用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 ORT 9 上唔到 10
go

ORT 9 上唔到 10

亞仔話 level 10 深左好多唔係太明,呢個 stage 可以轉睇咩書(最好有 audio cd),thx

我都頭痛左好耐...仲努力緊

step into reading level 4 up
usbrone first reading level 3 up
彩色, 我仔好鐘意 (部份有audio CD版)
http://www.usborne.com/catalogue ... .aspx?cat=1&area=yr

ort treetops stage 9 up黑白, 有部份系列係彩色, 都OK好睇, 比上面個套深.. (我見我仔仲係skip住睇圖來睇)
https://global.oup.com/education ... egion=international

回覆:ORT 9 上唔到 10

我仔都係,10真係好難!

引用:+本帖最後由+neko1234+於+16-2-12+16:52+編

原帖由 neko1234 於 16-02-12 發表

我都頭痛左好耐...仲努力緊
有冇試過 magic tree house?

引用:Quote:原帖由+neko1234+於+16-02-12+發表本

原帖由 newlife2015 於 16-02-12 發表
有冇試過 magic tree house?
magic tree house, 有比佢睇過,但對睇開十幾頁一本書,仲要半頁係圖既小朋友來講,少圖,字太多,佢興趣不大,而且太長,唔會似得睇短故事咁,得閒就拎上手揭下…

引用:Quote:原帖由+newlife2015+於+16-02-12+發

原帖由 neko1234 於 16-02-13 發表
magic tree house, 有比佢睇過,但對睇開十幾頁一本書,仲要半頁係圖既小朋友來講,少圖,字太多,佢興趣不 ...
嘗試伴讀讓孩子感受文字書的樂趣,也不需一次讀完,頁數多的書也有淺白的,別被嚇怕。

看完ort 9 之後,我的孩子也有同樣問題。

有一段時間未能一本接一本地看一套書。當時唯有去圖書館讓大家摸索一下,孩子一段短時間不斷重覆看 ort ,有時他拿起一本約20-30頁的小書時,我便盡量借相同系列或程度的。
慢慢地孩子會有自己喜好的類別,我又開始買 audio CD 連書,到書局時逗留多些時間,亦會獎勵孩子買他選的。
除了他自己喜歡的,我也揀一些問問他意見,程度深些我就伴讀。
當然有時你提議的他不想看,所以大部份確定他想看才買,或者擱置一旁,可能某一天他又會看呢!

俾心機

回覆:neko1234 的帖子

可以试一试frankly,看到ORT10其时是很棒了,不过不建议加大难度太快去到chapter book 或其桥梁书,多些看不同的绘本,增加阅读兴趣

我個仔看完ort 9,重複看7—9好多次,同時我讀tree tops 9—10幾次和wolf hill level—3,慢慢他開始自己讀treetops9—10,wolf hill level1

我仔都係,之前成日睇,但半年前睇完ORT9 唔知可以睇乜,佢唔鍾意看ORT10. 有伴讀過老鼠記者,佢都鍾意,但字多和很多比喻,佢自己睇唔明。學校就要佢下學期加強閱讀能力,我想這是快不來的。學校要求不只讀,還要和他討論how to reflect to yourself. 唔知升小會點。

iamadc 發表於 16-2-15 04:57
我仔都係,之前成日睇,但半年前睇完ORT9 唔知可以睇乜,佢唔鍾意看ORT10. 有伴讀過老鼠記者,佢都鍾意,但 ...
你仔仔好叻,幼稚園已經看到ort9,我個小二啦

回覆:iamadc 的帖子

幼稚園睇到ort9已好叻,學校仲要加強閱讀能力,咁其他同學睇梗乜?

我仔小一都係ort7/8, 不斷重覆睇,因為好中意d故事,但佢係要聽住audio咁睇,自己揭只會看圖片和望下d字,但唔會逐隻字咁睇

ort真係一套好書,我諗住佢睇厭曬7/8先拎9出來

我女都係k3睇完level 9後,上唔到level 10,主要係主角們大個左佢無心機睇。我轉比佢睇其他chapter book,例如Amelia bedelia,  horrid herny 等。主角都是小學生年紀佢鍾意睇。現在小一她開始睇magic tree house 入門級

引用:幼稚園睇到ort9已好叻,學校仲要加強閱讀能

原帖由 cowboybaby 於 16-02-15 發表
幼稚園睇到ort9已好叻,學校仲要加強閱讀能力,咁其他同學睇梗乜?

我仔小一都係ort7/8, 不斷重覆睇,因為 ...
佢係有段時間不斷自己睇,6-9 都睇,因為故事開始長,我無叫佢一個一個字讀,只是和他分享故事意思,抽讀的話佢九成可讀到。但過了那段時間,佢就無乜興趣睇了。學校的reader 現在好少有ORT, 佢學校係分程度看書,佢現在唔係在讀字的階段,老師要求係佢點relate the story to himself, reflective thinking etc. 是加強閱讀理解。

oooray 發表於 16-2-13 10:36
嘗試伴讀讓孩子感受文字書的樂趣,也不需一次讀完,頁數多的書也有淺白的,別被嚇怕。

...

試過, 但我個好固執, 佢無興趣既, 伴讀都唔要你讀....你堅持讀, 佢咪玩佢既或者遊雲...
我唔係一定要佢睇英文, 反而想佢睇多d中文....(雖然ort9 - 10個gap好大, 但英文書其實算多選擇...)
好似老鼠記者...試左本中文, 分左十幾次讀, 想引佢興趣, 結果我伴讀完, 佢同我講話佢唔想睇老鼠...

所以都係不停搵唔題材既書比佢, 試左好多書....
上面我list既係佢成功肯睇既系列...同時間, 佢好like adventure box...
呢到加埋至少有幾十本...佢都有排睇....magic tree house 佢唔抗拒, 但係嫌長...所以我唔急佢睇magic tree house...
等佢係佢自己個level慢慢再浸下先...

引用:Quote:oooray+發表於+16-2-13+10:36+嘗試伴

原帖由 neko1234 於 16-02-15 發表
咁揾D淺D試下。有冇睇過Bad Kitty,My weird school之類? 無須急於升級,試多D唔同類型,non-fiction也好,即使程度較ORT 9淺亦無妨,保持興趣要緊。每個小朋友進度不同,無須和人比較,即使有2個或以上小朋友,亦盡量不要比較。

oooray 發表於 16-2-15 17:12
咁揾D淺D試下。有冇睇過Bad Kitty,My weird school之類? 無須急於升級,試多D唔同類型,non-fiction也好, ...

你呢套仲深過magic tree house喎..
我個好有性格...題材唔係佢喜歡類型...non-fiction都係....係迫都唔會睇..

引用:Quote:oooray+發表於+16-2-15+17:12+咁揾D

原帖由 neko1234 於 16-02-15 發表
你呢套仲深過magic tree house喎..
我個好有性格...題材唔係佢喜歡類型...non-fiction都係....係 ...
咁嗰D經典3 billy goat gruff, town mouse & country mouse, 3 little pigs.... 睇晒未?同一故事坊間有不同版本不同難度,Gruffalo係picture book又係經典。叫得經典一定好有故事性,有殺錯冇放過。ORT9/10唔鍾意就算,usborne有好多系列,咩bedtime stories, greek myths, aesop等,書厚但有公仔,一個故事得幾頁,可以試下。

MrBeast  呢個stage都是要judge a book by its cover :)  發表於 16-2-15 17:54

引用:Quote:原帖由+neko1234+於+16-02-15+發表你

原帖由 oooray 於 16-02-15 發表
咁嗰D經典3 billy goat gruff, town mouse & country mouse, 3 little pigs.... 睇晒未?同一故事坊間有不 ...
有呀,睇ort tree top, 同usbrone young reading version…

你有好推介,推介多d比樓主啦…