用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 SPN 16/17就快可報名喇
go

SPN 16/17就快可報名喇 [複製鏈接]

就快可報名了!好興奮!雖然機會細到似中六合彩,而小女雖然已有其它學校PN offer,但都希望一試,碰碰運氣!
一年前已開始爬舊文、睇咗好多唔同學校的舊post, 有一個好得意嘅現象,唯獨SPN家長好肯分享及鼓勵,就算未了解清楚學校,也肯定呢間學校一流,家長好有愛好團結!所以好希望幸運之神眷顧小女,有幸能加入SPN呢個大家庭!

3    0    0    0

回覆 cheungsm1 的帖子

終於有家長開新post喇....great!我都希望中獎....N無人之一,只係教友

回覆:SPN 16/17就快可報名喇

我一樣係N無既人,咪照send from~

我好喜歡教會學校,可以教到小朋友品德好好,全日就更加好,可以學埋自理。我都有報到大埔(學校將會搬去大圍),有幸有interview 機會,但我會報埋spn,想增加機會入讀。大家努力,揀定相啦!

我都係N冇人士

引用:我好喜歡教會學校,可以教到小朋友品德好好

原帖由 lvmh88 於 16-02-04 發表
我好喜歡教會學校,可以教到小朋友品德好好,全日就更加好,可以學埋自理。我都有報到大埔(學校將會搬去大 ...
好幸運呀!有得interview

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+16-02-04+發表我好

原帖由 cheungsm1 於 16-02-04 發表
好幸運呀!有得interview
但聽聞都見好多人,都好大競爭!

回覆 lvmh88 的帖子

乜唔係就係收幾多in幾多咩...約見人数與收生人数相約

引用:回覆+lvmh88+的帖子 乜唔係就係收幾多in幾

原帖由 tweetyho 於 16-02-04 發表

我都以為係,但睇番舊post,都見成百人收36個...

照計cwb spn應該就係in around 50幾60. Spcn就唔知喇, 以前係全in

又到新一年, 各位努力

回覆 323 的帖子

多謝前輩鼓勵!唔知有乜可以做唯有日日一家人祈禱,我相信奇蹟會出現!

引用:回覆+lvmh88+的帖子 乜唔係就係收幾多in幾

原帖由 tweetyho 於 16-02-04 發表

是的,收幾多in幾多

引用:Quote:原帖由+tweetyho+於+16-02-04+發表回

原帖由 Eskridge 於 16-02-06 發表
是的,收幾多in幾多
前輩,我睇過舊post, 你有提過spn比spk深,請問你知道spcn 又深唔深呢?雖然有得in唔代表實收我,我都想多了解st Paul 係例的學校。有點肯定的,一定係happy school, 我想女兒讀書的壓力細啲,係碼唔會幼稚園就咁辛苦,所以我真的喜歡st Paul。但矛盾係又怕適應唔到小學。先唔講係咪spc啦,普通津小都壓力三千斤重....前問前輩點取得平衡呢?

回覆:lvmh88 的帖子

SPN 深過 SPK 只是一個相對的比較,但其實兩個都淺,唔多銜接到小學 (據升左SPCPS的家長所講),因學校對唔同階段嘅小朋友有唔同要求,幼稚園階段只會學幼稚園階段嘅野...

但其實若講小學銜接問題,我覺得讀邊間都唔會銜接到(純粹個人意見)

回覆 Eskridge 的帖子

I don't really agree on and anyone of these kgs 銜接唔小學,although subtle, SPN had actually done quite a lot in preparing the kids to primary through 蟲蟲書,research projects, group activities and presentation.  蟲蟲書,if done regularly and properly , especially during n4, had already provided interpretation and writing skills for kids to enter primary life.  所以spn的aim 係打好小朋友個底,閱讀能力和自覺性,as Sister always had emphasized, 其他所有嘢便會自自然然來的⋯⋯
[color=rgba(0, 0, 0, 0.701961)]只不過很多時家長看不通,追求的是學術上的"証據"便覺學校不夠和淺而已⋯⋯

又快可以報名了,good luck everyone!!

仲有2星期就開始啦.... 有D緊張..... 知唔知要預備咩文件?

唔知要唔要證件相?

回覆:stinkyrabbit111 的帖子

I heard that only from current spcps parents, 不是我個人猜測又或者咁講--只是宜家d小學程度太深...

...至於學術深淺係比較及相對的結果(不是家長個人以為), 如SPN比SPK/St Margaret/靈糧深, 如學之園,Victoria, PODS 又比SPN深....係講緊學術上...但仲要睇其他野, 如SPN 會focus 品德自理規矩秩序及宗教培育, 如靈糧focus活動教學

Anyway, 學校好唔好不取決於學術上銜唔銜接到小學, 亦不取決於學術上的深淺, 若小朋友係女仔入讀SPN更加係唔洗考究

‹ 上一主題|下一主題