用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問大家根德園am同培正pm,大家點揀
樓主: Cathytot
go

請問大家根德園am同培正pm,大家點揀 [複製鏈接]

引用:我想問培幼係咪一條龍?kv都有net喎,不過係

原帖由 lovelymrsyip 於 16-02-02 發表
我想問培幼係咪一條龍?
kv都有net喎,不過係咪日日我就唔知~
KV唔係日日NET, NET都係近年先有,校內NET唔多!

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-02-02+發

回覆:請問大家根德園am同培正pm,大家點揀

我讀書果陣都係英書中教,會考都有不俗嘅成績。 其實用中文仲容易吸收,出去補英文點都易過中文,中文易學難精。

我仔本身有金巴倫同KV, 一心比佢去KV, 點知咁好彩PC 收左,其實都啉緊邊間好,但而家應該去PC , 因為想佢有個無壓力嘅愉快童年。其實我都吾like PC中中同普教中,但再想深一層,如果個小朋友真係叻的,中學佢可以自己努力考更好學校, 我吾知咁樣係咪最好,但起碼未來9年吾洗擔心個囝會去左咩學校,差過培正嘅學校應該比好過培正嘅學校多。致於英文我都想我囝學好d,所以歳多開始都有比佢上英文playgroup, 我做媽媽只可做到咁

除左嚮家長角度唸一條龍,唔洗面對小一面試之類,有無人會唸下,佢地讀呢啲學校,將會得到一大班,由細玩到大,親到好似兄弟姊妹嘅一世朋友?

manta_ray 發表於 16-2-2 21:05
除左嚮家長角度唸一條龍,唔洗面對小一面試之類,有無人會唸下,佢地讀呢啲學校,將會得到一大班,由細玩到 ...
仲有一班互相扶持的好家長..真係大家庭咁

引用:Quote:manta_ray+發表於+16-2-2+21:05+除左

原帖由 NICOLE123 於 16-02-02 發表
仲有一班互相扶持的好家長..真係大家庭咁
正!好期待! 如果非龍校,讀完三年就各散東西,家長同小朋友都要重新適應,及建立新 network,之前幼稚園建立嘅感情會突然冇左,好可惜

引用:+本帖最後由+pigpigpoopoo+於+16-2-2+15:49

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-02-02 發表
我唸你唔係用家.... PC同學嘅競爭力未必係谷學科... 讀左幾個月K1 已經感受到

引用:Quote:原帖由+pigpigpoopoo+於+16-02-02+發

原帖由 manta_ray 於 16-02-03 發表
我唸你唔係用家.... PC同學嘅競爭力未必係谷學科... 讀左幾個月K1 已經感受到

...
請問pc的競爭力不是谷學科是谷什麼?真心請教。

我揀PC! kv都好,但小朋友要配合到升小先有good result,但pc龍校得黎完全唔差,平衡下會揀pc

引用:Quote:原帖由+manta_ray+於+16-02-03+發表

‹ 上一主題|下一主題