用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區情況
樓主: panda1123
go

11區情況 [複製鏈接]

引用:回覆+lamkittycoco+的帖子 頭先同表姐確認

原帖由 christywong217 於 16-06-09 發表
回覆 lamkittycoco 的帖子

頭先同表姐確認返,一級原來係得幾個香港人,其實都係大陸人新移民,想揾其他家 ...
我都無填潮商,新會,不過我深信無填,唔好彩都會是但比一間你。唔填因為都係心理上填唔落⋯

回覆:ncls 的帖子

me 2. 李陞111中咗!

引用:回覆+Hayden0805+的帖子 我表姐個囡係入面

引用:Quote:原帖由+christywong217+於+16-06-08+

原帖由 SoLM 於 16-06-10 發表
so scary; 所以唔好靜係睇派位結果;嗰區是否大陸人至愛,也的確是問題⋯

...
這兩三年學位需求增加,很多不熱門的學校都紛紛加班,而熱門學校一直都沒有減班,所以亦不會加班。在此情況下入讀不熱門學校其實是增加了很多機會。打後兩年仍然是小一入學高峰期,派位競爭一定很緊張,我認為可以定的策略是。如希望入讀熱門小學,就要早預備他們的叩門能力,派得不好去叩門。但如果小朋友能力普通,不如保守一點選擇次熱門的。

引用:Quote:原帖由+SoLM+於+16-06-10+發表so+sca

回覆 Hayden0805 的帖子

我仔111入佐李陞 见几位放李陞第二位都入唔到

回覆:frankhung 的帖子

李陞今年好少位,乙二也危

回覆 casswongbb 的帖子

今年李陞只有放第一才入到 放第二都没机会

引用:回覆+casswongbb+的帖子 今年李陞只有放第

原帖由 frankhung 於 16-06-11 發表
回覆 casswongbb 的帖子

今年李陞只有放第一才入到 放第二都没机会
吓!李陞都要放第一先入到
好難玩喎

引用:回覆+Hayden0805+的帖子 我表姐個囡係入面

原帖由 christywong217 於 16-06-08 發表
回覆 Hayden0805 的帖子

我表姐個囡係入面真系學唔到嘢,中文差到不得了,表姐想幫佢轉校,去考附近D學校 ...
呢間係fb某谷勁多用家讚,果然睇野要睇兩面

回覆:11區情況

潮商最近有報紙寫係有心教學,推行放學0功課喎!

其實11區填甲乙一唔難,乙二,三已好難填。分分鐘要乙三填寶校中最好嗰間先至唔會派到最後。

好認同,而家乙二已經無咩學校可以揀,除左係到聽到有人乙二中呂明才,so far除左寶校同聖嘉祿,其他學校都唔聽有人放乙二入到。

聖嘉錄好唔好?

引用:好認同,而家乙二已經無咩學校可以揀,除左

原帖由 mcmc2014 於 16-06-13 發表
好認同,而家乙二已經無咩學校可以揀,除左係到聽到有人乙二中呂明才,so far除左寶校同聖嘉祿,其他學校都 ...
放乙二三,我都係填熱門的⋯純粹因為誠意,怕萬一派不中,去叩門都好睇d

引用:聖嘉錄好唔好? +

原帖由 janis836 於 16-06-13 發表
聖嘉錄好唔好?
聽聞老師有愛心

回覆 winkychu 的帖子

你中佐边间?第几自愿?

回覆 happysnowbb 的帖子

其實唔洗講推行零功課,本身功課已經唔多,所謂愉快學習就系學業嚴重落後,老師為了唔得失客人,學生做錯都輕輕帶過,有時都令到表姨甥女唔開心。上報紙你都信,我聽表姐呻就知道有幾唔得,因為出去考插班的經驗真系嚇怕我地!不過大家唔信可以試下,功課方面系一定唔會多,我相信學生都無能力自己完成功課(表姐買給囡囡的各科練習無人教就唔識做,而佢系學校系考得好),所以真系需要老師系學校教佢地做。PS 表姐說學校有一些系隔壁聖XX讀不來的學生轉校來潮商,然後這些家長都在極力推銷學校,我相信還是有一些人成績未能追上出面學校需要入讀寶校。

回覆 happysnowbb 的帖子

乙三已要填寶校?我想問一下寶校中最好是哪間?我來年就要填了!

有朋友派了新會,真的好差嗎?如果叩門邊間機會大d?

‹ 上一主題|下一主題