用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問 顏寶鈴和福建中學如何選擇
go

請問 顏寶鈴和福建中學如何選擇 [複製鏈接]

請問 顏寶鈴和福建中學如何選擇,邊间入大學機會大一些,學術會好一些,唔該
   1    0    0    0

可參考:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

回覆:請問 顏寶鈴和福建中學如何選擇

邊間中學入大學的機會大啲係無意思的。

應該係邊間中學最能增加你小朋友入大學的機會。

這兩條問題的答案係唔一樣的,而第二條問題係要好了解間學校和小朋友才能够回答,其他人係俾唔到答案你。

甘請問各位邊間會好一些

回覆:請問 顏寶鈴和福建中學如何選擇

要簡單咁答,就係顏寶鈴。顏寶玲的人均優良係1.3,而福建只有0.93。但如果話那間適合你小朋友,答案就無咁簡單。要自己認真分析和選擇。

wongkaka    發表於 16-9-19 12:29
王家爸爸    發表於 16-2-9 11:24

回覆 ChiChiPaPa 的帖子

請指教咩係人均優良呀?thanks

醒目開學勳章 王國長老

bibikids119 發表於 16-9-19 12:00
回覆 ChiChiPaPa 的帖子

請指教咩係人均優良呀?thanks

在DSE試,每個學生平均考到幾多5級以上(5,5*,同埋5**)。當然數字越高越理想。

bibikids119  Thanks!!  發表於 16-9-19 15:55

我既建議係男仔揀顏寶玲,女仔揀福建。原因大家明既。

Barbe    發表於 16-9-21 19:51
bibikids119  我唔明呀...  發表於 16-9-20 11:01
HTLT    發表於 16-9-20 09:43

bibikids119,你無睇新聞?

bibikids119  冇呀....  發表於 16-9-21 11:57

王家爸爸 發表於 16-9-20 09:29
我既建議係男仔揀顏寶玲,女仔揀福建。原因大家明既。
我曾經打算過幫呀囡報顏,自從個單新聞......

小時了了  Me too!  發表於 16-9-20 20:48
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

引用:Quote:王家爸爸+發表於+16-9-20+09:29+我既

原帖由 kcpak 於 16-09-20 發表
我曾經打算過幫呀囡報顏,自從個單新聞......
我都係,舊年重特登抽時間去個 information day. 依家照睇都唔會報

回覆:li999ho 的帖子

同小朋友一齊去了解那間喜歡及合適。只可以話個別事件, 不要抹殺學校, 其他老師及在讀同學的努力。

dlh525 發表於 16-9-20 21:50
同小朋友一齊去了解那間喜歡及合適。只可以話個別事件, 不要抹殺學校, 其他老師及在讀同學的努力。

...
不過呢個辦學團體近年類似事件已經唔係第一單

王家爸爸  有幾間仲係出名教職員離職率高   發表於 16-9-21 12:53
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

我不想爭論。我個人覺得只是不好彩地是同一個辦學團體! 兩件事情都是個別事件。發生事件的學校或同一個辦學團體的學校, 學生及老師都有努力和付出, 但網上言論就一支竹竿打唒所有人!  當然人人都可發表意見, 但只希望可以持平及不要去說一些未經證實的言論。

http://www.edu-kingdom.com/forum ... page=10#pid43295952

已經出晒報紙,佢影過咁多相係事實,仲要排期上庭,唔比保釋,無論個衰人告唔告得入,都已經證實到佢.有.做.過! 告唔入佢都一定會有報應件事未爆鑊之前係應該有人包庇佢,唔想學校爆第3醜聞

thanks for sharing

回覆 dlh525 的帖子

其實人有選擇權是正確的, 人地不喜歡這個團體, 隨便啦!  但好似佢時常評價他人學校, 又唔係讀緊, 都唔知點解禁緊張! 校內自己的事自己解決, 外人何須時常太在意.  其實好多人都知這件事,  好介意就唔好報, 入左讀唔讀, 是否合適又係一件事.  都係睇自己小朋友, 自己眼睛係雪亮, 人地的用心我唔會去想, 浪費時間!  樓主自己看番post, 都會見到佢的批評, 合唔合理, 自有結論 (如果自己讀緊好介意就轉校啦)  

sam106    發表於 16-9-24 21:03

引用:回覆+dlh525+的帖子 其實人有選擇權是正確

原帖由 111276 於 16-09-21 發表
回覆 dlh525 的帖子

其實人有選擇權是正確的, 人地不喜歡這個團體, 隨便啦!  但好似佢時常評價他人學校,  ...
同意

‹ 上一主題|下一主題