用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖保祿幼兒園 16-17 n1 interview
go

16-17 n1 interview [複製鏈接]

請教在校家長可否share點樣準備個interview? 係0米主要in 家長呢?謝謝

7    0    1    0

我都好想知 土黎緊星期六in

回覆:16-17 n1 interview

我都想知⋯⋯究竟會問D咩呢
我in今個星期五呀🙏🏻

究竟int會問咩?今個星期in啦!

qqangelyu 發表於 16-2-28 23:52
究竟int會問咩?今個星期in啦!
follow, 應該最高燧3月3日IN, IN 完可以的話SHARE PLS!

以我所知就主要IN 家長,因為N 班,IN 小朋友實在IN 唔到D 咩!!!

3/3是平日都有interview?

我地舊年有APPLY N1, 亦好幸運有得INTERVIEW, 當年有人係平日IN,亦有人星期六IN,我就係被安排星期六IN的。
以我所知,平日IN既都應該係IN校長,而星期六就有分校長IN或老師IN....不知學校是否已選左一批人係正選,所以IN校長....其他人就IN老師。
我地係IN老師的,一個老師會同小朋友係課室一邊玩,另一老師就會同家長傾教學理念(如對小朋友,對學校期望等), 小朋友邊個湊等問題...,之後老師會帶番小朋友埋黎一齊IN,老師會問小朋友名同已交的相片的問題....(我建議大家INTERVIEW前先俾小朋友REVIEW番張相)。
不知是因為我地係次選(見老師),;還是我們IN得不夠好....所以最後冇OFFER~只是WAITING~

今年,我們再報N2,亦再次有機會見(我地真係好好彩),不過今次見校長,小朋友住傍邊玩,基本上, 一入校長室,校長就就要講下學校野,如未必一定升到SPC, 學校理念(分階段,不同階段有不同的學習重點...學校不谷,小朋友主要學自理,培養自信心, N4 著重PRESENTATION...),又問下屋企管教方面的事情...都係傾計咁...冇咩壓力﹗
之後,校長就會問小朋友名同問小朋友名同已交的相片的問題(如相入面係邊個?佢地叫咩名?......)
我地上星期IN的,未出OFFER,但感覺校長會比OFFER我地﹗
INTERVIEW完,覺得學校好好,校長,老師同姐姐都好有愛心,有禮貌~
小朋友都不怕陌生人.....

我自已都係EK得到多INFORMATION, 但見講SPCN INTERVIEW的不多,而我又有機會IN晒N1 同N2,所以,希望我既分享可幫到大家﹗
祝大家好運﹗

好感謝你的分享,你真的很好運呀,兩次都有得INTERVIEW,可分享係幾月B 嗎?咁聽黎,我覺得校長應該首選左一批小朋友自己IN ,機會應該較大的,我是今個星期六IN,極希望可以見到校長。

有朋友女女上年IN N1 直接見校長的,沒有老師在一旁跟她玩玩,只是校長跟家長交談為主,所以見校長和見老師應該有DD分別!! ANYWAY 預祝大家成功!

mandycml  祝你好運﹗  發表於 16-3-2 13:09

也知道有人IN N1了,望IN 完可再分享 感激

引用:我地舊年有APPLY+N1,+亦好幸運有得INTERVIE

原帖由 mandycml 於 16-03-02 發表
我地舊年有APPLY N1, 亦好幸運有得INTERVIEW, 當年有人係平日IN,亦有人星期六IN,我就係被安排星期六IN的。
...
Oh! 我是星期六in, 咁....即係..

mandycml  未必的~~這只是我的估計﹗不能作準﹗ANYWAY, 難得有機會,要好好把握﹗  發表於 16-3-2 13:11

好想知道有無家長係見老師,但也成功有OFFER 好緊張呀!

回覆 marcoli8 的帖子

謝謝你的鼓勵

多謝前輩分享🙏🏻
我地都係in 星期六,睇黎機會好低⋯⋯
希望有幸可以見校長啦
大家努力!

無論校長見定老師見,盡力而為啦,GOOD LUCK!!

很感謝你的分享!女兒在家可以講自己全名不過在外便很怕醜, 希望interview時佢會願意開金口😅

回覆:mandycml 的帖子

可以問埋小朋友同老師玩d乜嗎?

aarhusbaby 發表於 16-3-2 15:09
可以問埋小朋友同老師玩d乜嗎?
聽聞只是放一堆玩具佢自己玩,唔係D 咩TASK 黎

回覆:kkfu927 的帖子

我驚個女玩到唔肯走😅

‹ 上一主題|下一主題