用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 11區情況
樓主: panda1123
go

11區情況 [複製鏈接]

引用:男仔唔好來11網啦!冇So! +

原帖由 Hayden0805 於 16-02-16 發表
男仔唔好來11網啦!冇So!
因為男仔少位?
但11網質素平均,不是抽獎相對較好嗎?

RonnyBB 發表於 16-6-5 01:25
因為男仔少位?
但11網質素平均,不是抽獎相對較好嗎?
升中時候, 中西區男校Band 1位161個, 女校Band 1位378個, 女仔多一倍以上。女蝦男的升中網。

回覆:kingandi888 的帖子

薄尼中作操得唔錯,小一已經寫四段式作文,有筆記,中文科老師有水準。

lauwingtai 發表於 16-6-5 01:32
升中時候, 中西區男校Band 1位161個, 女校Band 1位378個, 女仔多一倍以上。女蝦男的升中網。 ...
我想知男女band 1位的預測, 是不是假設band 1男女生各50/50?   

正路band 1女生一定多過band 1男生.  

引用:回覆+我要自由+的帖子 唔係呀~~~+有近7成

原帖由 panda1123 於 16-06-04 發表
回覆 我要自由 的帖子

唔係呀~~~
咁好好

回覆:lauwingtai 的帖子

咁男仔唔夠位點算?

引用:薄尼中作操得唔錯,小一已經寫四段式作文,有

原帖由 hellokitty_0810 於 16-06-05 發表
薄尼中作操得唔錯,小一已經寫四段式作文,有筆記,中文科老師有水準。
對不起!路過撘訕。。。如果小朋友中文程度普通,入到去會吃力嗎?

聖彼徳小學好似好舊和細!

jaycee_mami 發表於 16-6-5 09:05
我想知男女band 1位的預測, 是不是假設band 1男女生各50/50?   

正路band 1女生一定多過band 1男生.  
男女校B1位 比例係 3:7喎....明未???

中西區安東尼好啲或安東尼好啲呢?

RonnyBB 發表於 16-6-6 08:27
咁男仔唔夠位點算?
男仔band 1學位唔夠位點算? 就會你個仔明明考到band 1成績, 但稍為無抽奬運, 結果會派band 2中學囉!

不過, 現時中西區男仔band 1學位雖比女仔band 1學位少好多, 但仍勉強算充足的, 可是, 兔年龍年出生率超高, 就唔敢包。

相反, 女仔band 1學位超多, 就會出現個女明明考band 2成績, 但仍符碌入到band 1中學的情況。

全港計, 女仔着數的中學校網有中西區、灣仔區、九龍城區、深水埗區, 男仔着數的中學校網得油尖旺區。

kingandi888 發表於 16-6-7 02:02
聖彼徳小學好似好舊和細!
原本係好細呀! 但St. Paul Boys搬走左, 俾埋個舊校舍St. Peter, 而家St. Peter有兩個校舍用, 原址兩級用, 新址四級用, 就好鬆動, 兩個校舍相距只有三分鐘路程。

回覆 Hayden0805 的帖子

我表姐個囡係入面真系學唔到嘢,中文差到不得了,表姐想幫佢轉校,去考附近D學校考插班,考完卷都唔收,有間收嘅就話要留級一年,最慘系以為佢英文OK,點知出去考都系唔得,仲要佢系潮商已經系考得好。之前陪表姐去參觀學校時學校搵咗D 家長黎分享,擺明系搵D學校最好嗰個黎講,講就講到天花龍鳳,班入面成日都有好多大陸人插班,香港人變晒少數族裔,D同學仲成日都講粗口,但系每次老師都系叫下次唔好再講就算,而家想走又走唔到。如果完全唔想學嘢,唔想跟嘅家長,先建議揀呢間!

回覆:christywong217 的帖子

嘩!!!果然好差,成績品得也不理想!

引用:回覆+Hayden0805+的帖子 我表姐個囡係入面

原帖由 christywong217 於 16-06-08 發表
回覆 Hayden0805 的帖子

我表姐個囡係入面真系學唔到嘢,中文差到不得了,表姐想幫佢轉校,去考附近D學校 ...
謝謝分享

回覆:晴晴小B 的帖子

有冇小朋友在天總返學?可否分享下!謝謝!

happyFamilyL 發表於 16-6-8 22:24
有冇小朋友在天總返學?可否分享下!謝謝!
我都想知,因為上次觀課好似幾吸引,唔多功課,但中文程度應該低啲

回覆 lamkittycoco 的帖子

頭先同表姐確認返,一級原來係得幾個香港人,其實都係大陸人新移民,想揾其他家長交流都好難係其他post見到頭幾位唔入就好易派入潮商,是否真的?小兒下年都升小一,好驚又派咗入去,唔揀係咪無咁大機會被派入去?

奇異果小邱  唔揀都有機會的
你填唔晒呢一區,佢派另一區學校仲慘  發表於 16-6-14 17:49

回覆:christywong217 的帖子

填晒要但要小心放位置

‹ 上一主題|下一主題