用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點 ...
樓主: LittleCowCow201
go

聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點揀 [複製鏈接]

LittleCowCow201 發表於 16-2-17 12:33
其實係咪TSL要考TSA, SH唔使?
就算要考, 相信以TSL嘅教學模式同學術水平, 都唔會點様特別操啦.

引用:其實係咪TSL要考TSA,+SH唔使?

原帖由 LittleCowCow201 於 16-02-17 發表
其實係咪TSL要考TSA, SH唔使?
SH 要考TSA, 間中有中、英文TSA功課,但絕對不是操。

回覆 LittleCowCow201 的帖子

剛剛路過見到呢個 post, 純粹個人分享。
其實 TSA 並唔係乜嘢洪水猛獸,你揀呢兩間學校,不論學業成績、banding 都係數一數二,學校嘅教學程度一定可以應付,完全唔使擔心。 如果比我揀,我會揀聖心,因為始終有中學,雖然唔係必收,但機會大好多。 而且升中另一因素係你個小朋友當年出生率如何,如果出生率少就無所謂,如果出生率高,梗係搵個保障好啲啦。

LittleCowCow201  Thank you!  發表於 16-2-18 14:00

ok3 發表於 16-2-17 16:07
就算要考, 相信以TSL嘅教學模式同學術水平, 都唔會點様特別操啦.
認同!

回覆:LittleCowCow201 的帖子

TSL 同私立聖心出黎的女仔幾截然不同!學校各施各法,成績各有千秋。或者應從孩子性格同家庭期望的方向去抉擇。

無論邊間學校,總會有家長因不同需要而在外補習,亦有內外都無加操的學生。我小朋友乃後者,中學就讀傳統1a 女校,銜接無問題。
回答樓主開首的問題:包括小朋友都好慶幸於陳守仁渡過愉快低壓的童年,玩得不亦樂乎,歸屬感超強,放學都捨不得走。畢業仍踴躍支持母校活動;已升中的師兄師姐不時趁學校早放,返回小學探老師,約定九月一或開放日是傳統。壓力其實通常來自家長;升中也不可怕,孩子從中成長,體驗良多。

silvia_ng  今時唔同往日...TSL已同六年前壓力感不同了  發表於 16-3-7 10:28
LittleCowCow201  多謝回覆。經你一說,對tsl信心再大增了不少。謝謝。  發表於 16-2-20 00:08

回覆:聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點揀

十分期待tsl九月開學

引用:回覆+sweetbaby999+的帖子 謝謝回覆。請問

原帖由 LittleCowCow201 於 16-02-19 發表
回覆 sweetbaby999 的帖子

謝謝回覆。
TSL家長朋友話很多同學有補習中文

引用:回覆+bb560+的帖子 唔好意思,想再問一問:

原帖由 LittleCowCow201 於 16-02-19 發表
回覆 bb560 的帖子

唔好意思,想再問一問:
講下咋瓜,平均89分要見家長,B1生啦,除非份卷係超淺啦

hkpapa852  唔係嫁, 我知灣仔有D著名官津小學, 平均90分以下已經係beyond top 1/3.  發表於 16-3-7 12:03

我女兒二年級,SH 私校。
如你目標為香港區中學, SH 啦,半日好好用,老師不惡,多為較年青老師。無老師因為無9字頭而話我個女,反而常常讚她。:)

LittleCowCow201  Thank you for your advice.  發表於 16-2-21 00:12

LittleCowCow201 發表於 16-3-5 18:43
想再問下讀呢兩間學校嘅學生,週末同假日會唔會都好忙溫習及做功課?
返半日既小學,隔個星期六就要返學,要留意
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Unlike full-day primary school, the focus of half-day primary school is clearly on academic only given the short school hours. Students may have to seek outside to expand their horizons and get more exposures. Of course you can simply push you daughter do well academically, but then she may not have a chance to recognize her talent beyond studies. Unlike a full-day primary school like TSL, teachers will look for the talent of students and further develop them during school hours. Sometimes, even parents don't recognize their children have such talent until the teachers found out and gave them chances to try.

LittleCowCow201  Thanks!  發表於 16-3-7 12:25

呀仔剛畢業,上左BAND 1津校中一,適應冇問題,仲可以名列前矛添。不過中文科/用中文作答既卷既成績確實係拖佢後腳,家下去返間廣東話教中文既中學, 希望慢慢會上返黎。 所以讀TSL出去,唔洗擔心接唔上其他中學, 只係TSL出黎學生多咀D, 有自信D, 好鬼傳統既中學可能會擔心紀律初頭要適應下。

至於有龍定冇龍好...真係自己諗下。我反而鐘意返半日既學校 小朋友有得玩下, HEA下, 發下白日夢, 幾好!

LittleCowCow201  你囝囝好叻呀!上Band 1中學是通過自行定派位?要喺tsl校內keep 住考幾多名以內?   發表於 16-3-7 12:28

引用:回覆+bb560+的帖子 唔好意思,想再問一問:

回覆 bb560 的帖子

唔好意思,想再問一問:
要係聖心私小攞到9x分,一d都唔容易。我記得,我囡五、六年級嘅時侯,每科可以攞9字頭(A grade),全級,少嘅,得3個同學,多嘅,都係得12或13個同學。所以89分,已經非常高分,点會俾老師閙……同學曳,就當然會俾老師鬧啦。A grade難攞,我諗,係半龍學校係正常嘅,因為教會希望叻嘅同學上返中學,都係人之常情。同學有冇能力/想唔想走,就到時再諗。

LittleCowCow201  Thanks for your reply.  發表於 16-3-7 12:29
‹ 上一主題|下一主題