用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 拔萃男書院附屬小學 其實N無人士大唔大機會入DBSPD?
go

其實N無人士大唔大機會入DBSPD?

各位男拔媽媽, 如果無宗教, 無舊生, 無哥哥, 又無特別 awards & academic results, 有無機會入

hppa  if you apply  發表於 16-2-3 09:40
hppa  always a chance  發表於 16-2-3 09:40

引用:各位男拔媽媽,+如果無宗教,+無舊生,+無哥哥

原帖由 mingling1980 於 16-02-02 發表
各位男拔媽媽, 如果無宗教, 無舊生, 無哥哥, 又無特別 awards & academic results, 有無機會入  ...
有朋友個仔入到

大家放心報名吧!我兩個朋友都係n無都入到。其實名校要保持一定成績優勢,校長甚至親自落場在第二輪逐個小朋友見面,見家長,學校基本上是選有talent的,啱學校氣味的。
宗教、old boy、有哥哥在讀,說到底都不是校長首要考慮,你見好多哥哥在讀,old boy既都唔收就知道。宗教分更加無力。cert有當然好,但臨場表現唔到,幾多cert都冇用,因為校長、副校、校董全程一齊揀人,表現唔得,都唔會睇你有咩background,有咩cert

Chirley    發表於 16-6-6 11:30
mingling1980  Thanks for sharing :D  發表於 16-2-3 10:49
hppa    發表於 16-2-3 09:40

maymay321 發表於 16-2-3 00:59
大家放心報名吧!我兩個朋友都係n無都入到。其實名校要保持一定成績優勢,校長甚至親自落場在第二輪逐個小 ...

有TALENT 指什麼?

mingling1980 發表於 16-2-2 10:13
各位男拔媽媽, 如果無宗教, 無舊生, 無哥哥, 又無特別 awards & academic results, 有無機會入  ...

N 無一定有, 有幾多? 但係咩人先?

知道唔少入左2ND ROUND既, 但最後普通工薪階層果批, 聽到既都係落選左... 跟公佈既二面後50% 命中率, 不太成比例...

唔知點解...

maymay321 發表於 16-2-3 00:59
大家放心報名吧!我兩個朋友都係n無都入到。其實名校要保持一定成績優勢,校長甚至親自落場在第二輪逐個小 ...
我相信你唔係太熟悉DBSPD既收生評分要求.

過往DBSPD會係校網公怖一個面試計分表, 說明各項考生可在面試中取得既分數既項目和佔表, 不過唔知點解今年無登出嚟, 以下計分項目和比例:

計分項目

比重

1st In 表現

30%

2nd In 表現

55%

校內成績/課外活動表現

5%

父母/兄長為舊生,或兄長正於本校就讀,  或聖公會教友

10%

可參考番2014年羅校長既訪問內容:
https://www.e123.hk/ElderlyPro/details/350689/74

所以去到2nd In, 除非表現好突出, 否則N無人仕既機會係低D既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-2-24 08:50
我相信你唔係太熟悉DBSPD既收生評分要求.

過往DBSPD會係校網公怖一個面試計分表, 說明各項考生可在面試中 ...

又係果句... 都見埋校長, 仲會泃泥果幾多分數?

相常基本上是校長說了算...

個見所聞, 普通人家入2ND IN, 成功率遠低於50%.

retriever 發表於 16-2-24 16:55

如果真係依足計表項目計, 大家見校長, 最多都只有55%

假設N無考生得分係50%, 某舊生個仔得45%. 但最後加番10%舊生分俾舊生個仔變咗55%, 咁你話收邊個?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 16-2-24 16:55

同意,我覺得其實入左第二輪,咩分都level晒,我估由校長親自決定收唔收。而old boy分、宗教分其實是令大家好過d,應該唔會理,唔會加,最重要是面試時面對三師的表現。所以好多old boy都入唔番。
其實朋友圈子都有好多圈子,有d得有d唔得,只係想話俾大家知,放心去考,一日唔考一日都唔知自己個仔的斤量。我自己仔入唔到,兩個n無朋友入到,一個讀國際學校,英文好得,好陽光,好主動,另一個讀kv,好文靜但唔怕人,兩家庭父母都是大學畢業,雖然唔使填,可能他們好有方法教小朋友吧!

retriever  讀國際學校, 唔知算唔算普通工薪階層, 但大學畢業唔算咩野, 專業人士個RANGE 也很闊...   發表於 16-2-25 09:46

hkpapa852 發表於 16-2-24 17:26
如果真係依足計表項目計, 大家見校長, 最多都只有55%

如果信佢個分表, 最重要係有幾多關係人士入到2ND IN...

個人覺得, D 分係用來RELIEVE 校長壓力, 因為呢樣級數既學校, 實好多人敲校董心口...

有個表, 算係俾足機會有關係人士...

maymay321 發表於 16-2-24 22:11
同意,我覺得其實入左第二輪,咩分都level晒,我估由校長親自決定收唔收。而old boy分、宗教分其實是令大 ...

記得有版友答過我關於入左2ND ROUND 後的機會, 令我印象深刻...

佢話: 好似梁錦松, 黃仁龍仔女考DB, SPCC 都算係N 無家長 (非舊生, 非教友), 但你信唔信佢地同你爭機會均等?

知道入到2ND IN 既, 普通工薪階層都落選了... 其實就算所謂中產個RANGE 都好闊... 有版友話SKH KG 按比例入好多.... 如果有去過佢地開放日, 就知道D 家長係咩級數..

唔係話認識收左果D 唔叻, 但如果你係校長, 入左2ND ROUND 又有一定水平, 唔會話一定揀答岩多2條問題果個小朋友...

正如不少媽媽FANCY 神校其中極大原因是學校給孩子將來很好的NETWORK, 那學校在這個階段收生制度, 正正在PRESERVE 呢個優勢...

講左咁耐, 係勸家長有興趣應該試報, 但不要抱太多希望....

hppa    發表於 16-5-20 17:31

我是n無人仕,我仔亦無任何cert, 佢今年讀dbspd grade 1. 我覺得我個仔係勝在夠主動,所以有肯入讀此校。

Chirley    發表於 16-6-6 11:36
hppa    發表於 16-4-21 00:07

引用:我是n無人仕,我仔亦無任何cert,+佢今年讀d

原帖由 09bobo 於 16-04-20 發表
我是n無人仕,我仔亦無任何cert, 佢今年讀dbspd grade 1. 我覺得我個仔係勝在夠主動,所以有肯入讀此校。 ...
你小朋友是否音樂、運動好突出?
父母是否專業人仕?

回覆:其實N無人士大唔大機會入DBSPD?

請問來自小康之家的,適合嗎?另外,該學校有補習風氣嗎?

hppa  yes. yes.  發表於 16-5-9 16:38

回覆 bbrabbit2011 的帖子

全部都沒有

locust 發表於 16-5-9 10:19
請問來自小康之家的,適合嗎?另外,該學校有補習風氣嗎?
小康當然好,勁多人補習

引用:Quote:locust+發表於+16-5-9+10:19+請問來

原帖由 09bobo 於 16-05-09 發表
小康當然好,勁多人補習
為什麼一條龍,仍然要補習?一定要每科高過90分?

hppa  still need to keep up, cannot be too behind  發表於 16-5-10 17:29

因為大家都唔想自己兒子係最差

回覆 09bobo 的帖子

09bobo, 你覺得貴子弟有什麼個人之處因而得到DBS 的垂青? 可否分享一下? 謝謝

retriever 發表於 16-2-25 09:42
記得有版友答過我關於入左2ND ROUND 後的機會, 令我印象深刻...
說得好正確