用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點 ...
go

聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點揀 [複製鏈接]

6    0    0    0

回覆:LittleCowCow201 的帖子

如不考慮地址,陳守仁

引用:如不考慮地址,陳守仁 +

原帖由 MLKC 於 16-02-05 發表
如不考慮地址,陳守仁
why?

回覆:聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點揀

反正都係有升中壓力,TSL係比較吸引。

但SH番半日又真係好正。

引用:反正都係有升中壓力,TSL係比較吸引。 但S

原帖由 siden 於 16-02-05 發表

聖心私小始終七成升上中學部

LittleCowCow201 發表於 16-2-5 10:58
雖然SH谷啲、傳統啲,但返半口又多啲私人時間平衡返,同埋萬一小朋友去唔到最Top嘅成績,11區校網始終對女 ...
is location a concern?
i would say if you care less about the middle school, like u plan to send your kid to oversea some yrs in middle school, i would say tsl is a school u could risk to let your kid experiencing a diff school life...

回覆:聖心(私小)或陳守仁畢業生的家長,如果時光倒流你地再點揀

You are targeting 一線傳統中学,SH 已是半龍,除非u dont like 聖心書院。到時進可攻,退可守。

???

引用:雖然SH谷啲、傳統啲,但返半口又多啲私人時

原帖由 LittleCowCow201 於 16-02-05 發表
雖然SH谷啲、傳統啲,但返半口又多啲私人時間平衡返,同埋萬一小朋友去唔到最Top嘅成績,11區校網始終對女 ...
我和妳有同樣嘅選擇困難!

i choose SH

我唔識人讀陳守仁,不過我囡係聖心私小畢業,我俾聖心私小非常高嘅評價,當然,唔可以諗住hea讀啦,(但係只要跟到學校進度,一般同學嘅學術水平都唔錯)

LittleCowCow201  15#

謝謝回應。咁啲老師普遍係友善、有教學熱誠,還是惡死嚴師、或hea教型?   發表於 16-2-7 23:36
LittleCowCow201  別墅

發表於 2 秒前 |只看該作者

謝謝回應。咁啲老師普遍係友善、有教學熱誠,還是惡死   發表於 16-2-7 23:34

引用:You+are+targeting+一線傳統中学,SH+已是

原帖由 tanglulu 於 16-02-05 發表
You are targeting 一線傳統中学,SH 已是半龍,除非u dont like 聖心書院。到時進可攻,退可守。

...

大部份老師都好有愛心嘅!(當然,十隻手指有長短啦)就算我同我老公覺得英文科科主任(一位印度人,我估)好惡,但我囡話佢好好人架!
我聽返黎,大部份老師都係天主教徒。
黄修女(校長)領導得好好,雖然佢係俢女,但係佢好入世,完全知道香港家長要D乜,同知道D香港家長嘅特性(包括唔好嘅特性)。

LittleCowCow201  Thank you.  發表於 16-2-14 22:04

回覆:bb560 的帖子

我上年都有同一處境,結果因中學,宗教和德育揀左SH

siden 發表於 16-2-5 10:37

SH 唔係收哂上中學, 收幾多?

回覆:retriever 的帖子

其實website 有資料可參考

http://www.shcsps.edu.hk/06_perform-promote.html

‹ 上一主題|下一主題