用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有仔女入到HKU都要考慮清楚
go

有仔女入到HKU都要考慮清楚

完全變成暴力及政客之城,HKU taster 不去再吧!

Mikeyuen 發表於 16-2-9 18:58

雖然唔明引文想表達咩,但我只想講taster值得參加。

仔仔剛參加完聖誕節TASTER,呢次可以睇工程、醫學、工商管理系,佢覺得認識多左,睇多左野。雖然每日都好累,但覺得好玩,眼界大開。有D科目中學未掂過,去到知道自己會唔會鐘意。佢話一日去左好醫學院有標本的地方,有部分學生睇完/未睇,知道自己原來唔適合呢科。

中學過程,知多D,明白自己適合咩,唔適合咩,係一個好的過程。

不過,如果想參加,可以留意一下,因為佢地每次開放的學系唔同,如果是初中生有計畫想認識多D或者想讀的,效果可能更好。

Mikeyuen 發表於 16-2-9 18:58
呀~EK不談政治的,否則个帖会被封~

王家爸爸    發表於 16-2-11 17:15

引用:完全變成暴力及政客之城,HKU+taster+不去

原帖由 Mikeyuen 於 16-02-09 發表
唔好意思,有本事考到HKU先再講。

醒目開學勳章

回覆:有仔女入到HKU都要考慮清楚

HKU taster唔係人人話去就去的,參加入到先算啦!
另外值唔值得去過先知,我囡囡就覺得值得。

好似無cu taster,又無ust taster。根本無選擇,無辦法啦!

如果政府攪一帶一路大學,又或國內大學taster,我都會考慮參加。

你唔清楚唔該唔好亂嗡,其中有學生係我認識架,佢只係為自己學系去影相寫新聞,佢都唔知點解會比人拉,警察拉佢時佢係攞住相機影緊相咋!啲警察驚弓之鳥,見人就拉!

BestHKMother 發表於 16-2-10 10:56
你唔清楚唔該唔好亂嗡,其中有學生係我認識架,佢只係為自己學系去影相寫新聞,佢都唔知點解會比人拉,警察 ...
呢位人兄5好係度搞事, 係乜野事呢度家長好清楚, 半夜暴亂時間5走影新聞相比人拉, 當時好多暴徒揸住機係前面扮影相做盾牌。請管理員做野。

ACE2126  良景管理員?  發表於 16-2-13 02:24
jennyjenny  你係現場見到?  發表於 16-2-11 15:46

有得去我小朋友第一個報名, HKU 好大學,一流大學,你不喜歡是你自己的事,冇人阻你!

引用:Quote:BestHKMother+發表於+16-2-10+10:56+

原帖由 BennkiChu 於 16-02-10 發表
呢位人兄5好係度搞事, 係乜野事呢度家長好清楚, 半夜暴亂時間5走影新聞相比人拉, 當時好多暴徒揸住機係 ...
嘩,你都好主觀啫!每間大學都有新聞報,我唔係攪事,只係講番有學生係咁樣比人拉啫,你咁講係咪即係所有在場人事都有罪?!我只係為港大講嘢,並非政治立場,唔該你唔好少少嘢就化大啦!

回覆:BestHKMother 的帖子

有病!

回覆:skkeung 的帖子

我只是引大家發表一下意見,希望大家不要只顧眼前,hku百年基業,級級可危,世界上其他人是只會看到新聞,我兒子入不入到大學,有時反而不太緊張,但香港的前途是影響每一位的巿民。世界不是恆久不變的,是要靠大家站出來去努力的,否則真是等運到!其實我也是舊生,感到可悲吧。旺角的小販擺賣非一日之寒,我都無知政府從未處理。我曾多次向其投訴長達一月,都只是治標就算。港英時從未出現的事實。

回覆:有仔女入到HKU都要考慮清楚

過年流動熟食小販擺賣三天,一向都係潛規則,唔會阻人發下新年財。幾十年來,一向如此。就如呢三日周街違例泊車,警察唔抄牌一樣。我冇話呢兩樣野係啱,但之不過唔好下下去投訴,咁小販管理隊/警察就唔洗揸正黎做,隻眼開隻眼閉,大家自律,唔好新年流流攪到大家唔開心。 所謂本土派今次呢啲行為各有各定論,有人覺得過激,有人覺得以往既"和理非"係爭取唔到野,我諗所有家長都會識諗。 叫人唔好入HKU,係好膚淺咁去睇件事,難道所有果晚出黎既人都係HKU既?一個人,讀到大學,都唔識分是非黑白,只會人云亦云咁去跟老師/同學去做,咁讀邊間大學都係無用。

引用:我只是引大家發表一下意見,希望大家不要只

原帖由 Mikeyuen 於 16-02-10 發表
我只是引大家發表一下意見,希望大家不要只顧眼前,hku百年基業,級級可危,世界上其他人是只會看到新聞, ...
你是HKU舊生,叫人唔好入HKU!!!

回覆:ppmmbb 的帖子

hku 舊生就—定去讚它吧,清晰自己的腦筋吧!

回覆:silvia_ng 的帖子

旺角周街日日有小販,上水更劃位給小販去買,無人理會,不是新年,是周年,用眼去看清楚吧!

回覆:Mikeyuen 的帖子

無人講不入大學,只是考慮入大學,不應單講名聲,要分析清楚。

引用:Quote:原帖由+Mikeyuen+於+16-02-10+發表我

原帖由 ppmmbb 於 16-02-10 發表
你是HKU舊生,叫人唔好入HKU!!!
父母生您們出來,就—定大讚—番!

引用:Quote:原帖由+ppmmbb+於+16-02-10+發表你是

父母生您們出來,就—定大讚—番!
無人話要讚!你父母生你出來,係你有有責任保護他們,愛他們!!!

引用:旺角周街日日有小販,上水更劃位給小販去買

旺角周街日日有小販,上水更劃位給小販去買,無人理會,不是新年,是周年,用眼去看清楚吧!

...
你知唔知呢個社會仲有小販牌架?其實你咁離地,咁貴族,咁就唔好去上水去旺角啦!點解針對小販?水貨客呢兩個地方唔係仲多咩?要清都清佢地先啦!