用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? ...
樓主: phoebewong123
go

幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

cyhh 發表於 16-2-13 17:22
其實數學繪本、遊戲書好多,宮西達也又有出,usborne嘅flap book都有,魔法數學故事屋⋯⋯去圖書館應該有一 ...
thanks, 佢都喜歡玩果d智力遊戲書,所以想揾多d俾佢玩

回覆:幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

s.andp 發表於 16-2-13 18:51
數學大師3及5是一位Bk媽媽賣給我。
哦,原來係咁,thanks

引用:我十分同意語文重要,所以伴讀中英文圖書是

原帖由 s.andp 於 16-02-13 發表
我十分同意語文重要,所以伴讀中英文圖書是不可少的,當中我分2類書,其一字少、字重覆作認字用,書面語讀 ...
女兒英文口音不錯,我也會伴讀英文書,學英文生字,再外補英文oval,上chat room。👈🏻請問是什麼chat room呢?能介紹一下嗎?謝謝

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-02-13+發表我十

我無乜比佢上興趣班,買了些小兒習作(有好多貼紙嗰d)及圖書在家,佢悶到自己日日找書看及有時在家做習作。算意外收獲。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+16-02-01+發表補

原帖由 phoebewong123 於 16-02-01 發表
又或者另一角度看,本身d小朋友學術已經不錯,但再出去學,精益求精,是不是更犀利?
我身邊的家長朋友好用 ...
i don't think so.
精益求精 係 wishful thinking of the parents.

I teach kids part time at a learning centre.   Very often smart kids get bored of repeated materials,  and become discouraged.

Parents need to use their judgment to draw the line where to stop.

I have come across a PRC parent consistently requesting to add homework and to difficulty to the son's learning material.   She just doesn't know when and where to stop.

My boss directly told her off and I noticed a smile coming back to the son's face.   Too much is not better.!

引用:就係講K1,星期一至五每日一個班,星期六日

原帖由 phoebewong123 於 16-02-02 發表
就係講K1,星期一至五每日一個班,星期六日都有另外的,本身已經是名校課程深,現在咁谷法簡直大舉拋離。

...
個人朋友堆中。 Kowloon side和 HK side 的學習氣紛 真係好唔同。

Kowloon side parents,  优其 Kowloon Tong個兩間 大考嘅parents係真係非常落力中英數訓練。好似 星期六日就係進補黃金機會,博命 class接class.

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-02+

原帖由 picture 於 16-04-18 發表
個人朋友堆中。 Kowloon side和 HK side 的學習氣紛 真係好唔同。

Kowloon side parents,  优其 Kowloon T ...
所以近來個兩間的成績也越來越誇張。center 越開越多。超前學習非常普遍。
我同意做太多練習會有反效果,家長要自己平衡下

請問邊度仲有「數學大師」賣?打電話去太子大廈的書店,佢話冇哂

唔係咁簡單啩
有時係緣分、狀態、性格、禮貌

重唔重要很難說, 始終考咗咩唔係完全清楚, 收生準則更係無人知. 不過我只係覺得不應該一面倒講到讀興趣班唔好.

各人情況都不同, 講真我女有讀, 主因是我女只是讀普通屋村幼稚園, 程度偏淺, 而我地又要返工, 伴讀及同阿女做補充當然有但始終時間唔及FTM咁多, 所以唯有 OUTSOURCE一D俾人教. 呢幾年競爭激烈, 連普通學校都超多人爭, 加上超前教育越來越普遍, 對於非名幼生, 特別我呢D HAPPY SCHOOL嘅學生(唔好問咁你又揀間HAPPY SCHOOL, 你估我有得揀O架?!), 唔出去補吓點夠人爭. 我覺得出去讀同自己教本質咪一樣, 只係IN-HOUSE定OUTSOURCE, 大家都係超前教育去應付小一, 唔明點解自己教就係父母跟得好, 出去俾人教就不濟囉.

重有一點好想講, 有時係性格決定命運, 外向D一定著數, 但呢樣好多時被人等同咗禮貌, 我覺得好似有點對沒有或少OFFER的小朋友有D不公

引用:眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phon

原帖由 phoebewong123 於 16-02-01 發表
眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phonics 班,是不是對升直私很大幫助或必需?個個月洗幾千上不同的班 ...
自己無時間教或偷懶,唔伴讀又唔出街玩日日係屋企目目獨獨睇電視學外語,貢不如全外判。做齊加外判,真正贏在起跑線。

其實幼稚園個D不可以說是補習, 都是超年度的學習.  因為就算是名校, 通常都是不夠直私考P1的程度, 家長為了超前而去上.  如果是FTM 又有學識心機, 一定是自己教最好, 否則去center 都不是一件大事, 不需要說得好可怕說要"補壞個小朋友".   

我自己個2個K2開始都有上不同的堂, 不過除eyelevel 是學術, 其它的都是興趣型, 唱歌音樂運動個些, 英文都是drama 此些.  主要是我怕太學術佢地性格不合.  但見同學仔或朋友, 好多上學術又都OK, 受谷, 亦未嘗不是好事.

假如補習唔係必需,試下都無妨。

引用:我仔小一了,我k2開始都有俾佢學珠心算。個

原帖由 cyhh 於 16-02-13 發表
我仔小一了,我k2開始都有俾佢學珠心算。個人覺得係想多個機會接觸數學,咁當然去街會叫佢負責俾錢,買完野 ...
珠算小弟 K3 withdraw 咗, 原因係佢考小一時我發現人哋問直接雙加減佢好快答到。一變口述文字題大部份變錯,中間出咗問題,我又擔心小一寫直式橫式佢會心裏 skip 老師教法用珠算。諗下自己又唔係想仔仔變計算機,所以停了。

出去D 中心讀吓又唔係壞事, 唔係話自己懶, 而係我覺得自己唔係幼兒教育專家, 我唔知點樣可以好有系統咁教導小朋友....例如數學/邏輯思維嘅訓練, 我都係俾小朋友出面上堂, 知道人哋嗰D係好有系統嘅課程設計.

當然返到屋企我會同小朋友重溫吓內容, 唔係只係將個教育責任拋俾老師就算.