用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 李國寶VS李兆基
go

李國寶VS李兆基 [複製鏈接]

李兆基啱啱call收阿女,大家可唔可以幫忙分析下邊間好d? 我睇左好多資料,各有各好,好難選擇

2    0    0    0

引用:李兆基啱啱call收阿女,大家可唔可以幫忙分

原帖由 vincat 於 16-02-01 發表
李兆基啱啱call收阿女,大家可唔可以幫忙分析下邊間好d? 我睇左好多資料,各有各好,好難選擇

...
其實你可考慮吓兩間學校的分别,再唸唸那間適合你囡?
我仔讀李國,我可提供D資料比你參考,但李兆基,因我仔不是在裡面讀,不便比任何意見!我不想人云亦云!
李國宝是一間較國際化的學校,因有很多不同國藉的學生,全英中,英語環境很好,連早會和學校宣佈都是用全英的,小班教學,中文全級拆8班,數全級拆6班,英文全級拆6班,有拔尖補底班,和同一般津官一樣,亦有很多課外活動的。(個人感覺,由我仔中一起轉了新校長,學校在教學和活動上,積極了很多,但有些人可能覺得谷左)

回覆:kachunma 的帖子

好多謝你咁詳細回答和分析,其實我、老公同阿女都好喜歡李國寶,我亦覺得呢間學校好適合阿女,但我地住天水圍,去李兆基只係幾分鐘步程,但李國寶差不多一個鐘,阿女暫時仍然做野好慢,我怕返李國寶要課外活動後,做功課要做到好夜

引用:好多謝你咁詳細回答和分析,其實我、老公同

原帖由 vincat 於 16-02-01 發表
好多謝你咁詳細回答和分析,其實我、老公同阿女都好喜歡李國寶,我亦覺得呢間學校好適合阿女,但我地住天水 ...
所以你要詳細考慮吓!

回覆 kachunma 的帖子

唔好意思, 想問李國寶一班大約幾多人? 平日放學多要留校嗎? 外籍老師是否3位? THX!

引用:回覆+kachunma+的帖子 唔好意思,+想問李國

原帖由 vincat 於 16-02-02 發表

唔好意思, 想問李國寶一班大約幾多人? 平日放學多要留校嗎? 外籍老師是否3位? THX!
中一班平均3x人一班,中二就3x-4o人一班,外藉都師印象中唔止3個,詳细問吓我仔先知

引用:回覆+kachunma+的帖子 唔好意思,+想問李國

原帖由 vincat 於 16-02-02 發表

除有課外活動外,和拔尖補底班外,基本上是準時放学的

kachumma, 好多謝你既資料, 我決定同阿女注註冊李國寶, 但我未話佢知另一間收左佢, 唔知點講好,...... 佢都好鍾意李國寶, 但又怕佢因為同學仔關係而想讀另一間, 仍然煩惱中........

回覆:vincat 的帖子

李國寶英文氣氛濃厚一些😊

李國寶是band 1 尾or band 2 頭?  

請問李國寶的上學時間係幾點鐘, 中午是否要外出午膳?

vincat 發表於 16-2-1 18:46

...
兩間中學過去三年既DSE成績同入U率都差唔多, 揀間方便, 或者阿女鍾意架啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:李國寶VS李兆基

回覆 ichome2002 的帖子

李國寶返 8:10am,放學大約 3:40pm,F1 - F3 不准出外午膳.

引用:回覆+ichome2002+的帖子 李國寶返+8:10am

原帖由 mayyylai 於 16-05-24 發表
回覆 ichome2002 的帖子

李國寶返 8:10am,放學大約 3:40pm,F1 - F3 不准出外午膳.
放學時間應該係 3:50

回覆 au6822 的帖子

Ah, yes ar

聽朋友講李國寶出年轉校長

李兆基啱啱轉咗校長, COMMENT 好似麻麻....

回覆 wongkaka 的帖子

yes, 係來年即 2016-2017 開始轉

回覆:mayyylai 的帖子

已知道轉那位嗎?

‹ 上一主題|下一主題