用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於遇到入晒局的家長
樓主: stockmike
go

終於遇到入晒局的家長 [複製鏈接]

小黑牛 發表於 16-3-9 17:44
老公的朋友自小就被其父母力谷,小學中學皆是名校,但是讀完大學後只是做一般的文職工作。及後有了小朋友, ...
愉快學習係愉快地學習,唔係唔谷就只顧愉快玩樂,你老公個朋友走兩邊極端,當然吃力不討好

Yanamami  正是~  發表於 16-3-10 15:34
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小黑牛 發表於 16-3-9 17:44
老公的朋友自小就被其父母力谷,小學中學皆是名校,但是讀完大學後只是做一般的文職工作。及後有了小朋友, ...
我小朋友都係讀出名happy幼稚園, 但都會負責任地做功課(做得啱唔啱另計), 溫書。而且, 你朋友其實自己都未想通想透, 佢覺得細個時唔開心, 但又想阿仔入返母校咁搞笑? 我都係安排阿女入母校, 但係因為當時返學好開心, 覺得呢間學校信得過。仲要同朋友D仔女比較, 我有兩個朋友女女入DGS, 其餘好多都係名校, 咁我咪要跳海?

你朋友並非離地, 只係仲未參透。阿彌佗佛!

200904 發表於 16-2-15 15:18
我始終覺得,做家長就是學做橡筋,儅孩子自我要求太高時,就要幫她們鬆弛,儅孩子太吊兒郎當時,就要幫她們 ...
呢個比喻好貼切,為人父母要在管教仔女的鬆緊之間拿個平衡,實屬不易。

不停做功課最多只能增加知識,但不能增加智慧和興趣。有興趣自然會自學,成績也不會差。

回覆:終於遇到入晒局的家長

總有大把家長唔想仔女比人輸蝕 就買更多嘅課外練習 根本唔識平衡 仔女點會快樂??

omg!! so crazy!!! 小一幾時到畢業!
‹ 上一主題|下一主題