用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? ...
樓主: phoebewong123
go

幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? [複製鏈接]

回覆:幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

音樂、藝術、體育呢d就話培養小朋友興趣~一星期一堂....可以出去學下都還可以~但幼稚園中英數難極都有個普.....自己教都得啦!有心整下小遊戲比小朋友一齊玩~又可以親子~又可以知道小朋友進度~一舉兩得!

小曳人 發表於 16-2-2 11:06
學術其實唔係間間學校都睇得好大,對好多學校嚟講,只係screening嘅其中一個標準
我好同意父母教比外人教好 ...

"我好同意父母教比外人教好"

呢句YES AND NO...

小朋友習慣好重要, 呢方面係家長從小培養...  習慣好, 學習事倍功半...

但習慣無培養好, 父母又建立唔到權威, 外面老師講又會講一句好過父母講十句...

學習方面最好係潛而默化, 所以生活化係最好...

有人話唔讀私幼, 省錢用來去上增補班仲好!

我唔同意...

增補班重效率, 重量... 跟幼稚園在生活中學習有差別, 當然有D 幼稚園攪到自己好似CENTER 另計...

我認為補習唔係必須的,返學學唔識而家長又無能力教先至需要補。人補你又補,只係因為怕蝕底,或者羊群心態。

回覆 phoebewong123 的帖子

成功非僥倖 ... 呢類小朋友得到咁多 offers, 係一定有原因 !

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 成功非僥倖+..

原帖由 SumYausumsum 於 16-02-02 發表

成功非僥倖 ... 呢類小朋友得到咁多 offers, 係一定有原因 ! ...
佢地仲係k1咋。如果佢地都冇好offer 我更加想像不到自己個件會點

不過樓上講個個人有我有,羊群心理,是真的有影響。家長要好有定力

phoebewong123 發表於 16-2-2 16:06
佢地仲係k1咋。如果佢地都冇好offer 我更加想像不到自己個件會點

不過樓上講個個人有我有,羊群 ...

你太在意結果了(offer多少). 人地點諗你都考慮埋. 倒不如退後一步去睇, 小朋友補習又好, 上興趣班又好, 始終會有不同得著, 唔好單睇結果.

keep-calm 發表於 16-2-2 09:41
身邊真係有唔少人從小全補,而呢個現象係越來越普遍,亦有「年輕化」趨勢。識得有朋友由2歳開始每天都有英 ...
D家長鬥早拉前條起跑線吖嗎......跑先有着數瓜

回覆:phoebewong123 的帖子

我不同意外補學術是必須,無人比你更了解自己小朋友的長短處,每日花時間教佢地識字看書自學比什麼都重要,我自己都是這樣,除普通話外全部自教,小兒學校成績不差有拿獎,外面被人評估也讚佢學術好,最重要是培養到佢愛看書自學的習慣

引用:我不同意外補學術是必須,無人比你更了解自

原帖由 hosinai2012 於 16-02-03 發表
我不同意外補學術是必須,無人比你更了解自己小朋友的長短處,每日花時間教佢地識字看書自學比什麼都重要, ...
父母是孩子第一個老師,可是,有些父母有講無做,卻對孩子有極高冀望。

的確,普遍父母都口是心非,心入面有不切實際的期望

引用:回覆+phoebewong123+的帖子 成功非僥倖+..

原帖由 SumYausumsum 於 16-02-02 發表

成功非僥倖 ... 呢類小朋友得到咁多 offers, 係一定有原因 ! ...
如果人生目標就係多offers 的話...

回覆 s.andp 的帖子

吾使迷惘,繼續好好培養,性情良好禮守規、中英數合理水平,報合理數量的學校,應該有機會。

興趣班的話,如果孩子想學,我們會讓他學。
phonics的,因為學校有學,而自己平日會和他一起閱讀。閱讀時,鼓勵他用 phonics 發音。

升小面試,我個人認為 禮貌,待人接物第一。
其次是愛分享和愛閱讀。

引用:Quote:原帖由+SumYausumsum+於+16-02-02+發

原帖由 phoebewong123 於 16-02-02 發表

不過樓上講個個人有我有,羊群 ...
如果小朋友不抗拒,比拒學多啲學術知識,我覺得無問題。當然,錢是另一個問題。培養小朋友要量力而為。

可能有少少離題,但直私制度的確是對普通家庭較為不利. 不過,你想EK 好像個個都要入私立或直資,但其實絕大部分的小朋友是讀官津學校。

s.andp 發表於 16-2-10 08:59
我好迷惘,女兒K1,讀村幼,我每天都伴讀,有俾各種練習小朋友做,她天天課外活動,不過是她要求,有英文丶 ...

心中平安在自己...

坦白說, 不建議天天課外... 做練習也嫌太早...

留點空閒多陪讀, 或玩些動腦筋的遊戲...

多看書是王道...

引用:Quote:s.andp+發表於+16-2-10+08:59+我好迷

s.andp 發表於 16-2-11 10:31
我放工後一定陪佢玩智力遊戲及天天看書,不過我上班,所以她上午返學,下午無人帶佢去公園,我只好安排課外 ...

雙職工父母有其困難, FTM 也有難處... 重要還是教育理念...

個人經驗, 操練式最好是推後, 當你要考一些重準確求, 效率的學校, 約早半年做練習不遲...

K1, K2 任何認知, 還是生活化更好, 上增補是費錢費時, 但不少人花了錢, 心安!

簽名被屏蔽

引用:咁細已經補,+係咪小學可以唔使上堂呢?係咪

原帖由 kelok 於 16-02-11 發表
咁細已經補, 係咪小學可以唔使上堂呢?
係咪又惡性循環, 以後D老師上堂唔使教/小朋友已經以為識晒 ...
我其實唔想補咁多,但有時候見身邊的朋友起勢咁補都唔好話唔驚?

佢地話k1小朋友又唔瞓晏覺,日日在家好無聊,不如出去學嘢。有d小朋友其實晏晝是眼瞓但朋友又話瞓左晏覺夜晚好夜先瞓,所以晏晝又唔可以比佢瞓,只好帶佢上5日不同的堂

我本人絕對不同意在家玩代表無聊,而且玩下輕鬆下對k1有乜問題?

‹ 上一主題|下一主題