用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:我無意評論已畢業的師姐師兄,+但估計是這樣

原帖由 woyj 於 16-05-18 發表
我無意評論已畢業的師姐師兄, 但估計是這樣的:
1. 由於年齡不同, 你朋友做了家長, 已畢業一段日子, e代小 ...
Cky校內有冇話一定要講eng? Or 除小朋友講自己母語?同埋佢中英重視度是否一樣?cky係英普定三語?謝謝回覆

回覆:dbchu 的帖子

我用你#63 和#81 的mode 回你:

你自己去小一專頁刨吓文啦!

引用:我用你#63+和#81+的mode+回你:+ 你自己去

原帖由 woyj 於 16-05-18 發表
我用你#63 和#81 的mode 回你:

你自己去小一專頁刨吓文啦!

你意思係我D字大隻?我一用電腦回覆D字就自動變大喎

因為我岩岩先開始去了解CKY, 謝謝你提點,我己經係第二個post 搵到我要嘅答案了~!

回覆:dbchu 的帖子

吾關字體大細事!
我認同LL22 所說, 你真是幾冇禮貌

你忽然咁有禮貌問我野, 好奇怪喎!

woyj 發表於 16-5-18 10:45
吾關字體大細事!
我認同LL22 所說, 你真是幾冇禮貌
有什麼好奇,大家討論下點解要存在介心?我多年係EK討論都未曾無禮貌過
或者只係寫者無心,讀者有意,如果你大家讀到我無禮貌,我要同幾位講聲sorry

既然係EK發表一D意見都咁易比人誤會,我相信係EK發言嘅大會越黎越小

引用:Quote:原帖由+73662710+於+16-05-18+發表覺

原帖由 dbchu 於 16-05-18 發表
我也有興趣知cky嘅英文程度,我去openday見都多小朋友講英文,而我亦真係想知未讀IB之前嘅year, 佢嘅自己課 ...
之前去了cky open day
感覺不到d小朋友英文特別好,除了mc @ hall 用英普介紹,但他們是well trained 做mc 的。

我不是pro or 踩cky, 只是open day 冇聽過人講英文,我大概留低1.5小時

phoebewong123 發表於 16-5-18 14:19
之前去了cky open day
感覺不到d小朋友英文特別好,除了mc @ hall 用英普介紹,但他們是well trained 做mc  ...
嗱~我都唔係話CKY英文唔好,但我果日去openday都有同感,
我就都聽到好多小朋友著住校服講英文嘅(依樣我都加分),但唔係去到底native 口音,不過我覺得如果想要到中文又好英文又要去到native level係有D難度,
可以真係好睇自己接受程度...

dbchu 發表於 16-5-18 14:47
嗱~我都唔係話CKY英文唔好,但我果日去openday都有同感,
我就都聽到好多小朋友著住校服講英文嘅(依樣我都 ...
英文口音native, 除咗可能自我感覺良好d,我又諗唔到有咩用

hppa    發表於 16-5-18 18:11
siden  Exactly  發表於 16-5-18 15:05
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-5-18 14:52
英文口音native, 除咗可能自我感覺良好d,我又諗唔到有咩用
我小朋友都識問...native....native邊個國家口音先??
有次佢考完琴...佢話答考官前...唔記得問佢來自英定澳添

mcl203 發表於 16-5-18 14:55
我小朋友都識問...native....native邊個國家口音先??
有次佢考完琴...佢話答考官前...唔記得問佢來自英定澳 ...
你地都有你地嘅道理,等同學廣東話一樣都其實唔太需要正音,都有好多唔同嘅鄉音,我都分唔到邊個省打邊個省

回覆:mcl203 的帖子

哈哈!睇到我笑左! 你小朋友係cky讀?
D行為同我個好相似, 我個會扮老師D口音, 又話E個字英式係點發音, 美式又點點點, 見到外國人會問佢那裡來

mcl203  唔係CKY呀...咁貴  發表於 16-5-18 15:08

hkpapa852 發表於 16-5-18 14:52
幾native都冇用。人地都唔會當你係自己人。非我族類......

siden    發表於 16-5-18 18:13

ok3 發表於 16-5-18 17:55
幾native都冇用。人地都唔會當你係自己人。非我族類......
所以我之前係第二個帖到講過, 以為native口音有著數, 其實只係naive既想法

MrBeast  又或者冇common interest 冇野好傾,變成有口難言  發表於 16-5-18 18:35
siden    發表於 16-5-18 18:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:ok3+發表於+16-5-18+17:55+幾native

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
所以我之前係第二個帖到講過, 以為native口音有著數, 其實只係naive既想法
...
又無須咁講, 人人要求不同

引用:Quote:ok3+發表於+16-5-18+17:55+幾native

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
...
Native口音係有著數,起碼要裝扮下,唔係會俾校長卒嫁

dcnmxw    發表於 16-5-19 12:47

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-05-18+發表

原帖由 mcl203 於 16-05-18 發表
Native口音係有著數,起碼要裝扮下,唔係會俾校長卒嫁
係咪cky呀? 如果連校長都話,即係校長都覺得要有依個需要啦?

mcl203  唔係CKY呀...咁貴  發表於 16-5-18 18:35

dbchu 發表於 16-5-18 14:47
我就都聽到好多小朋友著住校服講英文嘅(依樣我都 ...
我會tend to believe cky 英文是好的,有fd讀左半年都話多講左英文。不過generally, e + 好多resource,父母又肯花$, kg students 的發音都已經可以好好。

poonseelai 發表於 16-5-18 18:27
又無須咁講, 人人要求不同
語文, 我會著重能否用嚟溝通多過是否Native
最怕見果D人擬似一口Native English, 但郤將RIP寫做Rest In Piece

十隻手指有長短,有些學生能操地道英語,但有些仍脫不了口音(畢竟99%同學都是本地人),不過多數都可自然地講英文。學校規定逢星期一三五要講英語,二四講中文,小息午膳如是,小學部通常都能做到。

順便一提,教局對國際學校的定義為︰
1. 不用本地課程;
2. 不考本地試;
3. 主要收國際學生(教局規定70%或以上學生持外國護照(BNO不算)。

其實算不算國際學校不重要,最重要是學校提供到你需要的東西。
我要英文好,中文不要差,最好普教中,用繁體字,學習較有趣味,不要死「谷」,所以揀CKY。

其實日日對住NET,CKY英文不會差吧!
我想請教CKY的老師嚴嗎?會用什麼方法來對一些多咀調皮的學生?
NET 會否比較寬鬆?
‹ 上一主題|下一主題