用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

lui 發表於 16-5-17 21:16
CIS is the council of international school. RC is an CIS accredited school.
其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校....

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
其實你都幾冇禮貌。

LL222 發表於 16-5-17 21:24
其實你都幾冇禮貌。
我為何無禮貌?咁我再講咁多次都冇人信我,我仲可以點講?我真心想大家清楚邊D先係國際學校...

http://edb.hkedcity.net/internationalschools/materials/List%20of%20International%20Schools%20by%20types.pdf

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+21:16+CIS+is+th

其實你唔信可以自己打去學校問下,就知我有冇講錯,又或者上網search 下邊D係國際學校.... ...
信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

信乜呀?學校注明是CIS .你認為不是,我為何要和你argue?

回覆 Czech098 的帖子

Hi, 經過詳細考慮,我prefer選CKY,但要說服個仔先,你決定未?我估我們考慮的兩間學校是相同的

Czech098 發表於 16-3-24 21:25
請問樓主選擇CKY定傳統學校?

我也有同樣問題,正尋求多些資料,希望沒有為小朋友選錯學校。
Hi, 經過詳細考慮,我prefer選CKY,但要說服個仔先,你決定未?我估我們考慮的兩間學校是相同的

引用:Quote:原帖由+dbchu+於+16-05-17+發表其實

原帖由 LL222 於 16-05-17 發表
其實你都幾冇禮貌。
路過.....笑了。

siden 發表於 16-5-17 19:04
你話不是就不是。
人地foreigners ratio 唔夠多丫麻,唔夠國際丫麻,我知我知。
算把啦,苦口婆心係冇用既,浪費時間

siden    發表於 16-5-18 08:18

回覆:真心請教CKY 家長

如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Private Independent school (PIS) 在近十多年出現, 它主要為本地學生提供國際課程, 比較重視中文。 一般國際学校小學中文是其中一個subject, 可能每天1小時, 我身邊朋友子女大多唔鍾意中文, 因学生大部分時間(包括小息)也只用英文。 而我認識的PIS 中英文同是教學語文, 做project 可能同時用中英文, 相對学生習慣兩文並用。 個人意見無話邊個好D, 睇下家長 buy 那個模式。 建議版主將“國際學校” 改做“國際課程”, 免争拗。

poonseelai 發表於 16-5-18 08:04
如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Priva ...
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:poonseelai+發表於+16-5-18+08:04+如

原帖由 hkpapa852 於 16-05-18 發表
如果真係要改,叫國際課程亦未必合適。叫"非香港傳統學制課程"學校似乎更恰當,不過個名太長又太土了。 ...
咁直接叫非DSE

poonseelai 發表於 16-5-18 08:11
咁直接叫非DSE
DSE只係考試,新高中課程叫NSS, 叫Non-NSS亦不錯, 不過小學呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:真心請教CKY 家長

求其鐘意叫乜都好la

之前被引離主題

我決定唔再騎劫楼主呢個post

讓有心人講多些CKY資料

回覆:siden 的帖子

我見到都吾想再答, 吾想無端白事同人拗。非傳統課程,非國際學校, 有人buy , 有人吾buy , 自行判斷

引用:如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂,+亦

原帖由 poonseelai 於 16-05-18 發表
如討論只停留在是否叫國際学校就真無謂, 亦對家長選校無幫助(除非家長覺得讀“國際學校”威D). 大部份Priva ...
無錯,以我所知IS 同PIS 嘅中文程度同重視度係有所分別,相對中文嘅程度也有一段距離,所以要分清楚,冇話邊樣比較好,咸魚白菜,各有所愛

woyj 發表於 16-5-18 08:27
我見到都吾想再答, 吾想無端白事同人拗。非傳統課程,非國際學校, 有人buy , 有人吾buy , 自行判斷

...
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想問一問Woyj, CKY 的中英文程度,有舊同学的仔女在CKY讀, 他们認为CKY 的英文很勁,舊同学是DBS 的舊生也是top student, 英文勁人一名,他的評語甚有說服力。 但是在Open day 时,傑出校友回来分享,雖然他们的英文已经很好,但是和想象還是有段距離。
希望 Woyi 可以比多少少insight, 谢谢。

引用:Quote:woyj+發表於+16-5-18+08:27+我見到都

原帖由 73662710 於 16-05-18 發表
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想 ...
我也有興趣知cky嘅英文程度,我去openday見都多小朋友講英文,而我亦真係想知未讀IB之前嘅year, 佢嘅自己課程係點嘅課程?

引用:Quote:woyj+發表於+16-5-18+08:27+我見到都

原帖由 73662710 於 16-05-18 發表
覺得CKY 是一間作常好的學校,做了很多research ,也去了open day. 雖然知道很難入,但是我們一定會報。想 ...
相信同家長要求有關, 如家長要求学生 speak like a native, PIS 未必是那杯茶, 始終七成是本地学生, 講得流利但未必 native

回覆:73662710 的帖子

我無意評論已畢業的師姐師兄, 但估計是這樣的:
1. 由於年齡不同, 你朋友做了家長, 已畢業一段日子, e代小朋友本身已比20/30 3年前聰明,英文好的程度比家長1個suprise 不出奇。尤其是在cky 多講, 流暢英語不難。通常家長聽到小朋友英語流暢, 就會覺得勁, 滿足( 起碼我是這樣膚淺!我在傳統band 1中小學長大, 那年代英語流暢的同學幾乎沒有)
2. 畢業生與你朋友小孩相差多少年? 而且當時畢業生入讀cky時, cky 是新校, 絶大部分學生也沒有經過學校selection。
3. 學校課程,不斷改進。去年我確實知道真是有就弱點改進, 不單一級改, 全個小學部也改了, 中學部我不清楚。所以課程改良亦是一個原因

最後建議你, 閱讀是學習/改善語文的不二方法, 加油喔!

73662710  谢谢 同意您的講法!  發表於 16-5-18 10:12
‹ 上一主題|下一主題