用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Jupas入大學
go

Jupas入大學 [複製鏈接]

請問在主科合格3322之下,juspas總分是計四個主科加一選修科or計best5?

6    0    0    0

引用:請問在主科合格3322之下,juspas總分是計四

原帖由 yovin 於 16-02-01 發表
請問在主科合格3322之下,juspas總分是計四個主科加一選修科or計best5?
每間大學,每科都有不同計算方式,要自己上網查清楚!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

知道啦…唔該!

引用:請問在主科合格3322之下,juspas總分是計四

原帖由 yovin 於 16-02-01 發表
揀不同科目/不同大學計法都有不同,有部份科目選指定學系會被乘大,叫孩子自己去了解多啲做下功課,或主動啲去問,其實學校升學組/學友社.... 等都會教佢地如何獲取有關資訊。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

Thank you.囝囝是中二生,校方未有通知,所以上黎取經!

引用:Thank+you.囝囝是中二生,校方未有通知,所

原帖由 yovin 於 16-02-15 發表
Thank you.囝囝是中二生,校方未有通知,所以上黎取經!
中二唔駛太心急住,反而叫囝囝留意下自己興趣同能力準備中三如何選科啦

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

对!最緊要知小朋友興趣是什麽!不要揀錯科!讓他多了解!

回覆:yovin 的帖子

HKU攪緊taster俾中二中三學生,讓佢地'試'堂又有收生講座!不妨看看

HermanWai  如何知道更多詳情, THANKS  發表於 16-4-26 09:10

回覆:Jupas入大學

請教,有人講,如只讀兩科選收科便無機會入三大,真的嗎?

October.  唔係~  發表於 16-2-23 15:05

引用:請教,有人講,如只讀兩科選收科便無機會入

原帖由 qpa 於 16-02-23 發表
請教,有人講,如只讀兩科選收科便無機會入三大,真的嗎?
唔係,要睇你揀咩科,不過有能力才會選 +3,所以入3大學生大多會係修3科嘅學生。

‹ 上一主題|下一主題