用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? ...
go

幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phonics 班,是不是對升直私很大幫助或必需?個個月洗幾千上不同的班是否名幼的指定動作?
我不少朋友k1己補2,3樣學術班,本身已經是名幼或比較出名的學券校,想問一下是否外補幾科是很普遍?

回覆:phoebewong123 的帖子

是,好普遍

回覆:幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

咁冇咁多$的家庭咪

咁冇咁多$$$點解仲要考慮入直私?

資津都有唔少好學校架~~ 不過問題係讀好既資津, 讀小學時都要俾$$$出去外補

只是概嘆現在的小朋友差距越來越大。即是如果要入直私就要落力d額外學嘢,assume 小朋友不是天資過人或自發勤奮個d

引用:眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phon

原帖由 phoebewong123 於 16-02-01 發表
眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phonics 班,是不是對升直私很大幫助或必需?個個月洗幾千上不同的班 ...
不一定要出外補中英數,只要做父母肯花時間在家教,培讀中英圖書, 一樣可以考入直資私校。問心家長一定有能力教幼稚園程度。

SumYausumsum  agree  發表於 16-2-2 15:09

引用:眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phon

原帖由 phoebewong123 於 16-02-01 發表
眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phonics 班,是不是對升直私很大幫助或必需?個個月洗幾千上不同的班 ...
其實我都見有人讀晒中、英、數三科,目標係考SFA,最後得咗!

kyleebc  一分耕耘  一分收穫  發表於 16-2-13 17:06

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-01+

原帖由 803Joa 於 16-02-01 發表
不一定要出外補中英數,只要做父母肯花時間在家教,培讀中英圖書, 一樣可以考入直資私校。問心家長一定有能 ...
我見我d 朋友是名幼+補習+父母跟得貼,呢d例子唔少。所以是不是好多一缐offer 得主都是這些?缺一不可?當然不是說絕對不可,但好似有齊三種的小朋友真的不少

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-01+

原帖由 karen55407 於 16-02-01 發表
其實我都見有人讀晒中、英、數三科,目標係考SFA,最後得咗!
還要是名幼嗎?

補晒中英數,只係代表家長肯使錢,兼且吾得閒或吾願意自己教。出去補,吾代表一定有用。以前鄰居,一月大女,科科補,考直私亦吾見得好。

家長有心思,日日伴讀,教吓認字,玩吓數學,效果一定好過出去專科專補。不過當然咁既時間、精神和心力,亦吾係個個家長做到。

引用:補晒中英數,只係代表家長肯使錢,兼且吾得

原帖由 Jane1983 於 16-02-01 發表
補晒中英數,只係代表家長肯使錢,兼且吾得閒或吾願意自己教。出去補,吾代表一定有用。以前鄰居,一月大女 ...
又或者另一角度看,本身d小朋友學術已經不錯,但再出去學,精益求精,是不是更犀利?
我身邊的家長朋友好用心教小朋友,每晚陪溫習伴讀認字卡再加操課外練習書的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果KG已經要科科補,先入到SFA,咁佢有排補!
恐龍家

我家小孩學術外補只有enopi maths, 因為佢對數學好有興趣,幼稚園本身教的數學太淺。我每晚陪讀中英文故事書,小孩認字不錯,現有幾間一線直私小offer. 我覺得最緊要反而係品德禮貌,去到interview 時冇禮貌、爭野唔排隊、玩遊戲唔禮讓,就算外補到天才甘都肯定冇offer。只要父母肯花時間心機去教,效果一定比不停外補好好多,而又不需要花錢!

回覆 phoebewong123 的帖子

好同意樓上兩個家長講,讀K的學術淺,小朋友如果聰明,家長有心教,超前幾年都有,但係咪就係人上人好叻?係咪實有好多offers,吾一定係甘樣。家長有心有時間自己教好,仲補也,玩吓好過。

但考名小學係咪大部分都好睇小朋友既學術?

我都想聽下有直私 offer 家長既分享.  Interview course 係咪真係好有用?
What about certificates and awards? Many parents spend a lot of money to get these. Is it really necessary?

事實上我見d朋友自己好比心機教,又做足哂伴讀,但仍然出去學幾個班,我在想,佢地又出心又出力又出$,是不是好普遍?
我的朋友都大多是九龍塘個幾間

另一方面禮貌個d也很著重的。

只有中文由K2開始有另外上課,因讀國際班。數學上了兩個月,全家人都叫我唔好上,兩個月都學佢已懂的數,無謂!個centre 話就話tailor 進度,其實都係做做做。我另外比佢上網和外國小朋友比賽計數,佢好開心!英文比個朋友叫去上Cambridge,又係上了兩個月無上,無考試,覺得無需要,覺得培養creative writing and reading 重要點!普通話上了大半年,考了KPCC高級和朗誦節就唔上,但練得純正普通話,算是有用!身邊很多都是全補,唔覺考得好好!如孩子本身好學,可能事半功倍!不過自己那個仔係非常需要個人時間,這亦是他可以自由創作,最surprise 到我的機會,如自背乘數,作曲,作英文,設計迷宮。出去上課,如老師唔夾,可能打擊自信。