用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真心請教CKY 家長
go

真心請教CKY 家長 [複製鏈接]

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]小兒有幸收到CKY offer,另有傳統男校offer,十分喜歡cky的教學模式和語境,希望多了解學校,為小兒作出正確的選擇,所以希望現任的cky家長幫忙解答以下的問題:
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]入讀cky是否必須預算海外升學?讀完IB升讀本地大學的機會大嗎?要好高分?中產家庭,有能力[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]應付12年學費,但若加上海外升學的學費就十分吃力了。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]除了學費和校車費,還有什麼雜費?課外活動要收錢嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]功課量如何?是否要做很多project?需要家長幫忙嗎?如家長英文不是太好(簡單溝通尚可),可以應付嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]程度是否淺過傳統學校?聽說有些家長因為這點而不滿並中途跳船。
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]劉校長可能會退休,你們擔心嗎?學校有沒有理想的人選?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]全級180人,每位小朋友都有機會表演或發揮才能嗎?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]學校的品德教育如何?
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]有人話考IB比DSE更困難,如何看一個小朋友是否適合讀IB?

[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]避免錯配,希望註冊前可以深入了解cky,感謝各位cky家長的幫忙!

38    0    0    0

先申報利益,有弟妹on waiting list 等緊。
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹個人意見,希望有其他家長也加入討論。

考IB可以通過non-JUPAS入本地大學。 老實講政策時常變,12年後究竟JUPAS vs non-JUPAS 的比例是多少真的無人知 。 我哋就有打算送佢哋去外國。

樂器學費~$4000,買樂器個個唔同,租書~300, 買書~800, 好似仲有什費~1000 唔係太記得, 午餐~200-400/月, 星期六課外活動自由參加另外收費。

一、二年級很少功課主要是讀給家長聽,要簽名寫評語。 有時淨係坐係到聽佢讀都好花時間 。經常要帶佢去圖書館或上網收集資料,做專題報告。功課重質不重量,家長或多或少都要幫下。每年一個大的science project。

數學程度應該正常。中文應該淺過個傳統學校。英文自問去到高小可能已經幫唔到佢, 主要因為佢哋學啲嘢我哋細個從來無學過,如寫poem。但grammar & spelling教得好淺。

主要係個approach好唔同,又冇課本,傳統學校畢業的我要花些時間才摸索到。 要從工作紙同功課度估學校教緊乜。睇少眼就會甩轆。但冇補習。

劉校長退休唔到我哋擔心因為必然發生。 已有接班人選,本人不太認識她。

表演或入team是老師選的。子女不材一樣都乜。

有德育堂。平時課堂多討論,應該比傳統學校 嘈,但學生唔係曳。

我都想知點知個細路適唔適合讀IB。

donaldduck128  感謝您的分享,祝新年快樂!  發表於 16-2-6 19:32
tianyingmama  很謝謝您的分享呀^^  發表於 16-2-6 00:54

引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

原帖由 train 於 16-02-05 發表
你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹 ...
請問樂器學費是每月$4000嗎?

引用:先申報利益,有弟妹on+waiting+list+等緊。

你所問的問題作為CKY家長的我其實有些都想知道答案。 以下純粹 ...
謝分享

回覆:lydia_keng 的帖子

如無記錯, 4千左右樂'器 是一年費用。只有數學有書, 好似數百元, 吾使8百。雜費一千多已包括outing 費用, 簿費, 雜費, field trip 車費, 一年交2次。

一年。

回覆:真心請教CKY 家長

謝分享

認識一個資優男仔,放棄傳統 band 1 名校而㨂左CKY. 小朋友非常享受大量閱讀,不過唔鍾意做功課(雖然數量少,但都常欠交)同埋上堂時會發夢、唔專心。但響老師眼中,呢d絕對唔係問題。不過,父母係傳統學校出身既就真係唔多適應。所以,選擇行呢條路既家長,就真係要有放手既準備。

你的description 同維記幼稚園咁似

回樓主,你如果concern 錢同output,去傳統男校比較好。你亦可回想當年你有冇報過Victoria 或有offer 點解都晤去一樣

train  哈哈! 我啲細路唔係讀維記,你唔講我都唔知,可能大家都係行IB。  發表於 16-2-6 16:08

回覆:train 的帖子

Train 所說的好中肯,除左表演方面,其實有很多Assembly上台,都是小朋友主動參與或老師都選一些少參與的同學上台,不過小朋友未必同家長講。

另外,讀IB係要English writing 好,睇大量書,有critical thinking同多角度思考,CKY以呢個方向從小訓練小朋友,但每個人的吸收不一樣。上課留心又有責任心的小朋友,唔需要家長操心!

回覆:Lamka 的帖子

咁如果仔仔上課唔太專心,又無教科書,佢會唔會跟唔上?
仔仔今年 k3 剛插 victoria ib campus, 老師評語是很聰明,上課初期好專心,但一聽懂就會四圍望。現在在維記也是無課本,所以我完全無、亦無法跟他的進度,不過,老師話他能完全掌握及應用相關的概念。
咁佢算唔算適合 cky? 畢竟cky 是一條 12 年的不歸路,我要好好考慮清楚。

可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?跳到哪裏?
雖然學校不鼓勵,補習普遍嗎?
你們覺得學校有什麼不足?
學校對學生紀律是否較寬鬆,似國際學校?
可私下傳訊,謝謝!

引用:可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?

原帖由 donaldduck128 於 16-02-19 發表
可否分享一下部份家長選懌中途跳船的原因?跳到哪裏?
雖然學校不鼓勵,補習普遍嗎?
你們覺得學校有什麼不足?
吾識人跳船, 所以這方面答吾到你。
我知有個别小朋友上英文班, 多是上堂, 會話那種, 沒有上功課班。其實學校有補底專門俾某主科跟吾上的同學仔。去補英文的也未必是要補底。基本上大部份同學也有去興趣班, 去補英文的同學也有報興趣班, 時間上也許可。
除校規外, 也有class rules,比我預計的更嚴格得多, 吾交功課老師會追小朋友, 甚至出message 叫家長跟。有制度的,儲夠warning 要家長見主任, 小朋友都怕怕

回覆:woyj 的帖子

我相信CKY並非一條不歸路,我知一個幾乖的小朋友,成績不錯但又不是最top的去左DBS, 一個普通成績的去左崇真,一個移民!

請問英文語境如何?

我們並無一早計劃一定要海外升學。不過如果有需要,應該也可以應付。要看小朋友到時既志願同能力。
以cky現時的學費水平,如果家庭能力係好borderline可能真係要認真考慮清楚。雖然是好學校,但也不需要為了讀好學校而使得家庭經濟緊涸。而且,也有不少傳統學校也是好學校。
入了cky也確實不至於不歸路,認識小朋友讀了幾年發覺不太適合結果轉返傳統學校。

gloria_cwy3 發表於 16-2-6 13:08
咁如果仔仔上課唔太專心,又無教科書,佢會唔會跟唔上?
仔仔今年 k3 剛插 victoria ib campus, 老師評語是 ...
咁點解唔讀維小?維小可以從grade 1開始就IB training, CKy 應該最後兩年才是IB 。利申:孩子當年有維小及CKY offer, 但現讀傳統學校,不過亦有打算高小或初中轉IB.

Lamka 發表於 16-2-19 18:18
我相信CKY並非一條不歸路,我知一個幾乖的小朋友,成績不錯但又不是最top的去左DBS, 一個普通成績的去左崇 ...
中途從cky跳船?

回覆:bbb330 的帖子

知道有同學year3轉了去男拔。

‹ 上一主題|下一主題