本好多頁好educational, 我仔睇完又睇。如果女仔可以睇rainbow Magic, 我仔都鍾意睇不過會唔好意思怕比人笑佢睇d女仔書

magic school bus好好

我小朋友睇完ORT 9/10, 就睇MAGIC TREE HOUSE, 睇就唔停, 好快睇哂, 我有50幾本, 有興趣可以半價出讓~

magic tree house比較長

sadsam 發表於 16-2-16 09:29
我小朋友睇完ORT 9/10, 就睇MAGIC TREE HOUSE, 睇就唔停, 好快睇哂, 我有50幾本, 有興趣可以半價出讓~ ...
ORT10係深過MTH
好多小朋友係ORT9上唔到10,所以要搵其他書過渡
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:亞仔話+level+10+深左好多唔係太明,呢個+s

原帖由 newlife2015 於 16-02-12 發表
亞仔話 level 10 深左好多唔係太明,呢個 stage 可以轉睇咩書(最好有 audio cd),thx

...
1. Mouse cookies and treasury (If you give a mouse a cookie,if you give a pig a pancake ...) 有CD.
2. Harry and the Dinosaurs 有CD
3. Winnie the Witch 圖畫書。有CD
4. Tashi Series (來自遠方的大喜) 中英對照,有CD
5 Hey Jack Series
6. Mad Scientist (瘋狂科學家) 中英對照有CD
7. Not quite a mermaid (沒有尾巴的小美人魚)中英對照有CD
8 Horrid Henry 有CD

除了Hey Jack ,全部圖書館可借。排列由淺至深。

sadsam 發表於 16-2-16 09:29
我小朋友睇完ORT 9/10, 就睇MAGIC TREE HOUSE, 睇就唔停, 好快睇哂, 我有50幾本, 有興趣可以半價出讓~ ...

你小朋友真是好快wor, 我個一年多前看第一本mth,當時有位朋友話好快會睇完,仲介紹埋research guide ,但我覺得要兩年時間,一年後今天,都是我啱,所以話只有父母才最清楚孩子。

Ps 點解唔睇埋ort 11,12?

請問ORT9 一般係咩年級的程度?

bobbob  一般小1-2學生應該睇得到  發表於 16-2-16 23:28

chanwendy 發表於 16-2-16 16:12
請問ORT9 一般係咩年級的程度?

小三小四呱,ORT5大約係中文小學二年級課本程度左右
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:magic+tree+house比較長

原帖由 LeeCC 於 16-02-16 發表
magic tree house比較長
請問MTH 係chapter book?幾年級程度?

Apple_Orange_T 發表於 16-2-16 18:53
以一般中文津小課本程度,大約小四小五,但好多由幼稚園開始睇英文書既學生,大約小一小二可看,book people都係推薦六歲以上睇

引用:Quote:原帖由+LeeCC+於+16-02-16+發表magic

原帖由 Apple_Orange_T 於 16-02-16 發表
我看到汗基国际学校把MTH列在P4的Reading list 里面。

MASAYA 發表於 16-2-16 16:15
我見優才小一用ort6

bobbob  通常學校用書比較淺  發表於 16-2-16 23:29

好叻

MASAYA 發表於 16-2-16 16:15
我心都係咁諗, 但樓上有人答我係小一二, 嚇死我.

chanwendy 發表於 16-2-17 15:37
我心都係咁諗, 但樓上有人答我係小一二, 嚇死我.
係小一小二睇得到,我個都係小一睇ORT9小二睇MTH,我答你既係學校書本既程度,我係跟呢d書既官方推薦年齡去睇,當然,睇得明同完全掌握係兩回事,休閑用只要睇得明就可以,學校教既要完全掌握,所以程度會較淺

bobbob  不過官方年齡好似係6-7歲(UK),但點都唔會係小6程度  發表於 16-2-17 16:25
bobbob    發表於 16-2-17 16:24

回覆:ORT 9 上唔到 10

我自己小時候冇睇過但我仔k2升k3暑假開始對Roald Dahld故事有興趣,但係太長太多字所以我伴讀左幾本就停左。過左幾個月佢開始斷斷續續咁自己坐埋一邊睇,完全唔使我理佢。其實你小朋友年紀咁細已經有咁高閲讀程度,冇需要因為再提高閱讀能力而搵書睇,只要內容是佢有興趣能令佢坐定定去enjoy the story 已經足夠

引用:Quote:MASAYA+發表於+16-2-16+16:15+小三小

原帖由 LeeCC 於 16-02-16 發表
我見優才小一用ort6
係全部都睇stage 6? 定係以個人能力adjust?

回覆:iamadc 的帖子

LeeCC講緊學校用書。其實咩書啱幾歲睇,只能大概根據內容說適合幾歲,如wimpy kid 內容適合中學,因是講中學生的生活。 My weird kids 適合作小學。至於閱讀能力就冇人答到你幾歲。身邊大部份小一朋友都覺得Mr men n little miss 唔淺,小朋友不能自己讀。但官網寫合3歲,實不合理。3歲就算用中文解釋都未必明。至於k3 能看 chapter books. 我想只有10% 小朋友得。小一看let 6,都好合適。我仔學校小一reading scheme 的圖書只係let level 1-2 程度。

MASAYA  同意mr men and little miss用字唔淺,但內容幼稚園,當初我都放棄呢套...  發表於 16-2-17 19:20

回覆:Olympian 的帖子

(let) ort

‹ 上一主題|下一主題