用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)
樓主: m_fu
go

net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)

回覆:小曳人 的帖子

我改變策略。1)一胡 2)沙循 3)陳元喜

siden 發表於 16-1-30 18:57
其實你甲二、三留空會好些。

蕭小乙一機會都大,你咁填,怕你甲三已經中了沙崇,去不了乙部
請問沙崇是否不太好? 我見大多數人揀四寶多過揀佢...

引用:Quote:siden+發表於+16-1-30+18:57+其實你

原帖由 cyriliris 於 16-02-01 發表
請問沙崇是否不太好? 我見大多數人揀四寶多過揀佢...
沙崇今年超少位,自行都收爆有突

回覆:poodlebarbie1 的帖子

請問邊幾間係雙非學校?

回覆:miffyshirley 的帖子

純陽 & 馬鞍山信義

frogbobo 發表於 16-1-29 21:31
沙胡我唔知,一胡冇111仲要放咁後,叩門叫俾你見下,大把人111, 兩條1, 同1條1,得個十個八個位仲迷信乜野 ...
無錯, 有機會叩門唔等同叩門有機會, 所以我一直都話唔好因為諗住就叩門而排位, 閒閒地4-5百人考10個8個位, 去到叩門只好當盡最後努力, 有就當BONUS, 無就當正常.  

小曳人 發表於 16-1-30 21:52
likely...
強烈建議,乙三或乙四,好放四寶或88網學校,如果仲幻想仲有希望嘅話,只怕最終去咗雙非學校!
...
我都有咁既同感, 乙3, 4一定唔可以再存幻想了, 沒有咁好彩的, 91網是無得博的, 要博只可以博乙1, 乙2係唔甘心, 所以免強可以博埋, 如乙3都博就真係等於放棄選責權利.

説好的熱門之一[培基]呢?
本人培基梁小信義。

醒目開學勳章

hkbabe 發表於 16-2-1 12:14
本人培基梁小信義。
同朋友去年排位一樣,最後入了梁小

awinyee 發表於 16-1-31 00:06
88張煌偉定89陳元喜好些?
兩間定位唔同,89陳元喜屬上位中學校,課程較深,不過暫時對比區內一線,尚算輕鬆
88張煌偉收唔少SEN,學校想加深課程都未必得,所以短期內都應該係輕鬆學校,不過轉左校長後口碑明顯有進步,但暫時畢業生係舊校長年代既學生,字數上未有大改變
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:説好的熱門之一[培基]呢?本人培基梁小信義

原帖由 hkbabe 於 16-02-01 發表
本人培基梁小信義。
培基沙胡沙崇如何?

WMCTracy 發表於 16-1-30 10:51
可以比啲意見我嘛
乙1 沙呂
乙2 沙循
你一係中沙呂, 一係中黃, 中沙循基會真係幾細, 沙循係一間低調既好學校, 不過佢地點唔就腳, 我相信佢會有一D唔博一線只求一間好學校既家長放第一, 同時佢亦係基督教學校, 有一定既支持者, 佢得43個位, 放第2你有D危.  你第3沙胡等於放棄, 咁黃有84個位, 而且4寶中, 佢一定係比較少人排佢4寶之中既頭.

問心我唔係咁清楚了解黃, 我當年都中呢間, 我只係覺得個辦學機構唔係擅長辦學, 我無咩信心, 我係基督徒, 我寧願慈航都叩左先, 都唔想讀黃, 不過我要重申我係唔了解黃的, 所以好定唔好我唔知, 只係個人感覺.  因為按理, 我對個慈航既辦學機構相對有信心些少, 接著就係叩信義和其它心儀的學校, 我先叩入慈航, 跟住有信義就放棄慈航, 其段沙祟都放棄了, 最後我選了信義.  好後期好後期田小都入左, 不過因為唔想再攪啦, 而且覺得水平同課程不會相差好遠.  所以決定留低O係信義, 當時亦認識左一D家長, 覺得大家都好緊張小朋友既品德, 心想有屋企管的小孩唔差得去邊.     

醒目開學勳章 貢獻勳章

signhere@@ 發表於 16-2-1 15:05
培基沙胡沙崇如何?
乙一,or 跟住兩間都唔入
恐龍家

自行培基
乙1,梁小,乙2,馬陳,乙3,沙循
第三放沙循,明知已經沒有機會,只是不願意3就放寶校,博沙循叩門的機會而已

回覆:ifdbb 的帖子

入乙1機會好大。

引用:Quote:signhere@@+發表於+16-2-1+15:05+培

原帖由 小曳人 於 16-02-01 發表
乙一,or 跟住兩間都唔入
乙1,2叩門要不要111?

小曳人  唔駛  發表於 16-2-1 17:23

回覆:signhere@@ 的帖子

梁小上年揀尼見。

ifdbb 發表於 16-2-1 16:08
自行培基
乙1,梁小,乙2,馬陳,乙3,沙循
第三放沙循,明知已經沒有機會,只是不願意3就放寶校,博沙循叩 ...
應該唔入乙1都入乙2
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我又嚟8卦下, 有冇人放循道美林小學係乙2或者乙3呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

wah0401 發表於 16-2-1 16:28
梁小上年揀尼見。
011有無機會見?