用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 英粵定英普?
樓主: qoo_cowbaby
go

英粵定英普? [複製鏈接]

利申我自己母語廣東話, 亦好討厭政府想用普通話取替廣東話和繁體字, 但同時我覺得越早學唔同語言越好.

我以自己的經驗分享, 公平D講, 早學普通話係咪會影響中文學習, 我覺得未必. 我係廣東話環境長大, 親戚朋友都講廣東話, 但我小一小二是用普通話學中文. 小三又轉返廣東話. 我雖然唔係讀文科, 但自信中文唔差, 因為公開試成績和工作上應用我覺得自己算幾好, 普通話口語仲好流利

所以我認同上面有位jm講, "當學多一種語言,非為了考小學"

唉,睇黎香港唔洗10年,應該唔會有人覺得香港係國際城市,唔該出去香港,望下呢個世界,人地星加坡,真係英語,普通話都好過我地多多聲,有D連廣東話都好叻!
呢個世界得中國講國語,普通話咩?

引用:唉,睇黎香港唔洗10年,應該唔會有人覺得香港

原帖由 kkqueendom 於 16-02-12 發表
唉,睇黎香港唔洗10年,應該唔會有人覺得香港係國際城市,唔該出去香港,望下呢個世界,人地星加坡,真係英語,普 ...
唔係唔去學普通話,而係要打好母語個根基至去學啫。普教中咁耐,已經有聲音講母語非普通話既用普教中反而阻礙中文學習。

我以前都覺得一早學定普通話係好事,所以俾阿仔入普教中PN,但發覺唔係個個小朋友既語言能力都咁好,普教中原來唔啱佢。再揀我會揀奧教中,有左基礎先至學普通話。

阿女已快升中,回想幼稚園由K1起已係英普班,开学時係唔識听唔識講,係有d無㽼,但个幾两个月就已適应。家中無人講pth同英文,只有廣東話。K2外補phonics, K3学pth拼音,小一係普教中,我pth太爛,同佢温默書只能用廣東話,番到学校老師讀默佢自己轉丽音。小四考GAPSK有最优異成績,發音幾標準,不过我好少听佢講pth,因佢係我地面前从來唔講。

我覚得普教中对学习中文無乜幫助,但始終孩子对住家人時间比学校多,只要家長多陪伴,母語始終係母語,唔会唔識講,唔敢代其他人表態,但平日阅讀,阿女無出現唔識用廣東話讀既情况~

阿女小学係九龍塘私小,幼稚園讀英普班並未影响佢面試用廣東話溝通。我相信家長肯花時间伴讀同跟孩子相处,讀英普班唔会令小朋友唔識廣東話,不竟每日番幼稚園只三个鈡。

引用:阿女已快升中,回想幼稚園由K1起已係英普班

原帖由 Yanamami 於 16-02-12 發表
阿女已快升中,回想幼稚園由K1起已係英普班,开学時係唔識听唔識講,係有d無㽼,但个幾两个月就已適应。家 ...
其實又唔會唔識,但好似我仔language skills唔叻既小朋友就會對學習有影響。

另外識一個小朋友,爸爸香港人,媽媽國內人,兩公婆响美國生活。但小朋友到五歲講野都未太流利。去見speech therapist,答案係太多語言佢handle唔到。

ffaye 發表於 16-2-12 19:18
其實又唔會唔識,但好似我仔language skills唔叻既小朋友就會對學習有影響。

另外識一個小朋友,爸爸香港 ...

禁都唔出奇~

我姑姐嫁个法国人,家中全法語,係HK長大既老表同我地家中各人講广東話,去学芭蕾舞同朋友仔廣東話溝通,番国際学校用英文,上大学主修中文,曾係上海工作。自小就三种語言都流利,係上海工作連pth都講得下……

引用:Quote:ffaye+發表於+16-2-12+19:18+其實又

另外,除左係咪掌握到普通話,都要諗下係咪有利學中文。因為開始普教中既時候,好多人覺得係我手寫我心。但原來呢點未必係正確既時候,會否粵教中加普通話課會更有利於母語係粵語既小朋友?作為父母,大家都只係想揾最適合小朋友學習既方法。試問利多於弊的話,又點會反對?

Yanamami  我已經提过普教中对学习中文無幫助了。  發表於 16-2-12 19:56

引用:阿女已快升中,回想幼稚園由K1起已係英普班

阿女已快升中,回想幼稚園由K1起已係英普班,开学時係唔識听唔識講,係有d無㽼,但个幾两个月就已適应。家 ...
咁你識唔識正體字?

Yanamami  你估下?  發表於 16-2-12 20:27

Yanamami 發表於 16-2-12 19:46
禁都唔出奇~
不好意思,只係in general覺得要睇利弊,我既回覆並非指向您。

Yanamami  明白  發表於 16-2-12 20:26

回覆:英粵定英普?

其實普教中或英普班會唔會比較多內地人?

回覆:acfun 的帖子

你只學兩年普通話,之後全用廣東話
好難證明普通話取代廣東話無害

回覆:英粵定英普?

回覆:qoo_cowbaby 的帖子

英粵同英普完全唔同,英粵是以粵語為主,英普是以英文為主,兩種只是學少量普通話,不能一概而論!

引用:假如你有機會考直資、叩門 普通話等如廢左

原帖由 i2be 於 16-02-04 發表
假如你有機會考直資、叩門
普通話等如廢左你一半武功
而且令小朋友深D的字如「宏偉」都唔識識
多數小學面試用粤語㗎!

我自己2個都是英普PN上, 一個已小學(普教中),  一個是英普幼稚園.  

我不覺得普教中會令佢不明白廣東話或取代到廣東話.  因佢地在家現是差不多全廣, 另加同工人姐姐英文, 根本同一般的小朋友冇不同, 但如需要說普通時, 又好標準.  

我覺得如語文能力不夠, 初學只集中一種可以了解, 但如有能力, 早開始不會有問題.

引用:其實普教中或英普班會唔會比較多內地人? +

原帖由 BABA124 於 16-02-13 發表
其實普教中或英普班會唔會比較多內地人?
我仔學校K2後係英普,但大部分嘅家長都係香港人。

‹ 上一主題|下一主題