用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家分享下91網乙123
樓主: poodlebarbie1
go

大家分享下91網乙123

koalacc 發表於 16-2-2 17:37
叩門情況年年唔同,就好似今年91綱要借位,就因為多左水泉澳關係,聽朋友講一吕好似遲D會搬上去水泉澳,有 ...
2020年落成,未知邊間學校搬過去,不過今年入讀,到落成都高小,好似唔太重要
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-2-2+17:34+編

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
我意思係叩門成功嘅個案,有d係唔睇你有冇111, 但真實成功嘅有幾多係冇111先?

引用:Quote:koalacc+發表於+16-2-2+17:37+叩門情

原帖由 MASAYA 於 16-02-02 發表
2020年落成,未知邊間學校搬過去,不過今年入讀,到落成都高小,好似唔太重要 ...
咁一呂原址做咩用途?

dcdc2525 發表於 16-2-2 19:28
咁一呂原址做咩用途?
未知邊間搬過去,好多人話係一呂,因為一呂夠舊,官方未公佈,一呂校長話新校舍吸引,不過要睇配套
p.s. 可能有後續報導,如有,請補充
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:koalacc+發表於+16-2-2+17:40+我相信

原帖由 hkpapa852 於 16-02-02 發表
如果小一收盡叩門, 去到小二小三無人走或者留班, 官津小學根本連插班既位都無, 點會易? 私校會好D
...
( 去到小二小三無人走或者留班, 官津小學根本連插班既位都無, 點會易? 私校會好D)

why 私校會好D?  私校都有人數限制?

lovebb2 發表於 16-2-2 19:44
( 去到小二小三無人走或者留班, 官津小學根本連插班既位都無, 點會易? 私校會好D)

why 私校會好D?  私校都 ...
要收足$
就要收足人

引用:Quote:小曳人+發表於+16-2-1+17:32+其實我

原帖由 ifdbb 於 16-02-01 發表
我唔敢博,乙1梁小,乙2馬陳,乙3沙循
沙循擺第3,我知道沒機會,只是不想第3就寫寶校
馬陳,我還能接受到 ...
馬陳冇校車經沙田,如果中左你自己接送嗎?

lovebb2 發表於 16-2-2 19:44

why 私校會好D?  私校都 ...
私校好多人跳車轉名津,流動性較大,有人走就有位入

引用:我相信插班比叩門容易D,因為唔需要同幾百

原帖由 koalacc 於 16-02-02 發表
我相信插班比叩門容易D,因為唔需要同幾百人同時競爭
唔同意,插班未必有位俾你試,隨時一年放唔到兩個位。

不過亦唔等於叩門係易事

幾百個叩10個位
同幾十個叩一兩個位,其實分別唔太大

lhw820 發表於 16-2-2 21:54
馬陳冇校車經沙田,如果中左你自己接送嗎?
其實乙2,我真的不知道91網還可以選哪家非寶校會有較大希望中。
崇真好少位,田小又靠近水泉澳,
沙循去年已經111有不中的情況了。
我朋友,2年前,1是一呂,2是沙循,中了第2沙循。她怎麼都不相信,沙循擺第一會有人不中。但去年就是如此。
所以我選了馬陳。我想今年收25個91網的學生,應該會增加班校車

rsh2012 發表於 16-2-2 23:57

不過亦唔等於叩門係易事
真係, 插班真係唔易, 我自己就覺得插班難過小一叩門好多, 一定要睇真章, 你O係本身學校點勁都好, 都一定有筆試同面試, 每個細節都會睇得好清楚.   

喜樂果子 發表於 16-2-3 10:14
真係, 插班真係唔易, 我自己就覺得插班難過小一叩門好多, 一定要睇真章, 你O係本身學校點勁都好, 都一定有 ...
最難既係, 就算你個小朋友好有料, 成績好筆試一定得, 但人地學校有位都唔一定會俾機會你去考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

rsh2012 發表於 16-2-2 23:57

不過亦唔等於叩門係易事
插班同叩門最大分别就係天才小朋友已在叩門階段已收晒,而且唔駛111咁多限制,經過半個或一個學期後,小朋友各方面能力會更清,呢個時候去插班的已無叩門時咁大競爭,因為有D小朋友同家長已適應左本身學校,唔想再煩,而且佢地亦了解左自己小朋友是否有能力適合更大既競爭,剩下想插班的,大部份係小朋友能力已得到認同,而家長必然會揀一間自己最鐘意又認為適合小朋友的學校嘗試插班。所以就算位少,機會率必定高過叩門,我身邊已有不少例子叩門唔掂,插班搞掂!

引用:Quote:rsh2012+發表於+16-2-2+23:57+唔同意

原帖由 koalacc 於 16-02-03 發表
插班同叩門最大分别就係天才小朋友已在叩門階段已收晒,而且唔駛111咁多限制,經過半個或一個學期後,小朋 ...
( 小朋友能力已得到認同)

這點最難(要怎樣train好小朋友小一成績好好)

hkpapa852 發表於 16-2-3 10:18
最難既係, 就算你個小朋友好有料, 成績好筆試一定得, 但人地學校有位都唔一定會俾機會你去考
...
小朋友咁有能力又有位都唔見的學校必定是神校啦!神校成績好能力高既學生已好多,咁難得有位,佢地需要既係有特別能力既學生,當然唔會輕易有位都個個見啦!

hkpapa852 發表於 16-2-3 10:18
...
agree!
叩門開宗名義俾你入表, 插班有啲連表都無要你自己寫信