用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
樓主: donaldduck128
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
Isf 乜係國際學校咩?

ISF 乜唔算係國際學校咩?

我不能叫佢local school 掛?!

Ek人講親ISF都在國際學校版,唔信你自己去看看。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:16+編輯+

原帖由 siden 於 16-05-17 發表
你朋友讀isf佢冇理由唔知自己係咪國際學校呀? 係國際版出現就等於國際學校?

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表本帖

原帖由 dbchu 於 16-05-17 發表
你朋友讀isf佢冇理由唔知自己係咪國際學校呀? 係國際版出現就等於國際學校?

...

你話佢係乜咪乜囉,你鐘意就好。

唔好意思,佢地幾個真係話自己讀緊國際學校。佢學校activities video亦有外國人。

咁佢地自己講錯,你啱囉

引用:+本帖最後由+siden+於+16-5-17+12:06+編輯+

大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.year 10考IGCSE,set 2,3同學在year 11才考。我小朋友也入了set 1.他不是band 3local 吧。 老師說他出年有可能要降級set 2中文。我們那個中文主任,應該是北京來的。英流利過我。他可能要求高吧。這是我親自経歷的。至於我小朋友也有comment set 1同學的表現,還說叫我不用擔心細妹中文(如果入ESF),他説的我是否相信,還要有待核實。

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF直上,除非父母放很多資源,否則沒有這效果呢。

你女很好,你也教得好

lui 發表於 16-5-17 12:34
大家不用咁激動。set 1是中文最高level,有set 2,3.數學也是這樣分。以數學為例set 1同學是year 9學IGCSE.ye ...
啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

原帖由 hkpapa852 於 16-05-17 發表
啊!北京人,原來人地話要跟國家標準。香港local school中文科一向唔跟國家標準,我亦唔希望佢地跟國家標準 ...
我冇竟回應政治有關話題。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:34+大家不用

大概是因為你女兒自小已在傳統學校一段時間,中文有些底子,你也在這方面一直扶持他。
由prep year就在ESF ...
就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-05-17+發表大概

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
就是我不能核實從少上的仍在set1的是否有父母額外支持。所以我也不能聽我女的意見。

...
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教出來的。

lui 發表於 16-5-17 12:56
為免其他家混亂,以上set 1/2/3不是指Cky的。cky是一所好學校,中英也好。我小朋友一囗流利中英文也是cky教 ...
想知小朋友係CKY/國際學校既中文能力同local school既學生有幾大差異? 其實有個好簡單既方法, 去到Y7,即係中一程度, 咁去考試局擺份小六TSA中文科past paper做去, 睇下擺到幾多分, 再同類似級數既中學既Pre-S1中文科既平均分比較, 咪大約估到去到咩程度 (不過Pre-S1係比小六TSA深, 所以只可以參考)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+12:56+為免其他

想知小朋友係CKY/國際學校既中文能力同local school既學生有幾大差異? 其實有個好簡單既方法, 去到Y7,即係 ...
CKY中學係Year6開始。

LL222 發表於 16-5-17 14:23
CKY中學係Year6開始。
咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度未及傳統學制學生既中文程度

引用:Quote:LL222+發表於+16-5-17+14:23+CKY中學

咁Y7點都達中一水平吧! 咁叫Y7學生去做份小六TSA, 如果成績唔理想, 即係可以肯定話你知, 個學生既中文程度 ...

CKY我估冇問題。

ESF 嘛

回覆:真心請教CKY 家長

點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

lui 發表於 16-5-17 11:30
中文我女認為esf教得好d,注意寫作。佢中文老師話local school 普遍寫不好(我不知佢是否有bias)

...
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作水平普遍比local school高! Sorry, 你真係唔洗打死我, 我都唔信.

引用:點解講講下又变了國際vs本土?+有需要嗎?+我

原帖由 poonseelai 於 16-05-17 發表
點解講講下又变了國際vs本土? 有需要嗎? 我知CKY大部分学生考 Chinese as first language, 水平怎会差?

...
我估有人叫我叫個女去做tsa卷,然後看是否達標,如不,那麼其實我個女也不是local standard.然後我女在國際就算是差過set 1.也不代表set1的standard高過local .

引用:Quote:lui+發表於+16-5-17+11:30+中文我女

原帖由 ok3 於 16-05-17 發表
老師想轉個彎讚自己? 定還是老師用咗自己套"國標"去作標準去衡量? 個別例子唔敢講. 但如果話ESF嘅中文寫作 ...
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的學生也不多,和其他set一樣,大約一班20%。老師可能自負點,因為見家長時佢問我女是否local轉來,我還以為佢會讚我地中文好、點知........

引用:Quote:原帖由+ok3+於+16-05-17+發表老師想

原帖由 lui 於 16-05-17 發表
我也沒有説esf普遍寫作能力高過local.莫講你打死都唔信,我都唔信呀
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
好啦,為免騎刧了樓主的post.我的分享就到此為止了。

lui 發表於 16-5-17 15:23
我只是以set 1為比較。set 1的 ...
無意冒犯, 亦唔係想challenge你D咩! 只係覺得那中文老師的說話有D匪夷所思......

有火花的討論才吸引到網友

我又覺得文章好與否,好難有準則,is 的或許較有創意,但overall 很難想像is 中文可以好過local, 若只look at top percentile 是否meaningful,況且聽聞e加都好多is 去補習…

題外話,以我理解ifs 是C校,不是is (講真我係唔識分)
‹ 上一主題|下一主題