用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 終於遇到入晒局的家長
樓主: stockmike
go

終於遇到入晒局的家長 [複製鏈接]

引用:回覆+S-Kwok+的帖子 對父母可能吾係問題,

原帖由 Jane1983 於 16-02-05 發表
回覆 S-Kwok 的帖子

對父母可能吾係問題,但小朋友大左係好大問題。不過,教仔都係各自修行,係論壇講吓由 ...
Agree, 但最慘係呢類小朋友長大了都未必覺得係問題,所以世界先會變成咁

ANChan59 發表於 16-2-5 11:04
個小朋友鈍鈍地,我就唔想了。精過籠,得罪人多,稱呼人少又唔想!各方面中上就最合適! ...
鬼唔知阿媽係女人咩, 咁生個小朋友出嚟係鈍鈍地, 或精過籠, 咁你都無辦法架, 就算生件叉燒出嚟都係自己仔女, 我舊想生個聰明伶俐, 聽教聽話, 入水能游, 出水能跳啦, 八面玲瓏, 文武雙全既靚仔靚女啦, 唔得丫嘛。

引用:Quote:ANChan59+發表於+16-2-5+11:04+個小

原帖由 little_yolky 於 16-02-05 發表
鬼唔知阿媽係女人咩, 咁生個小朋友出嚟係鈍鈍地, 或精過籠, 咁你都無辦法架, 就算生件叉燒出嚟都係自己仔女 ...
你睇清楚上文下理,我們講緊後天,而非先天的鈍鈍地。

唔駛咁大反應!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 16-2-5 14:54
你睇清楚上文下理,我們講緊後天,而非先天的鈍鈍地。

唔駛咁大反應!

咪就係因為我一個鈍鈍地, 一個精甩尾但成日得罪人囉。

如果佢兩個可以加埋除以二就好了, 兩個都係完美寶寶。

little_yolky 發表於 16-2-5 14:56

如果佢兩個可以加埋除以二就好了, 兩個 ...
Sorry, 我言者冇心的!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

不用傷心,這個世界無完美寶寶的,等如無完美父母、完美配偶一樣啊!

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+16-02-05+發表入

原帖由 stockmike 於 16-02-05 發表
除 EK 外,只有少數在小弟身邊出現。我遇到的多數是隨波谷,內疚谷。一路谷一路怨無得玩,諗起一個讀名谷校 ...
冇呀,識兩個一線津校家長。阿媽湊兩個冇工人,只要求仔女自己做好功課,阿媽只考試默書同佢地溫習。成績中上阿媽冇再要求,滿意了。另外一些家長學歷較淺,又唔識英文,家庭收入又唔多,都係小朋自己搞掂,唔太差就算。有些比到錢會放學去功輔中心,都合理,唔叫谷。其他朋友會做些少補充,都正常。真正跟唔上,要補底果d先最谷。有家長為數合格,一星期補3個鐘。可能果d小朋友成績唔突出,大家先冇留意佢地,亦冇興趣攞佢地來講。

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+16-02-05+發表入

原帖由 stockmike 於 16-02-05 發表
除 EK 外,只有少數在小弟身邊出現。我遇到的多數是隨波谷,內疚谷。一路谷一路怨無得玩,諗起一個讀名谷校 ...
想講下關於SEN學生,雖然一般來說SEN小朋友面對學業較為困難,但都不是一定的,唔少SEN小朋友成績優良,見過SEN小朋友非常著緊成績,甚至要求家長谷佢,唔接受自己低分,家長反而要幫小朋友減輕壓力!
通常其他家長只留意到有困難的SEN學生,績優的SEN學生,一般人未必留意到,未必知道是SEN,因為表現好!其實SEN呢個名都未能代表到有唔同特殊需要嘅小朋友。

bobbob  SEN太大範圍,adhd同dyslexia已經係2回事,要有唔同處理方法  發表於 16-2-5 16:13

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-2-5+15:33+想講

原帖由 TrueLightGirl 於 16-02-05 發表
請問你説那些成績優良而又著緊成績的SEN小朋友,本身有甚麼問題,為何被稱SEN(Special Educational Need)? ...
個學生係ASD,要求成績好係佢嘅固執行為,唔放過自己

stockmike 發表於 16-2-5 02:33
小一咋,太慘了,幾時捱到小六
本身十樣功課已經太多, 咩學校咁進取 ?

引用:Quote:wan_sosin+發表於+16-2-5+15:45+個學

原帖由 TrueLightGirl 於 16-02-05 發表
對不起,請問ASD是指什麼?
ASD是自閉譜系

bobbob  係 Autism Spectrum Disorders  發表於 16-2-5 19:35
TrueLightGirl  Asperger Syndrome Deficiency?  發表於 16-2-5 16:16
TrueLightGirl  謝謝  發表於 16-2-5 16:14

之前講過,郭靖同黃蓉,鈍鈍地有其優勢,前提係知道自己不足求改進
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

TrueLightGirl 發表於 16-2-5 16:19
回覆 MASAYA 的帖子

讓別人覺得是「鈍鈍地」,可能只是純品、善良及無機心 ...
嗯,老子話齋,大智若愚,唔駛理人點睇,真係有料唔會介意畀人話冇料 (講完覺得好似黎明添...)

CPLA    發表於 16-2-5 16:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:終於遇到入晒局的家長

聰明,同貪玩,唔聽教,有主見,可能係不可分割的,雖有程度之分。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 16-2-5 16:54
聰明,同貪玩,唔聽教,有主見,可能係不可分割的,雖有程度之分。
哎吔, 我就嚟發顛了, 馬上响腦海入面見到阿妹個樣了。

bobbob  女仔曳極有個譜,男仔先嚇死人  發表於 16-2-5 17:45
‹ 上一主題|下一主題