用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 沒有同學仔同校,小朋友習慣嗎?
go

沒有同學仔同校,小朋友習慣嗎? [複製鏈接]

如果仔女去左一間完全無同學仔既中學讀書,佢地會唔會好唔開心同好難適應?請分享,謝!

0    0    0    0

係bridging course認識新朋友~

王家爸爸    發表於 16-2-3 09:03

唔 會,  自己 以 前 都 係 甘

回覆:沒有同學仔同校,小朋友習慣嗎?

會,家長跟去學校,兩日見效

回覆:vincat 的帖子

會好快適應,仲同我講日日都開心,我都覺得佢開心過讀小學時。

現今係科技年代,他們有Whatsapp, Facebook, 網絡遊戲......世界係零距離。升學不等於離開同學,只代表更廣闊的朋友圈子。

視乎小朋友嘅性格

醒目開學勳章

回覆 vincat 的帖子

唔會, 好快識到新朋友

多謝大家!我無咁擔心喇

引用:多謝大家!我無咁擔心喇 +

原帖由 vincat 於 16-02-02 發表
多謝大家!我無咁擔心喇
5好做怪獸呀,小朋友好易有新朋友,想當年,我地未又係咁!

王家爸爸  又未必係怪獸家長   發表於 16-2-3 10:17

回覆 himhim0502 的帖子

係啦, 可能真係好煩惱, 所以連呢D怪獸問題都問埋, 我平時唔係咁GA

王家爸爸  最重要係自己小朋友嘅社交能力有幾強、性格有幾開朗。  發表於 16-2-3 10:19

大部分小朋友都會好快適應。當然父母應該知道自己嘅小朋友嘅社交能力同性格,所以適唔適應到、適應期有幾長等,應該自己心中有數。其他人其實好難比到較為具體嘅意見。

回覆 王家爸爸 的帖子

我都明白, 但真係想攞多D REFERENCE, 一間學校近屋企, 有同學仔, 但無咁適合阿女, 另一間遠, 約一個鍾, 但無論教學同配套(圖書館)都好適合阿女,

我未同阿女講近個間收左佢(本來WAITING), 不過會今日講, 阿女唔會諗咁多野, 當然有同學仔又近係佢首選, 而我亦都好多野CONCERN, 要點說服阿女, 要有技巧, 所以好煩

vincat 發表於 16-2-2 21:20
如果仔女去左一間完全無同學仔既中學讀書,佢地會唔會好唔開心同好難適應?請分享,謝!

...
我都曾這樣想過,不過原來係我太多心,他很快交了朋友,不用擔心;仲有,上了中學,他們更用whatsapp 交流!

vincat 發表於 16-2-3 10:46
回覆 王家爸爸 的帖子

我都明白, 但真係想攞多D REFERENCE, 一間學校近屋企, 有同學仔, 但無咁適合阿女,  ...
個人覺得圖書館唔應該係考慮學校既主要因素,原因有兩個:首先係香港大部分地區公共圖書館都做得唔錯;第二,升中之後,其實其他活動好多,去圖書館既機會真係唔太多。

我自己中學時去咗間好遠(住九龍返香港),半個同學都唔識,加上我不主動少說話的性格,但一D問題都無,第一日返學已認識到同學!

回覆 王家爸爸 的帖子

可能阿女係書虫, 所以我比較著重圖書館同閱讀環境, 多謝意見!

回覆 wan_sosin 的帖子

你地個個都好叻呀! 我個女比較靜, 我諗要多少少時間適應同交朋友, 不過我相信佢應該會做到

引用:回覆+wan_sosin+的帖子 你地個個都好叻呀!

原帖由 vincat 於 16-02-03 發表

你地個個都好叻呀! 我個女比較靜, 我諗要多少少時間適應同交朋友, 不過我相信佢應 ...
都中學了,總會長大!我都係好靜嘅人,敢行出第一步就可以的了!就算初頭未咁快有朋友,都唔係問題!有6年咁長。

vincat 發表於 16-2-3 14:51

你地個個都好叻呀! 我個女比較靜, 我諗要多少少時間適應同交朋友, 不過我相信佢應 ...
你囡囡靜....D同學仔唔靜....搞定 ~~~

vincat  thanks~  發表於 16-2-3 15:25
‹ 上一主題|下一主題