教育王國's Archiver

kingsum1027 發表於 16-2-4 11:48

1月參觀後感

[i=s] 本帖最後由 kingsum1027 於 16-2-5 11:36 編輯 [/i]

1月我有去參觀學校後感

[color=Red][b]IT強[/b][/color]
見佢用WIFI900,上堂也會用IPAD助教,學校設施也好完善和先進,還有一個重點,校長也是用IPHONE和IWATCH,可見校長對IT唔係流,點都識D.....而且IT組被邀在教育局分享學校的IT情況,可見佢呢方面好強。

[color=Red][b]團體合作[/b][/color]
當日接待我們的多是主任,眼見佢地合作緊密,互相補位,並非某D學校咁是彈求期,可見團體合作性好高,每位主任和老師都笑臉迎人,唔係黑口黑面。

[color=Red][b]課程[/b][/color]
中文是普教中,常識也英文教,英文科會與常識科配合去教,可見程度唔係淺。而且見佢英文課室好開心,每一次也是學習的機會,還有生活化學習模式,校長話邊整蛋糕邊教英文,焗完仲有蛋糕一齊食,聽到都好開心。

[color=Red][b]每人三個活動[/b][/color]
每位學生都要參加音樂,藝術,體育三個範疇,仲要由小一至小六間唔可以轉,可見學校係想學生全面發展。

[color=Red][b]家訪[/b][/color]
其實比我係老師有時間都想多點休息,但校長,主任和老師會在小一開學前去家訪每一位小朋友,了解他們的生活習慣和背景,這點令我好感動,實在感到學校真係以「學生為第一位」去出發。

[color=Red][b]功課量[/b][/color]
校長早在200X年已發表文章,主張小朋友應要有多點時間「玩」,所以學校上午是上課,下午時做功課或補課時間,學生回家餘下的功課不多,真的可以回家温習或者「玩」,這點真係令我好喜歡這間學校的原因之一,而家個個家長都怕功課多,晚晚要做到11點先有得瞓,如果讀了這所學校就不用擔心了。

總結:
我個人覺得係一所邁向直資道路的津校,一入去各方便都好有英華小學的影子,佢勁就勁在會選擇好的方面去做,而唔會攪到半桶水,以免學費去讀津校水準模式的學校,我覺得係小朋友福氣。以前好多人都話基慈係飛仔學校,近幾年換了新校長,真的脫胎換骨,而且學校年年大進步。看完我後感,希望有更多家長對這所「有心有力」的學校改觀。

kingsum1027 發表於 16-5-27 10:28

[i=s] 本帖最後由 kingsum1027 於 17-2-20 10:07 編輯 [/i]

5月我帶埋老公再去參觀學校

[b][color=Red]善用空間[/color][/b]
見佢地每一處地方都善用到,老公話這也如他們所說,沒有隱形學生,其實我地聽到副校長講呢句,個心好感動!

[color=Red][b]學校設施[/b][/color]
今次我們在天台見到天文望遠鏡和菜園,落一層還有果園,裡面看到一大抽提子,仲有無花果果實,再落一層看到有機園,種滿了各種香草,如九層塔之類,果日參觀的小朋友仲學種蕃薯葉,好開心!在地下仲有魚池,龜池和實驗性盆栽,每個地方都資料介紹,學生要去找這些資料去做功課,可見不單科學和科技上設施先進,連在大自然上的花草和動物也非常十足。

[color=Red][b]Icafe[/b][/color]
我們很欣賞學校這個ICAFE,副校長話原來學生如在學術上有成就,老師就會送給他icafe的COUPON,是不同面值的,學生可儲起來在ICAFE換食物或文具,副校長強調食物不是薯片和杯面,而是有機的乾果或果仁的健康食品,而且還有文具和USB換,真是健康到不得了。

[color=Red][b]午餐[/b][/color]
學校有一個很大的廚房,原來是請飯商來學校即煮即食,然後送上課室,而非食飯盒,看到很窩心,連食都咁細心。

[color=Red][b]笑面迎人[/b][/color]
今次我介紹埋同學仔一齊去參觀,兩位小朋友一起去上堂,完了後問兩位感覺,都覺得學校老師好好人,唔惡,好開心。而我自己也留意到每位老師的面上都掛著笑容,沒有一個敦起老師款。在參觀前,我曾問專業人士,我參觀時要留意甚麼?這個專業人士教我,首先要看這所學校的姨姨和叔叔是笑還是黑口黑面,因如果是笑面迎人的話,即是校長對他們不錯,如果是黑口黑面又悔氣的話,即是校長對佢地好極有限。在參觀這天剛考下雨,一入學校就有位姨姨笑住問我是否小一參觀?我話係呀,佢就指示我可以坐電梯上。所以這所學校給我的印象很好,上下職員都很有心和有熱誠。

我和基慈沒有任何關係,我只是參觀的家長,我也是被現讀基慈的家長介紹這所學校,老實說我大抽獎也是把他放在第一位,我也希望小兒能入讀這所有心的學校,我也希望今後六年,可為這所學校出分力,與學校一起更創高峰。

cheng29 發表於 16-6-4 15:39

:iloveit:咁今日有冇收到好消息?

wytam 發表於 16-6-5 08:49

回覆:kingsum1027 的帖子

有冇好消息、我係45網、睇完你對基慈的觀感、我也留意這間學校、前年和今年5月我有參觀校舍和聽講座!我囡明年小一、現在決擇那間為心儀小學、真煩惱啊!

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v1.gif[/img]

kingsum1027 發表於 16-6-6 09:01

第一志願入咗,開心到爆!

kingsum1027 發表於 16-6-6 09:02

其實應係以甲二入基慈,唔係乙一,因我甲二係填佢,甲一就跨網

fannywing 發表於 16-6-6 22:04

引用:第一志願入咗,開心到爆!

[quote][size=2][color=#999999]原帖由 [i]kingsum1027[/i] 於 16-06-06 發表[/color][url=http://www.edu-kingdom.com/redirect.php?goto=findpost&pid=42890073&ptid=3222632][img]http://www.edu-kingdom.com/static/image/common/back.gif[/img][/url][/size]
第一志願入咗,開心到爆![/quote]恭喜恭喜:iloveit:

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v1.gif[/img]

jlovesi 發表於 16-9-5 17:31

kingsum1027, 小朋友已經開學了, 可否分享多些開學後有關學校的情況?多謝!

joyce_jo115 發表於 16-9-8 09:36

我都想知! THANKS

wytam 發表於 16-9-12 23:25

回覆:joyce_jo115 的帖子

我都想知

kingsum1027 發表於 16-9-19 11:09

[i=s] 本帖最後由 kingsum1027 於 17-2-20 10:09 編輯 [/i]

小朋友開咗學踏入三星期,小朋友勁中意學校,好中意返學。
[color=Red][b]家訪:[/b][/color]
在七月校長和主任已來家訪了解小朋友的喜好,而8月尾有幾日適應班,會按家訪時了解咗既性格去分組(唔等於分班)在適應班第一日,好似有半校的老師去觀課,細緻地了解各班同學上堂情況是否夾得來,如果發現有問題會微調一下同學仔(即調班),到適應日最後一天就正式分班了。

[color=Red][b]獎勵:[/b][/color]
上堂情況聽囝囝講都係開心和輕鬆,有好表現的小朋友都會得到老師獎貼紙,所以初頭成貼咗好多貼紙返來,好開心。

[color=Red][b]功課:[/b][/color]
功課方面,因每日都有導修堂(功課堂)好多時都只做淨一兩樣回來,有一日只係做淨四條數,其他中英文生字和句子已寫完返來,我相信係上堂大家一齊做功課的氣氛令每個小朋友都大部份完成。就如中秋三日假期有六樣功課,但有四樣已在學校完成,只有兩樣回家做,所以中秋好開心咁放假。不過導修堂好睇小朋友自己的自律,如果唔係佢唔肯做功課,就要回家做了。

[color=Red][b]陽光電話:[/b][/color]
開學後一兩星期已收到「陽光電話」即班主任打來同家長傾番小朋友的上課情況一齊交流。

[color=Red][b]午膳:[/b][/color]
午膳方面,無得揀餸,但每日都唔同,多數都食晒飯,我囝囝食飯好慢,但竟然有一日食第一名,可見食飯真係不用擔心,而且每星期有一天有水果派。
我地下星期有默書了,學校很好,早一星期和小朋友預默一次,讓他們實習一下默書的安排。

學校設施未來會再加,變得更有規模和先進和愉快學習。

best-horse 發表於 16-9-20 20:15

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=43440071&ptid=3222632][color=Olive]kingsum1027[/color] 的帖子[/url][/b]

多謝分享。我都考慮中。今星期有開放日,我都會來參觀下。:iloveit:

kingsum1027 發表於 16-9-21 10:41

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=43449399&ptid=3222632][color=Olive]best-horse[/color] 的帖子[/url][/b]

去呀,一定要自己親身去感受下,呢個先最重要

best-horse 發表於 16-9-21 18:19

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=43452180&ptid=3222632][color=Olive]kingsum1027[/color] 的帖子[/url][/b]

Yeah~:good:

tland520 發表於 16-9-22 15:44

回覆樓主:

[i=s] 本帖最後由 tland520 於 16-9-22 15:45 編輯 [/i]

前天打電話問無位開放日

[img]http://www.baby-kingdom.com/static/image/common/iphone_v2.gif?v=2.0.0[/img]

kingsum1027 發表於 16-9-23 10:20

可能滿額了,不過我去年一月和五月都仲有,但係就過咗自行交表日期

szewaiwo 發表於 16-11-7 16:47

請問基慈小學的band one 學生比例是否很少?

kingsum1027 發表於 16-11-8 10:30

[url]http://www.keitsz.edu.hk/awards_and_achievements2.html[/url]
這裡可以看到資料

個人意見覺得:
現在就讀的小五,佢地到小六升中派位才見真正實力,因呢幾年換了努力改革的新校長,見佢地團隊真係好有心力,明年打後才是脫變後基慈的真正實力,相信會一年比一年好。

kingsum1027 發表於 17-2-20 10:30

[i=s] 本帖最後由 kingsum1027 於 17-2-28 11:02 編輯 [/i]

開學至今,已完成了半個學期,究竟和開學時校長所講的有沒有對現呢?
大家可看我詳細的觀察:

[color=Red][b]功課:[/b][/color]
每天都是3﹣5樣,偶然才有多過6樣,就算放聖誕和新年假,功課都唔多,加上每天都有導修課很多時都做晒或只做淨1﹣2樣回家,所以回家都很輕鬆去完成。中文寫字唔多,因校長講過唔中意不斷重複要佢寫字,但只要專心去做又唔怕佢地記唔到D生字。

[color=Red][b]測驗考試:[/b][/color]
完成了半個學校,分別經歷了一次測驗和一次考試,老師會事前一早比定範圍比學生回家温習,只要認真温習,基本上沒有太大難度,因為是小一,所以老師會讀卷,學生會易適應。至於深唔深?見人見智啦,因各學生都唔同...我亦不會在此評論,都係果句,有認真温習就不用擔心。而且考試日子很好,本身是考果天,但中間一定會有一個星期六日,即是考星期四五,和下個星期一二,這令學生和家長都有足夠時間去温習。
[color=Red][b]
課外活動:[/b][/color]
開學無耐安排課外活動,我地參加了兩項,其中一項係種植烹飪,這個好開心,因第一堂要小朋友自己收吉,第二堂要小朋友自己收割生菜,佢地拿著回家好興奮,因佢地有三個種植地方,種了很多不同品種,如日本蘿蔔,疆(粉質地)等,當有收成時,放學會在大堂買比家長,收到既錢會去買番種子去再種其他野,而且學校有廚餘計劃,所以種出來的果菜全是有機的,很有趣!

[color=Red][b]獎勵:[/b][/color]
每科都有獎勵,只要做得好和正確老師會在功課簿貼上貼紙,如果上課安靜和專心也會獎貼紙,這些貼紙可在學期尾向老師換禮物,令他們有目標和成功感。此外,還有SUPERSTAR,如果你當日上學全日都專心、投入和認真班主任就會選你為SUPERSTAR,到學期尾又會有獎品。在這學校會獎很多貼紙,所以成日都很開心返學。

[b][color=Red]新設施:[/color][/b]
Lego Wall近日學校在有蓋操場改建了幾道牆為Lego Wall,全是LEGO任你砌,不過學校會編制每班會有不同時段可以「專屬時間」去玩,發揮各人創意。另外在地下有蓋操場正進行工程改建Smart Classroom,為STEM課程增添更多設施,真是很期待,相信全校師生也很興奮!

[color=Red][b]全校活動:[/b][/color]
由開學到現在,學校的活動未停過,真的很佩服老師的精力和認真,上學期有全校旅行,聖誕聯歡會,陸運會,步行籌款....每個項目都是全校參與,還有小一家長可以參加,而且在學校網頁常常見到老師帶學生去外地交流,但趙校長真是要比LIKE,因不論那個活動,她都是最受歡迎的人,如聖誕聯歡會,她原來是聖誕老人推著一大車禮物,走遍全校每一個班房去派,這些禮物仲要係近期最熱門的公仔或糖果,個個學生見到都勁開心。就算步行籌款,她會飛快地站在出口等學生去佢特登帶來的MINION糖果公仔盒,攞糖果食,學生見到個個都心心眼...如蜜蜂見到蜜糖一樣。

我不是學校的打手,和學校沒有半點關係,不過我是一個觀察型既人,所有事我也會看在眼裡去感受。當然老師要兼顧教書,照顧學生,帶團交流,課外活動.......勁多工作,偶然都有不足的地方,但我感受到的是他們各人都盡力去做和對學生那顆真誠既心,為教育培育學生的心,這點是令我非常感動的。

下次在升班時再和大家分享基慈小學的點滴。
頁: [1]