用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道VS港同
go

真道VS港同 [複製鏈接]

住近真道d,女,做功課慢,求分析。

7    0    0    0

回覆:wan0526 的帖子

Interested to know any other schools like these two with similar school fees?

logos la, even both are good. HKUGA  school bus around 6: 45 in tko , secondary in aberdeen !

引用:logos+la,+even+both+are+good.+HKUGA++sch

原帖由 bonbon1106 於 16-01-29 發表
logos la, even both are good. HKUGA  school bus around 6: 45 in tko , secondary in aberdeen !
咁又係,今日去埋真道觀課,一年級上科學和中文堂,中文好有趣,好生動,好多互動。科學個阿sir其實都幾好,不過可能講野語調好平,但內容好豐富,小朋友一起做實驗,經驗學習法,相當不錯。見到小朋友好開心。

引用:Quote:原帖由+bonbon1106+於+16-01-29+發表

原帖由 wan0526 於 16-01-29 發表
咁又係,今日去埋真道觀課,一年級上科學和中文堂,中文好有趣,好生動,好多互動。科學個阿sir其實都幾好 ...
科學老師我小朋友好喜歡佢,初期以為佢好惡,好快就發現佢其實好攪笑,老師有時會影佢地玩,上課時同佢地講返d遊戲嘅科學原理,又會同佢地討論下學是學非入面d實驗(有d佢地做過),重成日教佢地喺身邊揾材料做下小玩意,做實驗,求證下d簡單科學原理。

回覆 wan0526 的帖子

真道讀11年,冇呈分;港同讀12年,有呈分.......

引用:+本帖最後由+haihaimom+於+16-1-29+15:39+

原帖由 haihaimom 於 16-01-29 發表

其實呈分係咩?

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+haihaimom+於+16-01-29+發表

原帖由 wan0526 於 16-01-29 發表
其實呈分係咩?
呈分決定banding,升中抽獎用

冇呈分即唔可以參加升中统一派位,如果家長一心直升就冇問題。

回覆:真道VS港同

孩子之前都有這兩間 offers.. 兩間都好.. 但我很欣賞港同校長肯花時間見 3rd in 同學.. 港同的中學在學術和DSE方面已經有認同.. 如果要轉校,港同轉出去的機會亦大啲。

引用:孩子之前都有這兩間+offers..+兩間都好..+

原帖由 vhbl 於 16-01-30 發表
孩子之前都有這兩間 offers.. 兩間都好.. 但我很欣賞港同校長肯花時間見 3rd in 同學.. 港同的中學在學術和 ...
我今日再了解過港同,學校規定每科功課不超過兩樣,初小大約4-6份。。。DSE又真係好靚,去年出兩個狀員,唔知其他既同學平均係點呢?
你最尾揀左港同?你住邊頭呀?我住九龍,去真道一個地鐵站。。。去港同校巴$2400,若真係港同,我會搬去港島東,單位細過宜家。。。
我好鍾意真道少功課,泳池,反而IB我唔係太著意,因為我覺得DSE成績一樣可以去外國。。。
我好鍾意港同又不太谷,但學術又好,老師話佢地著仲同學思考。。。

兩間都活動式,點算??!!

港同Happy ma?

lauwingtai    發表於 16-2-10 01:35

引用:Quote:原帖由+vhbl+於+16-01-30+發表孩子之

原帖由 wan0526 於 16-02-01 發表
我今日再了解過港同,學校規定每科功課不超過兩樣,初小大約4-6份。。。DSE又真係好靚,去年出兩個狀員,唔 ...
我同你個case 差唔多,不過優才vs港同,我也是住將軍澳,都唔知點揀?

引用:Quote:原帖由+wan0526+於+16-02-01+發表我

原帖由 cwpoon 於 16-02-02 發表
我同你個case 差唔多,不過優才vs港同,我也是住將軍澳,都唔知點揀?
Ah~~~係囉,苦惱呀。。。好怕揀錯。今日又諗多小小,真道四年級開始會開始轉英文學校,我女英文不錯,港同中文學校,我估。。。我會真道多d~~.......不過不過。。。

引用:Quote:原帖由+vhbl+於+16-01-30+發表孩子之

原帖由 wan0526 於 16-02-01 發表
我今日再了解過港同,學校規定每科功課不超過兩樣,初小大約4-6份。。。DSE又真係好靚,去年出兩個狀員,唔 ...
我地住香港島,所以會 prefer 港同.. 最後阿仔會入間男校.. for your case, maybe Logos is better as location is important and you can save a lot of travel time..

回覆 cwpoon 的帖子

HI, 好耐都冇入來發言了, 我仔讀緊港同書院中二, 他由港小升上去的, 我家住寶林, 當年播道, 優才, 陸慶濤都收左阿仔, 我好爭扎比阿仔讀邊一間, 幾間直資當年都冇公開試成績參考, 都係不錯的直資小學, 但我老公結果選擇離家最遠的港同小學, 因有熟朋友讀緊港小知道教學模式活學活用, 壓力少,  真係實踐愉快教學, 結果阿仔真係過了六年的愉快小學生活, 他仲問我點解D家長咁反對TSA, 因為他當年完全冇操過就去考, 所以冇壓力。現在他在書院讀得好開心, 學校舊年DSE出了狀元真的更覺得自己冇選擇錯誤, 狀元是由小一直升到中六的, 代表著學校一條龍的模式是有成果的。

另外, 我有同事的仔仔都係讀緊中二, 小學讀播道的, 但升了另一所中學, 我問她點解阿仔唔升上播道中學, 她告訴我自從轉了校長後, 學校的教學模式愈來愈差, 中學的學術成績亦是不突出, 所以小六決定升另一間中學, 因為她擔心將來中六的成績唔會理想。

iwff 發表於 16-2-9 01:03

HI, 好耐都冇入來發言了, 我仔讀緊港同書院中二, 他由港小升上去的, 我家住寶林, 當年 ...
播道好似冇轉過校長喎

引用:回覆+cwpoon+的帖子HI,+好耐都冇入來發言

原帖由 iwff 於 16-02-09 發表

HI, 好耐都冇入來發言了, 我仔讀緊港同書院中二, 他由港小升上去的, 我家住寶林, 當年 ...

播道的小學生係未考DSE。現在中學的成績是中學所收的外校生成績,所以無人知道播道英小英中一條龍的實力,要幾年之後,才可以知道播道可不可以有狀元。

引用:Quote:原帖由+wan0526+於+16-02-01+發表我

原帖由 cwpoon 於 16-02-02 發表
優才DSE的人均優良係1.99,而港同是1.61,但當然這不一定代表優才好一些,何況要判別那所學校適合自己的孩子是很複雜的事情。

回覆:真道VS港同

今年有幸分別認識兩個年輕人,兩個都升讀英國Warwick University. 一個於真道畢業,一個於港同畢業,中産家庭,品學兼優。

分別講很喜歡學校,喺學校會一路玩住學,幾乎冇壓力,以我認識港同果位頭腦活潑,分析力強。

真道全民IB,成績好,小朋友返學好開心。IB係一條只有一直走下去嘅路。

引用:今年有幸分別認識兩個年輕人,兩個都升讀英

原帖由 skywalker2007 於 16-02-13 發表
今年有幸分別認識兩個年輕人,兩個都升讀英國Warwick University. 一個於真道畢業,一個於港同畢業,中産家 ...
真道有DSE,應該不是全民IB。

‹ 上一主題|下一主題