用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學成績欠佳,可以怎麼辦?
go

小二數學成績欠佳,可以怎麼辦?

小一時尚可,但升小二每況愈下⋯⋯
家長已放工陪做功課及温習但第二次測驗不及格。可以怎樣幫助她?
補習?還是多做練習?
但見問題源於小朋友掌握不到課程。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

唔合格原因係長期唔明?禁你有無解俾佢知,数学唔可以類積上去唔明啊~

回覆:Manwah 的帖子

回覆:小二數學成績欠佳,可以怎麼辦?

日日講,吾同角度、吾同方法、舉吾同例子,做吓練習。,講到明為止。數學,尤其係初小數,仲係加減乘除,吾使聰明,家長有耐心,自自然就會搞得掂。佢失分係咪文字題吾識解?係就針對性教佢。

自己有冇時間教? 有時間心機就自己教
我果個又係咁, 小一麻麻,之後出去補數研, 但效果唔得, 小二第一次測驗唔合格, 有人介紹左個私補, 之後果次終於重拾信心, 有8字頭

引用:小一時尚可,但升小二每況愈下⋯⋯ 家長已

原帖由 Manwah 於 16-02-01 發表
家長已放工陪做功課及温習但第二次測驗不及格。可以怎樣幫助她?
補習? ...
順其自然

用實物講解,小二都係時鐘計算、形狀、角度、乘數,仲有冇金錢計算?

全部都係實際生活上既野,紙上談兵唔明咪實戰
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:tingting_mum 的帖子

可否分享一下個新私補習有什麼長處可以令小朋友進步?

引用:小一時尚可,但升小二每況愈下⋯⋯ 家長已

原帖由 Manwah 於 16-02-01 發表
補習? ...
尝试在生活中导入数学,因为生活中处处都是数学的影子。初小阶段无外乎就是加减乘除,如果家长可以做到三句话不离数学,估计成功一半了,因为孩子潜移默化用数学语言来思考所见所闻,并用数学语言来传递信息。

回覆:jane-wang 的帖子

早上kiki给我上数学课:妈咪,现在几点了?6:40;大约过了2分钟,又问:现在是不是50了?有那么快吗?是啊,我刚在在数123456....;你希望时间过得很快你希望你一下子就到20岁吗?我希望时间过得很快我长大慢一点长高快一点希望我一天有50个小时;我有办法让你一天有50个小时,比如说你2个小时做一件事情,你可以1个小时做完,你的一天就相当于50小时;妈咪,24+24=50?难道不是吗,那等于多少?24+24=48;是吗?你想一想,(诲人不倦又来了[偷笑])20+20=40,然后4+4=8,是不是就是48;(看到我有点发懵的样子没有听懂她的计算,于是换一个方法讲[偷笑][调皮])你再想一想,25-24=1,25+25=50,50-2=48=24+24。啊,真的是48,我终于在她的讲解下豁然开朗,全明白了[偷笑],有人给我讲数学是好开心的事情,要不是我天天给人讲数学好闷[害羞]

bobbob  咁做好攰喎  發表於 16-2-2 10:18

刚才坐车,kiki卡里只有30,她半价一程只需要2元,我们坐在车上,我即刻问:kiki,你30元,每次坐车用2元,可以坐多少次?kiki叽叽咕咕一下告诉我:30。我不理结果,每次我都想知道她思考过程:怎么算的?妈咪,你想一想,()+()=30,是15+15=30,就是2个15等于30,还用手指来举例5+5=10来解释给我听,担心老妈听不懂[偷笑],孩子的思维真有意思[愉快]

基本上衣食住行都离不开数学的,一定要把数学融入到生活中,生活中融入数学,也许这样孩子觉得数学好玩。仅属于分享个案,因为刚好我女儿也P1,我会经常三句话不离数学,所以也会引发孩子思考,去年夏天她会问我:数会不会停下来?我问:停下来是什么意思?她说:就是没有了,比如说数到2000,没有2001。呵呵,家长可以顺势讨论一下“很多是多少”“无穷大是多大”这些概念。其实数学概念和逻辑思维比数学计算更重要

回覆 jane-wang 的帖子

呵呵,当作玩数学,而且玩数里面的结构组合,数字之间的关系,不要求快一下子得到结果,如果要教她最快速度算出结果,那个只是1分钟的时间问题

數學沒有速成方法, 首要條件必需要明解題目, 第二, 條數計算方法是否很清楚, 唯一方法, 要睇吓TEST時錯什麼最多, 然後講解一次, 再加多一點額外補充練習, 最好買不同出版社既補充, 因為題目會不一樣, 練習就會多完化一點, 就算揾咩私補, 做法都係咁上下, 將錢慳返好過, 父母每日給少少練習, 相信會有大進步

Manwah 發表於 16-2-2 09:45
可否分享一下個新私補習有什麼長處可以令小朋友進步?

實質點教我就冇點問, 因為我小朋友補習時, 我開緊工,但有樣野好明顯, 本身好怕,好抗拒數學, 每次做數都un un聲, 小一時接數研放學, 都見到佢唔開心, 依家就好開心, 成日話要做數學

我估計老師令佢有對數學有興趣同幫佢建立信心

掌握唔到課程即係唔明?唔小心?唔肯用腦唸?
我兩個小朋友初小都數學低分,高班就代表學校出數學比賽。
當年一個係唔明,用實物教,換個角度講,佢明左就會 ok。
另一個大頭蝦兼唔肯用腦,針對性每日出幾條數佢做又 ok。
最緊要唔好俾佢覺得自己無數學天份。我當年次次派卷都會搵野讚,再加句:低班高分個批未必就係高班高分架,慢慢進步就得喇。
想培養數感可以玩計24。搖四粒骰仔,鬥快用加減乘(除)算24。市面有1-10,甚至更大數值嘅骰仔,帶埋出街可以周圍玩,好方便
當然,如果你唔明佢唔明咩,就不如搵人教,數學唔拖得,只會越拖越跟唔上。

回覆:A-Mum 的帖子

Thanks a lot

Manwah 發表於 16-2-1 19:31
補習? ...
真係要握握手先。

我女女又係咁。佢係小一小二同一位數學老師, 小一尚可, 但到小二就OMG了, 一次測驗低過一次, 解極都唔明白。而且, 佢話老師上堂時如果做堂課, 小朋友唔識就俾答案, 但又無解釋個答案。情況由小一的上學期8X分去到小二的71分!我簡直絕望了!因為小一、二的數學, 淺到真係無理由唔明, 所以我認為補習係無用的。所以, 我只好自我安慰女女係細B, 所以會遲D明(咁佢小二又真係明白返小一既嘢既)。所以, 學樓上JM話齋:順其自然。

點知, 下學期時, 女女好朋友有一日, 可能見女女數學實在太差, 測驗前俾咗一份平時補習班既練習女女做, 女女做完之後果次測驗有80分。你知啦, EK個個JM都話初小數唔駛操練嘛, 所以我一直無理。但見到神奇既練習題, 我就去書局買咗一本TSA俾女女, 考試前一日俾女女做, 每做一份馬上改, 然後馬上解釋點解錯。如此, 小二下學期考試居然有88分。

今年小三, 終於脫離果位數學老師既魔掌, 數學由科主任教, 老師教得好明白, 測驗分數屢創新高, 上學期考試居然可以攞到唔可能既94分!

所以, 小朋友如果係初小, 又係細B, 試下俾小小練習佢做下, 可能有即時效果。長期就要祈多D禱, 望有個好老師教了。

PS. 女女小二暑假去過「數X」補暑期班, 覺得同自己買練習做真係唔係有好大分別。可能佢哋精英班啲題目好D。

回覆:little_yolky 的帖子

我個不是細B,但佢不足月所以朋友叫我當佢係細B。
謝謝你分享。昨天知道佢測驗不及格(要60以上才及格)真係沮喪到不得了。