用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 在校受老師不公平對待,向校長表達過,情況繼續,該怎樣 ...
樓主: cherrymei17
go

在校受老師不公平對待,向校長表達過,情況繼續,該怎樣 [複製鏈接]

引用:回覆+cherrymei17+的帖子 我㗕多兩句,論

Alange 發表於 16-2-2 14:56
就算作假,都唔使撕咗去呱???咁有失斯文呀!
最多叫小朋友重做及通知家長。

...
撕掉功課當然是有失老師风範,但又只是一面之詞……亦又有可能這些家長代出手的功課已不是第—次?忍無可忍了?我们只从家長—人描述实在不大好評論~我只是相信学了十年書法寫出來的字和小学生寫的,老師应一眼可認出來~

事情是十分不寻常, 推理剧情是:

* 楼主和孩子跟老师仇口极大, 可以化解就快些化解,

* 小朋友未道出事实真相的全部

* 问下其他家长和同学的感受, 如果佢地觉得老是几ok, 甘.........

* 问下其他小朋友当天撕毁功课的前因后果, 研究老师是否痴痴地, 如果是, 要小心.

老师不满孩子, 是否应该先找老师理解, 寻求彼此接受的改善方法, 向校长反映情况, 好听D是'反映',难听D是'督背脊', 平常被人'督完背脊'会点? 自己想!

引用:+本帖最後由+cherrymei17+於+16-2-1+20:39+

原帖由 cherrymei17 於 16-02-01 發表

回覆 wesi124 的帖子
這是違反教師專業操守的,要向校長投訴,老師應會收口頭或書面警告。

醒目開學勳章

MNIF 發表於 16-2-2 15:18
回覆 Alange 的帖子

撕掉功課,可以重新買過,小朋友品行不好,千金難買回。 ...
你好似知道內情喎

事件要查清楚,如果當住成班甘做,點都有人會講。
小朋友做錯,或者家長代寫,可以責罰,可以見家長,但吾係甘樣去羞辱個細路。如果一個人甘願接受甘既待遇,尊嚴全無,佢人生真係好悲慘。

Jane1983 發表於 16-2-2 17:27
小朋友做錯,或者家長代寫,可以責罰,可以見家長,但吾 ...

好多中國人學校、老師系甘羞辱學生;以前年代更甚。由幼稚園時我同學被老師當眾脫褲用尺打屁股,到高中仍有老師無理羞辱學生,學生被逼接受。所以,中國人大部分系順民。

Jane1983    發表於 16-2-3 07:25

引用:Quote:Jane1983+發表於+16-2-2+17:27+事件

原帖由 simonwan 於 16-02-02 發表
好多中國人學校、老師系甘羞辱學生;以前年代更甚。由幼稚園時我同學被老師當眾脫褲用尺打屁股,到高中仍 ...
好多?仍有?被逼?可惜我這個中國人並不認同吧!

引用:+本帖最後由+cherrymei17+於+16-2-1+20:39+

原帖由 cherrymei17 於 16-02-01 發表

回覆 wesi124 的帖子
邊區,什麼辦學團體?去辦學團體投訴

回覆:在校受老師不公平對待,向校長表達過,情況繼續,該怎樣

引用:問多幾個同學,+老師有冇做過老師撕爛學生

原帖由 tingting_mum 於 16-02-02 發表
問多幾個同學, 老師有冇做過
老師撕爛學生的書簿, 我真係接受唔到
agree

6歲女唔識計數
老師堂上當眾撕爛功課 http://s.nextmedia.com/realtime/ ... 3140&a=54756576

呢個case如果無教學助理偷拍,個細路返屋企講,可能都無人信佢……

simonwan 發表於 16-2-2 23:59
好多中國人學校、老師系甘羞辱學生;以前年代更甚。由幼稚園時我同學被老師當眾脫褲用尺打屁股,到高中仍 ...

同意, 我八十年代讀小學, 確實有老師好變態

1)  小一女生穿了灰色襪回校 (學校規定只可以穿白襪), 被老師罰出露天操場企, 當日係下雨天, 老師即係其實罰佢淋雨, 佢足足被罰淋咗100分鐘的雨!!! 那小一女生落湯雞的模樣, 幾十年後我仍然歷歷在目.

2) 老師命令學生向自己下跪, 那個學生不從, 老師立即用腳踢學生的膝頭哥後面, 學生即時跪下.

3) 老師雙手蚊實學生兩隻耳仔, 再"稱"起學生至雙腳離地.

4) 老師在小息時, 罰學生在操場大庭廣眾面前下跪, 老師並且大嗌"你呢個禽獸".

5) 老師在小息時, 罰學生在操場大庭廣眾面前蹲著走路.

6) 學生的鞋分兩種, 分別係有綁鞋帶及沒有綁鞋帶, 老師大罵那些穿沒有綁鞋帶的鞋的學生是"麻風病人", 並且命令那些學生站到黑板前, 老師對全班同學說"你地呢班有xx個麻風病人".

7) 老師罰學生口含砂膠.

8) 老師罰學生坐無影凳.

simonwan  以前,第三及第八項系極普遍,自己都親歷其境多次。  發表於 16-2-16 17:40
little_yolky  我都見過好多,好彩依家無咁樣了。  發表於 16-2-16 12:24

Jane1983 發表於 16-2-2 17:27
小朋友做錯,或者家長代寫,可以責罰,可以見家長,但吾 ...
我女女當日上課做堂課時, 因為用自己方法, 被老師駡愚蠢。首先, 佢不會無端端識用「愚蠢」呢個詞(識就好了), 加上, 佢將當時時地人的描述好仔細, 隔一日再問都係一樣, 無偏倚, 問咗幾次細節都完全一樣, 所以, 我相信囡囡係可靠既證人, 於是, 同校長反映, 校長當然同老師反映, 老師响全班面前問, 有無人俾佢鬧過愚蠢, 除咗我囡囡之外, 仲有一個男仔舉手。老師就緊係捉住我囡囡問, 我囡囡又將時地人講返出嚟, 坐我囡囡隔離既同學仔們都無聽到, 所以小小朋友, 真係事不關己, 唔駛用心。同學仔仲衰到同老師講:佢緊係上堂發夢啦。

所以, 老師究竟係企响講台大聲鬧完撕簿, 抑或小朋友被捉出去省完撕簿, 其他同學仔當時做緊乜等等, 都可以好唔一樣。而且, 我哋返工既, 又唔一定識好多家長, 來來去去得三兩個, 唔一定睇到聽到, 但我傾向聽返過程細節, 小朋友平時性格, 去決定相信哪一方, 追唔追究當然又另一回事, 但任何情況下撕簿都係唔啱, 有問題老師可以同家長反映。

MNIF 發表於 16-2-2 14:39
回覆 cherrymei17 的帖子

我㗕多兩句,論理妳輸哂,此事關乎你看得失榮辱太重。我猜想老師不會因你兒寫得 ...
但係學習書法, 如果父母又識, 手執小朋友手教導, 其實都可以接受。又唔計考試分數, 老師都唔需要太執著, 何解要撕人簿要人買過本咁浪費? 我一定會要佢賠錢。

撕爛呢單野一定要了解清楚誰是誰非,問下其他小朋友乜事,再扮傻問老師發生左乜事,誠意話自己仔只說了本簿被撕爛,其他的都不願說,希望知道是什麼一回事,睇下老師講乜再回應吧,客氣點,這樣大家都好落台…老師知道小朋友會轉校嗎?如定了一定會轉,不妨攤牌,謙虛d話孩子唔太適合呢間學校,已在努力安排找間適合孩子的,著老師不再用花太多注意力在仔身上,免得浪費她的時間和心機,她懂的…

回覆:在校受老師不公平對待,向校長表達過,情況繼續,該怎樣

無論錯在邉一方, 如撕薄系事實都不可接受。
事情有很多解决方法, 父母代筆可私下致電, 小朋友有錯,老師和父母傾談如何教導,雙方也有責任。
撕薄能解决問題嗎 ?  一個反面壞行為讓小朋友學習, 影響心智。

‹ 上一主題|下一主題